Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΠΤΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Πρωτοβουλία του επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ" Ζαχαρία Ζούπη

Με γραπτό του υπόμνημα προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ" Ζαχαρίας Ζούπης κατέθεσε μια σειρά προτάσεις για την θεσμική θωράκιση και αναβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Το υπόμνημα αυτό είχε προαναγγελθεί από την ομιλία του Ζαχαρία Ζούπη στην διαδικασία των δημαιρεσιών. Με το υπόμνημα προτείνει τήρηση των Νόμων για την συνεχή, κατ' επανάληψη, αδικαιολόγητη απουσία Δημοτικών Συμβούλων από συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, ανανέωση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δ.Σ., διασφάλιση της νομιμότητας των αποφάσεων του Συμβουλίου, σύσταση μιας σειράς Επιτροπών που δεν υπάρχουν (για τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, τα Κοινωνικά θέματα) αλλά και την λειτουργία Επιτροπής που υπήρχε (για την Ανάπλαση του χώρου του πρώην Εργοστασίου Λιπασμάτων) κ.α.
Επίσης προτείνει μια ατζέντα καυτών θεμάτων προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το πλήρες κείμενο του Υπομνήματος είναι το παρακάτω:

"Για την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου

Κύριε Πρόεδρε,
αναφέρθηκα κατά τις δημαιρεσίες σε θέματα που άπτονται της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, θέματα που άπτονται της ευθύνης του Προεδρείου. Όπως δεσμεύτηκα, σας αποστέλλω ορισμένες προτάσεις γραπτά με το παρόν υπόμνημα:

  • Θεωρώ απαραίτητη την αυστηρή τήρηση των Νόμων και των Ρυθμίσεων που αφορούν στην απουσία κατ' επανάληψη Δημοτικών Συμβούλων. Δυστυχώς φάνηκε στα τελευταία χρόνια, ότι δεν αρκεί η επίκληση και μόνο της θεσμικής και πολιτικής-αυτοδιοικητικής ευθύνης του κάθε ενός δημοτικού συμβούλου.
  • Είναι αναγκαία η ανανέωση του Κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι που θα πρέπει να αναλάβει η διαπαραταξιακή Επιτροπή η οποία και θα φέρει πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Επισημαίνω ότι θα πρέπει να μπει τέρμα στις ομιλίες που δεν έχουν τελειωμό, στους διαλόγους, στις διακοπές, σε μια σειρά φαινόμενα που δυσκολεύουν την ανάπτυξη ενός σοβαρού διαλόγου.
  • Θα πρέπει να μπει τέλος στην τακτική των δήθεν έκτακτων Δημοτικών Συμβουλίων, όπου η εμφάνιση θεμάτων ως έκτακτα θύμιζε το "βαφτίζω το ψάρι κρέας". Είναι πλήρως προσδιορισμένος ο όρος "έκτακτο Συμβούλιο", "έκτακτο θέμα".
  • Είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί από τον Πρόεδρο και το Προεδρείο η νομιμότητα των διαδικασιών και των αποφάσεων. Απ' αυτή την άποψη, είναι αναγκαία η παρουσία εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά και των Αρμόδιων Υπηρεσιών
  • Είναι επιτακτική η διευκόλυνση του έργου της Αντιπολίτευσης με την έγκαιρη, γρήγορη απόδοση στοιχείων από τις Υπηρεσίες. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως Σύμβουλοι Β κατηγορίας.
  • Είναι εντελώς απαραίτητο, να συσταθούν ανοικτές, συμβουλευτικού χαρακτήρα Επιτροπές για θέματα που δεν καλύπτονται θεσμικά διαφορετικά. Μ αυτή την αντίληψη και την θέληση μεγαλύτερης λαϊκής συμμετοχής των δυνάμεων της Αντιπολίτευσης στο έργο του Δήμου, προτείνω κατ΄αρχήν την σύσταση: - Επιτροπής Πολιτισμού με την συμμετοχή όλων των Πολιτιστικών, Εθνικοτοπικών Συλλόγων και εκπροσώπων όλων των μελών της Αντιπολίτευσης και ασφαλώς της Δημοτικής Αρχής. - Επιτροπής Αθλητισμού με αντίστοιχη σύνθεση. - Επιτροπής Κοινωνικών θεμάτων με αντίστοιχη σύνθεση. - Επιτροπής για την Ανάπλαση
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να λειτουργεί "κυνηγώντας" υπηρεσιακά θέματα. Η αναβάθμιση του συναρτάται από κατά πόσο συζητάει τα θέματα που πραγματικά απασχολούν τους πολίτες. Προτείνω στο αμέσως επόμενο διάστημα να συζητηθούν ολοκληρωμένα και με εισήγηση της Δημοτικής Αρχής τα παρακάτω θέματα:

Για την κατάσταση και λειτουργία των Παιδικών Σταθμών
Για τις εξελίξεις στον χώρο του πρώην Εργοστασίου της Ανάπλασης
Για την κατάσταση των αθλητικών χώρων του Δήμου, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την διασφάλιση αδειοδότησης τους και τα αθλητικά έργα που δρομολογούνται
Για τον Προγραμματισμό Καθαριότητας της πόλης
Για την κατάσταση του ΚΕΚ του Δήμου

Για τις σκέψεις που υπάρχουν για την επαναλειτουργία των πολιτιστικών, αθλητικών τμημάτων του Δήμου