Κυριακή 3 Απριλίου 2016

ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ

                         ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ….

ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ stagona4u ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ

Το stagona4u.gr φιλοξένησε την πρόσφατη ανακοίνωση της « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ » για τις εξελίξεις που αφορούν στον χώρο της Ανάπλασης .Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπεύθυνους του siteγια αυτό. Λίγες μέρες αργότερα , διάβασα ένα σχόλιό του , το οποίο οφείλω να πω  ότι με εξέπληξε και για την έκτασή του και γιατί εμφανίζονται « αλλαγμένες » διαχρονικά εκφρασμένες τοποθετήσεις της « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ » , αλλά και γιατί στο τέλος  η στάση μας και η ανακοίνωσή μας εμφανίζονται ως πειστήρια …  πολιτικού τυχοδιωκτισμού !

Ας ξεκινήσω από το τέλος. Οι θέσεις που διαχρονικά έχει εκφράσει η « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ » διαθέτουν σοβαρότητα , σαφήνεια, υπευθυνότητα , συνέπεια και συνέχεια. Επειδή δεν θέλω να γράψω κάτι μακροσκελές , παραπέμπω τους πάντες στις δημόσιες τοποθετήσεις της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ » τουλάχιστον από τις 21-11 -2011 οπότε και ανέλαβα επικεφαλής μέχρι και σήμερα ,τοποθετήσεις που φιλοξενούνται τόσο στο blog της Κίνησης anagenn.blogspot.gr και στο  προσωπικό μου blog zoupis.blogspot.gr ; Όποιος το πράξει, θα συμφωνήσει μ΄αυτά που ισχυρίζομαι καταλαβαίνοντας ταυτόχρονα ,ότι δεν υπάρχει και καμιά άλλη Κίνηση που να έχει ασχοληθεί τόσο σταθερά, τόσο επίμονα και τόσο σοβαρά με το θέμα .Θα συνιστούσα δε όποιον έχει τον χρόνο, να μελετήσει και τις σχετικές αναφορές στο μόνο Πρόγραμμα που εμφάνισε προεκλογικά Κίνηση, στο πρόγραμμα της « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ » , αλλά και τα Πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου από 1-1-2011 μέχρι σήμερα ( διάστημα που υπάρχουμε πια ως ενιαίος Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας ) όπου εμφανίζονται όλες οι παρεμβάσεις μας . Ωστόσο ο Λάκης Ιγνατιάδης ,συγγραφέας του σχολίου ,ξέρει τις απόψεις μου και από τοποθετήσεις μου στην « Ομάδα για την δική μας Ανάπλαση ».Ως εκ τούτου τον χαρακτηρισμό του πολιτικού τυχοδιωκτισμού τον θεωρώ ατυχή , άδικο και εκτός τόπου και χρόνου. Δεν με αφορά. Δεν μας αφορά .


Ας πάμε όμως παρακάτω. Αν κατάλαβα καλά , το σχόλιο επικεντρώνει την θεμιτή κατά τα άλλα κριτική του σε τρία σημεία . Σάυτά και θα σταθώ επιγραμματικά :

1.      Στο σχόλιο γίνεται αποδεκτό ότι η ασυνεννοησία ΟΛΠ, Υπουργείου Εμπορ.Ναυτιλίας ,ΤΑΙΠΕΔ και Αυτοδιοίκησης έχει οδηγήσει πάνω από τρεισήμισι μήνες από την δέσμευση του Πρωθυπουργού για παραχώρηση της παράκτιας ζώνης στον Δήμο ,σε μηδενικό αποτέλεσμα. Αυτό λέει και η ανακοίνωση της « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» ! Προς τι η έκπληξη; Μια Κίνηση έχει το καθήκον πριν από όλα να ενημερώνει τους πολίτες για τα δεδομένα ενός θέματος, πολύ περισσότερο όταν στην κοινή γνώμη πέρασε ότι στον Δήμο έχει παραχωρηθεί όχι μόνο η παράκτια ζώνη ,αλλά και το σύνολο της έκτασης της περιοχής της Ανάπλασης .Ήταν λοπόν καθήκον και υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε ότι δεν προχωρούν όλα ωραία και καλά. Και η πρόταση που είναι ,αναρωτιέται το σχόλιο . Μα η πρόταση είναι μία και καθαρή και την αναφέρουμε:  Να λύσουν τις διαφορές τους όσοι εκφράζουν την Πολιτεία και η Κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση να παραχωρήσει την παράκτια ζώνη. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Συμβούλιο απαντώντας σε ερώτησή μου, ότι ο Δήμος έχει ετοιμάσει σχετική ρύθμιση και θα την προωθήσει. Μπράβο ! Μόνο που οι πληροφορίες που διαθέτουμε είναι ότι η υποδοχή που έχει τύχει δεν είναι και τόσο ένθερμη, αφού νομικοί του Υπουργείου ετοιμάζουν άλλη ! Επιπλέον , το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει εκφράσει άποψη ,αφού ποτέ η ρύθμιση δεν ήρθε προς συζήτηση. Προσωπικά δε, έχω ζητήσει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εξεταστούν όλα τα νέα δεδομένα και η πρόταση παραπέμφθηκε στις καλλένδες. Νομίζω ότι είμαι σαφής σ΄αυτό το σημείο. Δηλώνω δε με την ευκαιρία, ότι αυτές οι καθυστερήσεις με κάνουν να ανησυχώ για την κατάληξη αυτής της υπόθεσης .Ελπίζω να διαψευστώ.
2.      Στην ανακοίνωση της « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» ενημερώναμε και για κάτι ακόμα που μέχρι εκείνη την στιγμή δεν το γνωρίζαμε ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι ,μιας και η έγκαιρη ενημέρωση και η διαφάνεια αρχίζουν και είναι προβληματικά πια στον Δήμο . Ενημερώναμε για κάτι πολύ σοβαρό.Ότι στην σύμβαση με την COSCO  για το Λιμάνι του Πειραιά ,προβλέπεται 24μηνο στο οποίο πρέπει να δικαιολογηθεί με πράξεις η εξαίρεση της παράκτιας ζώνης ,αλλά και άλλων χώρων Σε διαφορετική περίπτωση η COSCO αποκτά δικαίωμα να διεκδικήσει αυτούς τους χώρους .Θεωρούμε αυτό το « μαντάτο » συγκλονιστικό .Όποιος  θέλει,ας κάνει ότι δεν το ξέρει. Εμείς που το ξέραμε,που το μάθαμε από τα χείλη του Αντιπεριφερειάρχη Γ. Γαβρίλη ανησυχούμε για το τι μέλλει γεννέσθαι.

« Αν όντως υπάρχει αυτή η διατύπωση » γράφει το σχόλιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί και να μην υπάρχει. Και όμως υπάρχει ,όσο και η γη κινείται . Μας ενημέρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Το αποδέχτηκε ότι υπάρχει και ο Δήμαρχος. Διαθέτουμε όλο το κείμενο της σύμβασης και αν θέλουν είναι στην διάθεση τουstagona4u.gr. Μπορεί όμως κάποιος να το ζητήσει και από την Περιφέρεια η και από τον Δήμο,αφού επισήμως ο Δήμαρχος δεν έκανε το χρέος του : Να ενημερώσει ο ίδιος για αυτή την ανησυχητική εξέλιξη .

« Και τότε γιατί φωνάζετε για το σχέδιο του Δήμου για παρεμβάσεις ύψους 200.000 ευρώ ,ώστε να προλάβει το 24μηνο » ρωτάει ο σχολιογράφος και δικαιολογημένα ίσως . Μα γιατί δεν υπάρχει Σχέδιο αγαπητέ. Γιατί δεν υπάρχει καμιά Μελέτη .Ένα σκίτσο που περιφέρει ο Δήμαρχος για να αποδείξει ότι υπάρχει Μελέτη ,είναι μάλλον άσκηση ζωγραφικής παρά απορρέει από κάποια Μελέτη. Είναι ανυπόγραφο και καμιά Μελέτη δεν έχει εμφανιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο .Γι αυτό φωνάζουμε. Για αυτό και για κάτι άλλο όμως ακόμα. Γιατί αυτή η Δημοτική Αρχή δεν μας έχει πείσει  21 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της για την αποτελεσματικότητά της και για την ταχύτητα των κινήσεών της. Ας μην ξεχνάμε : 21 μήνες μετά ,ακόμα δεν έχει μπει εργολάβος για το Γήπεδο του Σχιστού η για να υλοποιηθεί η παρέμβαση στις Παιδικές Χαρές , με υπάρχουσες πιστώσεις από την Περιφέρεια και υπάρχουσες Μελέτες.Πως λοιπόν να είμαστε αισιόδοξοι ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση όλα θα προχωρήσουν όπως πρέπει;

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που νόμιζα ότι θα γινόταν κατανοητό. Η υπόθεση της Ανάπλασης των Λιπασμάτων χρειάζεται συνολικό σχεδιασμό, όραμα, κατεύθυνση. Αν προχωράμε με αποσπασματικές, μπαλωματικές λύσεις σήμερα εδώ και αύριο εκεί ,αυτό που θα προκύψει θα μοιάζει μάλλον με την παράγκα του Καραγκιόζη και όχι με την Ανάπλαση που ονειρευόμαστε και που θέλουμε.

3.      Στο σχόλιο κριτικάρεται επίσης η στάση της  « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ »  για την αλλαγή των περίφημων ρυθμίσεων Μανιάτη που ανήκουν πια στην Ιστορία και με τις οποίες  ΠΑΝΤΑ διαφωνούσαμε. Δεν μας αρέσει να παίζουμε με τις λέξεις. Γι αυτό επαναλαμβάνω ότι πάντα οι τοποθετήσεις μας απέρρεαν από την σταθερή άποψη και στάση μας ,ότι θέτουμε πάνω από όλα την πόλη μας . Γιαυτό χαιρετίσαμε ως θετική εξέλιξη την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να αλλάξει τις ρυθμίσεις Μανιάτη ,όπως και τις φραστικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για την παραχώρηση της παράκτιας ζώνης στον Δήμο. Ψηφίσαμε δε το ψήφισμα πέρυσι που κατάθεσε η Δημοτική Αρχή ( το ίδιο έκαναν όλες οι παρατάξεις πλην της παράταξης του Κ.Κ.Ε ) ,όταν συζητήσαμε συνολικά το θέμα ,αλλά και το σχέδιο τροπολογίας για τις ρυθμίσεις Μανιάτη. Το ψηφίσαμε γιατί συνολικά το ψήφισμα ήταν σε θετική κατεύθυνση συν γιατί θέλαμε να δείξουμε προς την Κυβέρνηση ότι το Συμβούλιο μπορεί να βρίσκει συνθέσεις και να προχωράει ενωμένο στα μεγάλα θέματα. Ταυτόχρονα βέβαια κάναμε σαφή την θέση μας για σοβαρά θέματα όπως ο συντελεστής δόμησης ( αυτός που προτεινόταν και πέρασε  από την Βουλή είναι πολύ μικρός και απαγορευτικός για σοβαρές επενδύσεις )   η πως βλέπουμε την αξιοποίηση του χώρου και την ανάγκη ιδιωτικών επενδύσεων.Η θέση μας αυτή καταγράφηκε στα Πρακτικά ,ήταν πολύ σαφής στην τοποθέτησή μου ,αλλά και στην ανακοίνωση που εξέδωσε τότε η « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ». Ίσως κατά τον σχολιογράφο , καλύτερο θα ήταν να καταψηφίζαμε τότε . Έτσι το σκεφτήκαμε, έτσι πράξαμε . Θεωρώντας ότι στην συνέχεια, μπορούν και να αλλάξουν ρυθμίσεις. Αν εδώ είναι η κριτική ,τι να πω .Ίσως και να έπρεπε να καταψηφίσουμε. Σε ένα όμως είμαι κάθετος. Ποτέ δεν έκρυψα, ποτέ δεν κρύψαμε τις απόψεις μας και σ΄αυτό το θέμα .

Αυτά ήθελα να σημειώσω ,τελειώνοντας με μια επισήμανση : ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ .ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΙΩΠΗ… ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ. ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΙΩΠΟΥΝ Η ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΟΥΝ ΑΥΤΟΙ. ΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΑΝΤΩΣ ΟΛΟΙ ,ΟΤΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ.
Είπα και ελάλησα ,αμαρτίαν ουκ έχω .

Ζαχαρίας Ζούπης