Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ , ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ...



Και ξαφνικά , ξημερώματα Δευτέρας , ο λαός ανάσανε.  Ένοιωσε ενστικτωδώς  ότι τουλάχιστον δεν έπεσε στον γκρεμό , δεν οδηγήθηκε στην ολοκληρωτική καταστροφή  .Αυτή είναι και η αλήθεια.  Ο Α. Τσίπρας  έσωσε στο πάρα πέντε την παρτίδα , δίνοντας την δική του ερμηνεία στον θρίαμβο του ΟΧΙ , καλώντας  σύσκεψη πολιτικών αρχηγών ,πηγαίνοντας  στην Σύνοδο Κορυφής και υπογράφοντας  μια πολύ κακή Συμφωνία .Ήταν ένα ξαφνικό γύρισμα του τιμονιού και έτσι το καράβι  έξυσε τα βράχια .Δεν έπεσε πάντως πάνω τους .Δεν βυθίστηκε .Η Ελλάδα απέφυγε τον ξαφνικό θάνατο .

Γι αυτό και αυτή η προσπάθεια Τσίπρα  πρέπει να στηριχτεί απ όλες τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής προοπτικής , κάτι που ήδη ευτυχώς γίνεται  κατά τρόπο πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά πολιτικά δεδομένα .Γι αυτό και μόνο . Γιατί δεν μπορεί να επιτρέψει καμιά υπεύθυνη πολιτική δύναμη τον θάνατο της χώρας . Και ας πρόκειται για μια Συμφωνία με υφεσιακά , σκληρά ,οριζόντια μέτρα ύψους πάνω από 13 δις. ευρώ  που θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός . Και ας πρόκειται για το σκληρότερο και πλέον ταπεινωτικό Μνημόνιο της πενταετίας .Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά τι θα σήμαινε GREXIT  ξημερώματα Δευτέρας  ,ανοικτή χρεωκοπία , με κλειστές ήδη τις Τράπεζες και  capital controls με πλήρη υπευθυνότητα της Κυβέρνησης , με την οικονομία να καταρρέει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς από την μέρα ανακοίνωσης του Δημοψηφίσματος  ,με την χρηματοδότηση να σταματάει ,την μέρα που θα υπήρχε αδυναμία καταβολής ακόμα και του πενηντάρικου να κοντοζυγώνει και να προβάλει ορατά η αδυναμία καταβολής των μισθών .Ποιος λογικός πολιτικός  θα μπορούσε να επιλέξει μια τέτοια προοπτική ; Μόνο κάποιος επικίνδυνα ιδεοληπτικός η κάποιος με  δόλο ,κάποιος που ενσυνείδητα εκπροσωπεί  όσους ετοιμάζονταν για το μεγάλο πλιάτσικο στο πτώμα μιας κατεστραμμένης , απομονωμένης , ζαλισμένης χώρας .Ευτυχώς , την Κυριακή ηττήθηκε το Κόμμα της δραχμής .Προς το παρόν τουλάχιστον …..

Πολλοί λένε ότι αυτές τις ώρες δεν πρέπει να μιλάμε και πολύ . Ίσως έχουν και δίκιο . Ωστόσο , δεν μπορεί να μην σταθούμε σε ορισμένα καίρια σημεία   :


1 . Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης στην Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή δεν θα υπήρχε ,αν στο πλάι του Α.Τσίπρα δεν συμπαρατάσσονταν οι δυνάμεις των « γερμανοτσολιάδων », των « δοσιλόγων » , των « δειλών » ,των « νενέκων »   , «οι δυνάμεις της υπονόμευσης  », « οι δυνάμεις που αρέσκονταν να πηγαίνουν στα τέσσερα » .  Η Σύνοδος των πολιτικών αρχηγών  και το κοινό ανακοινωθέν εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα εθνικής ενότητας και βούλησης υπεράσπισης  της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη . Αντιστάθμισε την εικόνα που δημιουργήθηκε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης από το ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα ,ότι δηλαδή οι Έλληνες δεν θέλουν να παραμείνουν στο κοινό  νόμισμα και την Ένωση .  Το αποτέλεσμα  δεν θα ερχόταν επίσης αν δεν έπαιρναν το μέρος μας  ο « οικονομικός εγκληματίας » Ντράγκι  , ο « Ολανδρέου » και ο « εχθρός » Γιούνκερ . Αυτά για την στοιχειώδη αποκατάσταση της αλήθειας .  Δίπλα στον Α.Τσίπρα στάθηκαν άνθρωποι , στάθηκαν δυνάμεις ,οι οποίοι ακόμα υβρίζονται από υποστηρικτές του Πρωθυπουργού  .Παράνοια , πολιτική σκιζοφρένεια , κακοήθεια …

2. Η επιτυχία του Α. Τσίπρα να αποφύγει  το GREXIT ήταν επιτυχία για την χώρα όπως είχαν εξελιχθεί πια τα πράγματα ,  κατά εξουσιοδότηση και των πολιτικών αρχηγών . Ωστόσο , υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να μην αναφερθεί . Ο Α. Τσίπρας κατάφερε να ξεπεράσει ένα κίνδυνο ,  που δεν υπήρχε όταν ανέλαβε την εξουσία. Ο κίνδυνος αυτός εμφανίστηκε και  μεγάλωσε από όσα έγιναν το τελευταίο πεντάμηνο. Από την ανυπαρξία ουσιαστικής διαπραγμάτευσης  , από τη συζήτηση για δευτερεύοντα θέματα ( π.χ ονοματολογία που θα χρησιμοποιείται ) , από τις ανόητες καθυστερήσεις , από την πίστη ότι όλοι θα υποχωρούσαν μπροστά της , από τα επικοινωνιακά παιχνίδια , από την ηλίθια εφαρμογή της θεωρίας των παιγνίων από ένα ανεκδιήγητο Υπουργό Οικονομικών , από την απομόνωση της χώρας από όλους ,από ακατανόητες ελπίδες  κατά καιρούς ότι από κάπου θα έρθουν λεφτά ( π.χ Ρωσία ) , από τον ενθουσιασμό από την στάση των Η.Π.Α αν και πάντα μας έλεγαν ότι θα πρέπει να καταλήξουμε σε Συμφωνία με την Ε.Ε και βέβαια δεν θα μας έδιναν ούτε ένα δολάριο . 

Οι ίδιοι λόγοι απογείωσαν και τον λογαριασμό που θα πληρώσουμε όλοι μας , γιατί κάποιοι έπαιζαν στις πλάτες μας  .Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάγγελνε , έσκιζε τα ιμάτιά του για  το email Χαρδούβελη και τα μέτρα περίπου 1 δις. ευρώ που περιλάμβανε .Πέντε μήνες μετά ο λογαριασμός έφτασε αισίως στα 13 δις.ευρώ τουλάχιστον ! Χρειάζεται κανένα άλλο σχόλιο ; Ποιος άλλος φταίει από μια Κυβέρνηση που γκρεμοτσάκισε την πραγματική οικονομία , τίναξε στον αέρα το τραπεζικό σύστημα της χώρας με μια τυχοδιωκτική απόφαση για ένα Δημοψήφισμα πέντε ημερών που δεν έπαιξε μετά  κανένα ρόλο καθιστώντας  δυσχερέστερη την διαπραγματευτική και οικονομική   θέση της χώρας  , παρέλαβε μια μικρή έστω ανάπτυξη και παραδίδει προοπτική άλλων τριών  χρόνων ύφεση , παρέλαβε μια μικρή έστω μείωση της ανεργίας και εμφανίζει μια εκτόξευση .Δυστυχώς για κάποιους ,η Οικονομία δεν είναι φιλοσοφία .Όλα περιγράφονται με αριθμούς … Καθαρές κουβέντες .Τα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε ακόμα πιο σκληρή λιτότητα και αυτό στην ούγια θα γράφει : ΣΥΡΙΖΑ

3 .  Έχει δημιουργηθεί ένα πολύ αρνητικό κλίμα για τους ξένους « που μας μισούν » και μας « στρίμωξαν στο κανναβάτσο » μετά τα όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες ,ένα κλίμα που καλλιεργείται μέσα σε ένα κλίμα εθνικολαικισμού που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις .Αυτό  βέβαια είναι εύλογο ως ένα βαθμό  από την βιαιότητα των εκφράσεων και των προτάσεων Σόιμπλε. Πίστευα όμως ότι υπήρχε μια Κυβέρνηση που θα έκανε μια σκληρή διαπραγμάτευση. Αν γνωρίζω καλά ελληνικά , σκληρή διαπραγμάτευση σημαίνει σκληρότητα από την μια ,αλλά και από την άλλη πλευρά και όχι άσκηση δημοσίων σχέσεων. Αν γνωρίζω καλά , η Ευρωπαική Ένωση αποτελείται από κράτη που υπερασπίζονται κακώς η καλώς πριν απ όλα τα δικά τους συμφέροντα . Αν γνωρίζω καλά , η Ελλάδα έχει δανειστεί 300 εκατομ. ευρώ μέχρι στιγμής από τους δανειστές και αναμένει άλλα 80 εκατομ. ευρώ περίπου ! « Είναι πολλά τα λεφτά Άρη » που έλεγε ο Ορέστης Καλογήρου στον Νίκο Κούρκουλο στην γνωστή σκηνή , για να περιμένουμε « μια ωραία ατμόσφαιρα » . Πολύ περισσότερο όταν ήδη δεν έχουν δοθεί 2 δις.ευρώ  δόσεων στο Δ.Ν.Τ  που δημιουργεί μια εικόνα « Κράτους μπαταξή » .Έπειτα , αλήθεια πιστεύει κανείς ότι η Ευρώπη ,όπως και κάθε άλλου είδος Ένωση είναι Ένωση αποφοίτων Κατηχητικού ;  Τα ήξερε όλα αυτά η Κυβέρνηση και κάθε τι άλλο είναι προσπάθεια εικόνας θυματοποίησής της . Θεμιτό ίσως,αλλά επικίνδυνο …

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που προκαλεί εντύπωση. Αυτοί  που φωνάζουν περισσότερο κατά του Σόιμπλε είναι ακριβώς αυτοί που θέλουν την Ελλάδα εκτός Ευρώπης και εκτός ευρώ .Θυμίζω ότι ο Σόιμπλε πρότεινε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για πέντε κατ άρχήν χρόνια , προκαλώντας την οργή όλων μας με την πρόταση αυτή ,αλλά και το ύφος του . Αυτοί όμως που θέλουν έξοδο από το ευρώ , για ποιο ακριβώς λόγο φωνάζουν ; Αφού οι απόψεις τους  έχουν σχέση αλληλοτροφοδότησης με τις απόψεις Σόιμπλε και των πιο ακραίων κύκλων της Ευρώπης . Το ίδιο και οι τακτικές Βαρουφάκη , η προετοιμασία του σε συνθήκες αδιαφάνειας για GREXIT .

4. Η πορεία της λεγόμενης διαπραγμάτευσης δεν αποτελεί απλά ήττα της αντίληψης με την οποία αυτή έγινε . Αποτελεί βαθύτερη ήττα του συνόλου του αφηγήματος ΣΥΡΙΖΑ από το 2010 μέχρι σήμερα . Τίποτα από αυτά που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στον λαό δεν έχει μείνει όρθιο .Ας θυμηθούμε : Κατάργηση Του Μνημονίου με ένα Νόμο –ένα άρθρο, Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης ύψους 12 δις. ευρώ , Πρόταση που θα την παρουσιάζαμε στους δανειστές και θα σήκωναν ψηλά τα χέρια , Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ , ακύρωση των υπό εξλιξη ιδιωτικοποιήσεεων  , υπόσχεση για εύκολους δρόμους δίχως κόστος που οδηγούν στην ευτυχία και στην βελτίωση της ζωής μας .Θα μπορούσε κάποιος να γράψει βιβλίο με τις υποσχέσεις – ψέμματα για μια ωραία ζωή . Αυτή ήταν και η βάση δημιουργίας ενός πλειοψηφικού ρεύματος που αναζητούσε κάτι νέο στην θέση των παλιών κομμάτων εξουσίας και βεβαίως ένα καλύτερο μέλλον .Μόνο που όλα αποδείχτηκαν έωλα ,δημαγωγικά ,ψεύτικα.

Αν κάτι έχει μείνει όρθιο αυτή την στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ , είναι ο Α.Τσίπρας που δείχνει ότι διατηρεί σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο .Όσο δε τον πολεμήσουν οι οπαδοί της δραχμής ,οι παλαιοκομμουνιστές και οι διάφοροι γραφικοί διαφόρων συνιστωσών που στεγάζονται στην υποτιθέμενη ριζοσπαστική Αριστερά ,εκτιμώ ότι θα ενισχύεται . Πολύ περισσότερο που δείχνει να προσαρμόζεται στα δεδομένα της σκληρής πραγματικότητας .Αυτό του δίνει και καθοριστικό ρόλο στα μελλούμενα στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού  .

5. Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλό θα κάνουν να προσέχουν τι λένε από εδώ και πέρα. Είμαστε πια στις πρώτες μέρες μιας νέας φάσης και οφείλουν να αφήσουν λίγο πίσω τα επιχειρήματα που ταιριάζουν περισσότερο σε αντιλήψεις  « εχθρών του λαού » και « ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης » στα ολοκληρωτικά καθεστώντα  του πάλαι ποτέ Υπαρκτού Σοσιαλισμού .Κατανοώ την δυσκολία να ξεπεράσουν μια ολόκληρη κουλτούρα ,αλλά η ζωή είναι πεισματάρα και δεν έχει νόημα να επιμένουν .Άλλωστε, τώρα πια όλα τα βασικά κόμματα της χώρας έχουν η θα έχουν ψηφίσει Μνημόνια και επομένως δεν έχουν νόημα αυτοί οι γελοίοι  και διχαστικοί  , ανούσιοι , απολίτικοι διαχωρισμοί .Άλλωστε η προσπάθεια να σωθεί η χώρα και να ανορθωθεί θέλει εθνική , λαϊκή ενότητα . Γι αυτό ας σταματήσουν τα ξεπερασμένα σχήματα , σαν και αυτό που χρησιμοποιούν τελευταία περί « Πραξικοπήματος » .Στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία δεν πέφτουν Κυβερνήσεις με « πραξικοπήματα » .Πέφτουν όταν σταματούν να στηρίζονται από  τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας . Γι αυτό ,αντί για « στακαστρούκες » ,ας κοιτάξουν να μαζέψουν τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ . Αν μπορούν ….

Αυτά προς το παρόν. Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες .Οι νύχτες είναι γκαστρωμένες . Η σωτηρία της χώρας , η αποφυγή του GREXIT  δεν είναι θέματα που έχουν λυθεί .Ταυτόχρονα οι δυνάμεις της καθυστέρησης ,του πισωγυρίσματος , της δραχμής  ,του παλαιοκομματισμού θα καιροφυλαχτούν….  Τώρα πια όμως θα καιροφυλαχτούμε πολλοί .


Υ.Γ :  Το άρθρο αυτό ολοκληρώθηκε ,ενώ ό Α. Τσίπρας έδινε συνέντευξη στην Δημόσια  Τηλεόραση. Οφείλω να πω ότι με κατέπληξε με την μεταστροφή του ,τον ορθολογισμό στον πολιτικό του λόγο ,την προσγείωση στην πραγματικότητα .Αυτό με κάνει λίγο πιο αισιόδοξο