Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

OTAN ΑΡΝΕΙΣΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ



Με αφορμή την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την επικινδυνότητα του χώρου των Λιπασμάτων

Δήλωση Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου- Δραπετσώνας Ζαχαρία Ζούπη, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ»

Το πρόβλημα της ρύπανσης εδάφους/ υπεδάφους στην περιοχή των Λιπασμάτων ( συμπεριλαμβανομένης και του χώρου που γίνονται οι εκδηλώσεις τα δύο τελευταία χρόνια) κυριαρχεί τις συζητήσεις στην κοινωνία, δημιουργεί ανησυχία για την υγεία των πολιτών.
Τονίζω για άλλη μια φορά ότι το θέμα με στοιχεία το είχα θέσει επανηλειμένως στο Δημοτικό Συμβούλιο και συνάντησα κουφούς, αδιάφορους και δημοτικούς συμβούλους μίας πλειοψηφίας που προσπαθούσε να διακωμωδήσει τους ισχυρισμούς μου, τις εκτιμήσεις της « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ». Όποιος το αγνοεί ή παριστάνει ότι το αγνοεί μπορεί να επισκεφτεί το zoupis.blogspot.com, την σελίδα στο fb « ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΖΟΥΠΗΣ – ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ » ( όπως είναι γνωστό δεν ήμουν τελικά υποψήφιος,αλλά η σελίδα υπάρχει), την σελίδα της « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ». Όποιος έχει την όρεξη, μπορεί να άρει και τα πρακτικά των Δημοτικών Συμβουλίων των τελευταίων χρόνων. Θα βρει δεκάδες ανακοινώσεις, δηλώσεις, δελτία τύπου για το θέμα. Θα βρει επίσης τα κείμενα κοινών παρεμβάσεων από σειρά Δημοτικών Συμβούλων πλην εμού, πως της Βάνας Δατσέρη, του Κώστα Κούβαρη, της Ελένης Δαβγιώτη, του Μηνά Λάλου, του Πέτρου Καψοκώλη, του Φώτη Μελά, του Νίκου Βρετάκου και άλλων  που έθεταν το ζήτημα της επικινδυνότητας του χώρου.

Άρα, το θέμα δεν πρόκυψε τώρα ! Το θέμα συζητείται για πάνω από δύο χρόνια, αλλά « θαβόταν» για να γίνονται ανενόχλητα οι εκδηλώσεις στο.πλαίσιο μιας πολιτικής « άρτου και θεάματος». Το θέμα παίρνει όμως νέες διαστάσεις μετά την Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για την αναγκαστική απαλλοτρίωση χώρου του πρώην Εργοστασίου Λιπασμάτων για την κατασκευή Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου.

Στην Απόφαση αναφέρεται η διατύπωση:
« Η εξυγίανση εδάφους/ υπεδάφους από τα παραπροιόντα που εναποτίθεντο κατά την περίοδο λειτουργίας του Εργοστασίου και τα οποία σήμερα εξακολουθούν να ρυπαίνουν την ευρύτερη περιοχή δημιουργώντας συνθήκες επικινδυνότητας για την υγεία των κατοίκων τους»  

Αναρωτιέμαι:
-          Τι δεν καταλαβαίνουν κάποιοι και καταλήγουν σε τοποθετήσεις ήξεις αφήξεις;
-          Τι δεν γίνεται δήθεν αντιληπτό και η Δημοτική Αρχή δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία;
-          Τι ψυχραιμία συστήνουν κάποιοι και τι ακριβώς μας προτείνουν να κάνουμε;

Η διατύπωση είναι ξεκάθαρη, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τίθεται ζήτημα επικινδυνότητας του χώρου δικαιώνοντας όσους κάναμε αγώνα δύο χρόνια για να αναδείξουμε το ζήτημα και η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα είναι αδήριτη. Λυπάμαι δε, που ακόμα και για να συζητηθεί το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο χρειάστηκε η παρέμβαση δημοτικών συμβούλων της Αντιπολίτευσης και εκπροσώπων Συνδυασμών στς τελευταίες εκλογές. Η Δημοτική Αρχή δηλαδή, και πάλι δεν φαινόταν διατεθειμένη ούτε καν να φέρει το θέμα στο Συμβούλιο!
Τελικά ήρθε , συζητήσαμε  ανέφερα όσα αναφέρω παραπάνω και πρότεινα δύο απλά , εύλογα μέτρα
1.      Να γίνουν σόλο τον χώρο αυτόν μετρήσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια και αρμόδιους φορείς ( π.χ ΔΜΟΚΡΙΤΟΣ )  και επίσης ότι διερευνήσεις ή μελέτες χρειάζονται
2.      Μέχρι να ολοκληρωθούν οι παραπάνω ενέργειες και διευκρινιστεί πλήρως και με διαφάνεια τι ακριβώς συμβαίνει στον χώρο, σχετικά με την ύπαρξη επικινδυνότητας και το εύρος της ρύπανσης να σταματήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα στον χώρο.

Θεωρώ ότι πρότεινα το αυτονόητο. Δεν μπορεί να υπάρχει επικινδυνότητα, κίνδυνος για την υγεία των πολιτών και των παιδιών και να κάνουμε χαρούμενες εκδηλώσεις ακριβώς πάνω σ΄αυτό τον χώρο). Δεν μπορεί να γίνονται δραστηριότητες και συναυλίες στον χώρο που το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο σημειώνει επικινδυνότητα.
 Κι όμως. 
Από τους 23 παρόντες δημοτικούς συμβούλους, την πρόταση αυτή ψήφισαν μόνο 5 ( εγώ, η Γιούλη Σαββοπούλου, η  Βάνα Δατσέρη, ο Πέτρος Καψοκώλης, η Ελένη Δαβγιώτη). Οφείλω να πω ότι άλλοι 2 σύμβουλοι του Κ.Κ.Ε ψήφισαν ένα παραπλήσιο σχέδιο απόφασης, όπου έθεσαν ένα δικό τους σκεπτικό.Εν ολίγοις. Από τους 23 παρόντες αντιδράσαμε 7! Οι υπόλοιποι 6 δημοτικοί σύμβουλοι προτίμησαν να κρατήσουν στάση παραταξιακής πειθαρχίας και όχι στάση ευθύνης απέναντι στο πρόβλημα. Ψήφισαν να εξουσιοδοτήσουν τον Δήμαρχο ...να δει τι συμβαίνει! Σώπα! Όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια δηλαδή.... Ασφαλώς ούτε καν να συζητήσουν την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων σε άλλους χώρους που διαθέτει το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα.  

Οι πολίτες ας κρίνουν την Δημοτική Αρχή που την επανεξέλεξαν κιόλας και πανηγυρικά. Ας κρίνουν την ευθύνη που δείχνει ή όχι απέναντι σε ένα κορυφαίο πρόβλημα. Προσωπικά ως Δημοτικός Σύμβουλος έως τις 31-8  που λήγει η θητεία μου και κλείνει ένας κύκλος αγώνων και προσφοράς 29 ετών και ως πολίτης θα συνεχίσω την προσπάθειά μου και ζητώ να βοηθήσουν και όσοι έστω με καθυστέρηση συνειδητοποιούν τι γίνεται.

Η σιωπή δείχνει συνενοχή! Τόσο απλά και εγώ συνένοχος στην συγκάλυψη ευθυνών , προβλημάτων της πόλης , δεν γίνομαι.