Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ Η ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΗΣ COSCO ΚΑΙ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ


Δήλωση του πρώην Αντιδημάρχου Ζαχαρία Ζούπη

Aυτή την Πέμπτη 3-10 υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου , στην οποία απ΄ότι είδα από την πρόσκληση θα συζητήσει για το masterplan της  Cosco και για την προσπάθεια του Δήμου Πειραιά  – όπως γράφεται – επαναλειτουργίας του Νεκροταφείου της Ανάστασης!
Για το πρώτο, παρακολουθώ όσο μπορώ διάφορα δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα από τα οποία δεν βγάζω νόημα. Ίσως έχω χάσει επεισόδια. Το αναφέρω, γιατί για παράδειγμα διάβασα διάφορες δηλώσεις στις οποίες λεγόταν ότι δεν ρωτήθηκε η Αυτοδιοίκηση για το masterplanAυτό δεν στέκει. Το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και Περιφερειάρχου Ρένας Δούρου είχε συζητήσει για το masterplan, υπήρχαν ενστάσεις, αλλά δεν υπήρχε αυτό το κλίμα. Μάλιστα, είχαμε την τιμή να είναι Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη του Δημάρχου το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας – Συντονιστης του διυπουργικού οργάνου που θα εξέταζε παραπέρα το masterplan με βάση και τις προτάσεις των Δήμων. Τι συνέβη επομένως; Πως πήγε αυτή η επεξεργασία; Σε τι είχε συμφωνήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση και τι έχει αλλάξει; Αν δεν ενημερωθώ αναλυτικά πάνω σ΄αυτά τα ερωτήματα, δεν μπορώ να τοποθετηθώ υπεύθυνα. Σίγουρα πάντως το κλίμα στο Δημοτικό Συμβούλιο τότε δεν ήταν τόσο « τεταμένο» οσο τώρα. Αν ασκήσαμε κριτική ήμασταν κάποιοι από την Αντιπολίτευση γιατί κληθήκαμε να τοποθετηθούμε έχοντας πάρει μια περίληψη της περίληψης του masterplan δέκα σελίδων, ενώ ήταν  φανερό ότι ο τότε και νυν Δήμαρχος είχε μια πληρέστερη ενημέρωση την οποία δεν είχαμε εμείς. Ταυτόχρονα , μου προκαλούν εντύπωση διάφορα που λέγονται συλλήβδην ενάντια στις επενδύσεις της Cosco, κάτι που θεωρώ εγκληματικό για την περιοχή. Είναι πολύ διαφορετικό να υπάρχουν διαφωνίες για κάποιες από τις επενδύσεις και το να αρνείσαι συλλήβδην  τις επενδύσεις. Ας μην παίζουν κάποιοι, ουτε να βγάζουν ανακοινώσεις δήθεν αγωνιστικές και να μη μας λένε ότι θέλουν μόνοι τους να κάνουν το σχέδιο αξιοποίησης του λιμανιού. Ο κ Βρετάκος επί πέντε χρόνια δεν κατάφερε να έχει σχέδιο για την αξιοποίηση του χώρου Ανάπλασης των Λιπασμάτων. Μόνο τσάμπα συναυλίες σε πολύ συζητήσιμο από άποψη ασφαλείας χώρο έμαθε να κάνει. Αυτό είχε ψήφους και επιβραβεύτηκε και γι αυτό. Ας μας πει λοιπόν κάτι πρώτα γι αυτό. Όπως γιατί δεν κατόρθωνε να βρει τρία χρόνια τα αίτια των οσμών. Θα τοποθετηθώ λοιπόν ολοκληρωμένα, αφού εξασφαλίσω την ενημέρωση που χρειάζεται σ΄αυτές τις περιπτώσεις.
Για το θέμα που αφορά  την πρόθεση από τον Δήμο Πειραιά να επαναλειτουργήσει το Νεκροταφείο της Ανάστασης θα ήθελα να προειδοποιήσω τον Δήμαρχο Πειραιά να μην τολμήσει να κάνει κανένα βήμα γιατί θα αντιμετωπίσει την οργή του λαού του Κερατσινίου που θα πάρει τον αγώνα στα χέρια του και θα βρεθεί προ απρόβλεπτων καταστάσεων που θα  χαλάσουν το καλό προφίλ που έχει φτιάξει! Θα έχει να κάνει με τον λαό της πόλης, γιατί λυπάμαι που θα το πω , αλλά ο κ. Βρετάκος έχει σημαντικές ευθύνες για την οποια εξέλιξη. Επί πέντε ολόκληρα χρόνια δεν έπραξε απολύτως τίποτα για μία διαβούλευση με τον Δήμαρχο Πειραιά, για  να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση όλου αυτού του χώρου κοντά στο κέντρο της πόλης, έστω με συνεκμετάλευση . Επί πέντε χρόνια κώφευε απέναντι σε προτάσεις μου προφορικές και έγγραφες για να έρθει το θέμα αυτό σε Δημοτικό Συμβούλιο. Ποτέ δεν συζητήσαμε το θέμα! Επί πέντε χρόνια είχε πολύ καλές δημόσιες σχέσεις με τον κ. Μώραλη και μαζί και με άλλους Δημάρχους τα έλεγαν συχνά με τον τότε Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γαβρίλη. Τι να υποθέσω; Ότι δεν ήθελε να χαλάσει αυτή η ωραία ατμόσφαιρα και για αυτό δεν το έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων; Ο Χρήστος Βρετάκος και η αγωνιστική Δημοτική του Αρχή είναι η μόνη Δημοτική Αρχή που στην θητεία της δεν έκανε απολύτως τίποτα για το θέμα.Τώρα φωνάζει. Ας κάνει πρώτα δημόσια την αυτοκριτική του για αυτή την απραξία και ολιγωρία του, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του και μετά βλέπουμε.
Αυτά προς το παρόν...Είπαμε. Θα είμαι παρών, ειδικά σε θέματα μεγάλης σημασίας για το μέλλον της πόλης, ειδικά όταν βλέπω και ακούω περίεργα πράγματα.