Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

   Τα γεγονότα στην Βουλή , όπου καμμια 300αριά " αγανακτισμένοι " εμπόδισαν βουλευτές να βγουν από το κτίριο ,βρίζοντας χυδαία και φωνάζοντας συνθήματα του στυλ " Να καεί ,να καεί , το μπ...... η Βουλή " αποτελούν ανησυχητικό γεγονός και σήμα κινδύνου για την Δημοκρατία. Καμμια αγανάκτηση, καμμια οργή δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως άλλοθι στην συλλογική συνείδηση για τέτοιες αντιδημοκρατικές ενέργειες που σε τελευταία ανάλυση λειτούργησαν προβοκατόρικα για "το κίνημα των αγανακτισμένων" και σκίασαν τον ειρηνικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων.Τα γεγονότα αυτά επέμπουν SOS για το κίνημα ,αλλά πριν απ΄ολα για την Δημοκρατία και  τον Κοινοβουλευτισμό.
Η μεταπολιτευτική Δημοκρατία μας μπορεί να έχει σημαντικές ευθύνες για την κατάσταση που έχουμε οδηγηθεί (κίνδυνος χρεωκοπίας, διαφθορά,δημιουργία ζωνών προκλητικής ευνοιοκρατίας από τα ρουσφέτια στους εκλεχτούς κομματικούς φίλους ,ανοχή στην φοροδιαφυγή, θεσμική θωράκιση της ατιμωρησίας επίορκων πολιτικών και υπαλλήλων ,ανεκδοτοποίηση του πόθεν έσχες). Ωστόσο, ότι είναι να γίνει,ότι αλλαγή είναι αναγκαία, δεν μπορεί παρά να πραγματοποιηθεί δημοκρατικά, ειρηνικά, κοινοβουλευτικά .
Κάθε άλλη αντίληψη ανοίγει τον δρόμο σε φασιστοειδείς αντιλήψεις και  πολυ απλά επωάζει " το αυγό του φιδιού ". Όποιος πιστεύει ότι πρέπει να ανατραπούν πολλές καταστάσεις, ας το κάνει με προτάσεις ,με ριζοσπαστικές προτάσεις για την υπέρβαση του σημερινού κοινοβουλευτικού φεουδαλισμού και όχι με τραμπουκισμούς .




Ας είμαστε δε σαφείς .Πράγματι οι γενναίες αλλαγές στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος αποτελούν πια προυπόθεση για να αποκτήσει νέα προωθητική δυναμική , να μπορέσει να ξεφύγει από την ανυποληψία και να συμβάλει σε μια νέα πορεία της χώρας .Αυτές οι αλλαγές συζητούνται εδώ και χρόνια και θεωρώ ότι η άμεση προωθησή τους μέσα από μία συνολική ατζέντα αλλαγής αποκτά κατεπείγοντα χαρακτήρα και πρέπει να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με την προσπάθεια σωτηρίας της χώρας .Η κατάθεση αυτής της ατζέντας
πρέπει να γίνει εδώ και τώρα , μαζί με την κήρυξη της επόμενης Βουλής ως αναθεωρητικής .Ο Πρωθυπουργός της χώρας έχει χρέος να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία, θέτοντας προ των ευθυνών τους όλες τις πολιτικές δυνάμεις και πριν απ΄ολους τους βουλευτές και τα στελέχη του Κόμματός του.Αν μη τι άλλο η " οργή " ( ! )  βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά σκέψεων του Υπουργού Εξωτερικών κ.Δρούτσα για καθιέρωση δύο μόνο κοινοβουλευτικών θητειών για τους βουλευτές και κατάργηση ορισμένων προνομίων όπως το δωρεάν αυτοκίνητο, δείχνει ότι υπάρχουν δυνάμεις στο κυβερνόν Κόμμα που δεν καταλαβαίνουν σε τι σημείο έχουμε φτάσει και πόση ανάγκη υπάρχει για κινήσεις έστω συμβολικού χαρακτήρα.Θα ήταν πολύ σημαντικό για παράδειγμα να μειωθούν εδώ και τώρα κι΄αλλο οι βουλευτικές αποζημιώσεις και να καταργηθεί το δωρεάν αυτοκίνητο .Θα ήταν πολύ σημαντικό να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη και τα χρόνια της βουλευτικής θητείας να λογίζονται έστω διπλά στον υπολογισμό της σύνταξης από το Ταμείο στο οποίο ήταν ασφαλισμένοι πριν εκλεγούν. Αναφερόμαστε σε κινήσεις που δεν συνιστούν λαικισμό όπως πολλοί σπεύδουν να χαρακτηρίσουν σε μια προσπάθεια υπεράσπισης των κεκτημένων τους .Σε κινήσεις που αν μη τι άλλο θα δημιουγούσε μία ασπίδα προστασίας  των ίδιων των βουλευτών και θα εξέπεμπε ένα ισχυρό μήνυμα στους δοκιμαζόμενους πολίτες .Για κινήσεις που μπορούν να γίνουν εδώ και τώρα και δεν απαιτούν αλλαγές στο Σύνταγμα , αλλά απλή πολιτική βούληση και πριν απ 'αυτό συνειδητοποίηση της πραγματικότητας της χώρας απ' αυτούς που πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας σωτηρίας της χώρας .
Σε κάθε περίπτωση πάντως αναφερόμαστε και στην ανάγκη προώθησης βαθύτερων , πιο ριζικών αλλαγών  και εξηγούμαστε αμέσως αναφερόμενοι σε τέσσερις βασικές αλλαγές
ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΩΤΗ . Η μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200 η και σε 150 είναι υπερώριμη και αναγκαία αλλαγή
ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΥΤΕΡΗ . Η αλλαγή του τρόπου του εκλέγεσθαι με την καθιέρωση μεικτού συστήματος ( σταυρός και λίστα ) στο πλαίσιο ενός νέου εκλογικού νόμου θα αναδιατάξει το πολιτικό σύστημα και θα ορίσει και θα ορίσει νέες σχέσεις και ισορροπίες μεταξύ κομμάτων ,εκλογικής βάσης και ομάδων συμφερόντων
ΑΛΛΑΓΗ ΤΡΙΤΗ .Η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών , αλλά και ο περιορισμός της υπέρμετρης ασυλίας που απολαμβάνουν οι βουλευτές έχουν ωριμάσει ως αιτήματα .Κάθε καθυστέρηση εντείνει την καχυποψία των πολιτών ,οι οποίοι έχουν ασφαλώς στον νου τους την μέχρι σήμερα προκλητική ,γενικευμένη ατιμωρησία.
ΑΛΛΑΓΗ ΤΕΤΑΡΤΗ .Η θέσπιση ανώτατου όριου για την βουλευτική ιδιότητα είναι επίσης μία αναγκαία μεταρρύθμιση ,η προώθηση της οποίας θα συμβάλει στην εξυγίανση και ανανέωση του κοινοβουλευτισμού .

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η προώθηση τέτοιων ριζοσπαστικών αλλαγών θα υπονομευτεί από τους ίδιους τους βουλευτές , αφού τους αμφισβητεί κεκτημένα. Ωστόσο στις Δημοκρατίες
δεν υπάρχουν αδιέξοδα .Υπάρχουν και οι πολίτες που μπορούν  να εκφράσουν την βούλησή τους .........