Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΗ ΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ


Το Καλοκαίρι τέλειωσε και μαζί του ένας πυκνός πολιτικός κύκλος που θα ολοκληρωθεί με τΙς ομιλίες Τσίπρα,Μητσοτάκη στην Δ.Ε.Θ . Ήδη πάντως εμφανίστηκαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις και θα εμφανιστούν και άλλες πολλές το επόμενο δεκαπενθήμερο , δημοσκοπήσεις που αναδεικνύουν ένα κεντρικό συμπέρασμα : Παρά την προσπάθεια της Κυβέρνησης να επιβάλει μια άλλη ατζέντα στον δημόσιο διάλογο ( απλή αναλογική, αλλαγές στο Σύνταγμα, ανακίνηση της συζήτησης για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009 , « μάχη » ενάντια στην διαπλοκή και ο περίφημος διαγωνισμός για τος άδειες των Καναλιών , εγκαίνεια έργων που άλλοι είχαν δρομολογήσει η και ολοκληρώσει κ.ά ) ,δεν φαίνεται να πέτυχε τίποτα το ιδιαίτερο.Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά δεύτερος με διαφορά διψήφια από την Ν.Δ . Η εικόνα που μας δίνουν οι έρευνες ( λίγο πάνω,λίγο κάτω ) του Σεπτεμβρίου είναι πανομοιότυπη με αυτήν που μας έδιναν οι έρευνες του Ιουλίου και αυτό δεν είναι και τόσο καλό μήνυμα για την Κυβέρνηση. Γιατί μπορεί να λέμε ότι οι δημοσκοπήσεις μας δίνουν μια εικόνα των πολιτικών συσχετισμών σε μια συγκεκριμένη στιγμή ,όμως όταν η εικόνα σταθεροποιείται δεν είναι απλά μια εικόνα.Είναι πια μια σταθερή τάση. Μια τάση που τροφοδοτεί κλίμα ήττας γαι τις δυνάμεις που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση και νίκης για την Αξιωματική Αντιπολίτευσης αν γινονταν σύντομα εκλογές.

Στην καλύτερη για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κυβέρνηση θεώρηση, θα μπορούσε κάποιος να σημειώσει ότι δεν άνοιξε κι άλλο η ψαλίδα, ενώ αυτή η περίοδος ήταν η περίοδος του ΕΝΦΙΑ ,αλλά και του πετσοκόματος των συντάξεων. Θα μπορούσε δηλαδή η Ν.Δ να ξεφύγει κι άλλο η να « τσιμπήσουν » κάτι οι δυνάμεις του χώρου του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς ,όπως και οι δυνάμεις αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Ας το κρατήσουμε αυτό ,αν και δεν αποτελεί κυρίως επιτυχία της πολιτικής και επικοινωνιακής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ ,αλλά βασικά αναδεικνύει αδυναμίες των δυνάμεων της Αντιπολίτευσης .Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να συσπειρώσει τις δυνάμεις του ( συσπείρωση κάτω του 50% ) , ενώ σάυτή την περίοδο υπέστη ήττες σε επιλογές .

-          Δεν επέβαλε για παράδειγμα την απλή αναλογική για τις επόμενες εκλογές , ενώ η Ισπανική εμπειρία κάνει πολλούς να σκέφτονται πως ευτυχώς που δεν πέρασε μια πρόταση που θα οδηγούσε σε συνεχείς εκλογές και ακυβερνησία σε μια περίοδο που η Οικονομία καταρρέει .Ψηφίστηκε μεν,αλλά όλοι ξέρουν ότι ποτέ δεν θα εφαρμοστεί γιατί μια  Βουλή μετά από εκλογές θα ψηφίσει ένα νέο,υπεύθυνο εκλογικό νόμο που θα προκύψει από σύνθεση των απόψεων Ν.Δ και Κεντροαριστεράς.
-          Δεν μπόρεσε να συγκινήσει κανένα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα,πολύ περισσότερο που δεν εμφάνισε και τίποτα το επεξεργασμένο ,δομημένο ,σοβαρό ένα πλαίσιο αλλαγών .Έδειξε δε να θέλει να παίξει με τις αρμοδιότητες του Προέδρου για να διατηρεί ένα κλίμα με τους λεγόμενος καραμανλικούς.Αυτά όμως σε μια περίοδο που η Ν.Δ είναι συσπειρωμένη μάλλον φέρνει σε δυσκολη θέση αυτή την ομάδα ,ενώ φθείρει το τόσο πολύ διαφυλαγμένο προφίλ του Κώστα Καραμανλή.
-          Δεν μπόρεσε να ανακινήσει την συζήτηση για τα δημοσιονομικά ( υπόθεση Γεωργίου ) και όχι μόνο αυτό.Τα οικονομικά στελέχη της υποκλίθηκαν στα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ ,μόλις η Κομισιόν απλά υπενθύμισε ότι όλα τα Προγράμματα που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται στηρίζονται στα στοιχεία αυτά .
-          Ακόμα και στην ιστορία των τηλεοπτικών αδειών που εμφανίζεται ως επιτυχία το μάζεμα των 240 περίπου εκατομ. ευρώ ,έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα.Πλήγμα για την δημοκρατικότητά της αφού πλήτεται ευθέως η πολυφωνία και ο πλουραλισμός .Ποιος να πειστεί ότι με 4 Ιδιωτικά Κανάλια την στιγμή που λειτουργούν 4 κρατικά Κανάλια ( ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, Κανάλι Βουλής ) ,υπάρχει μεγαλύτερη πολυφωνία από το αν λειτουργούσαν 8,9,10 η 14 . Πως να το κάνουμε, κι όμως η γη γυρίζει ! Πλήγμα για τον σεβασμό του Συντάγματος ,αφού δεν υπάρχει σοβαρός συνταγματολόγος που να μην θέτει σοβαρές ενστάσεις για τον « Νόμο Παπά » , για τον περιορισμό του αριθμού αδειών κόντρα στην απλή λογική και τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής για τον παραγκωνισμό του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου που η ίδια κατάργησε για να εκτοξεύει στην συνέχεια κατηγορίες στην Αντιπολίτευση που δεν συναίνεσε να στηθεί νέο ! Άλλωστε ας μην ξεχνάμε , ότι εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ , αλλά και επιστολές του αρμόδιου Επιτρόπου που πριδεάζουν για πιθανή παρέμβαση,αφού είναι κοινό μυστικό ,ότι στην Ευρώπη συζητιέται η Ελλάδα ως η « Πολωνία του Νότου ».Πλήγμα για την σκληρότητα που δείχνει απέναντι σε χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται σε Κανάλια που θα κλείσουν σύμφωνα με δηλώσεις της Κυβέρνησης και της Κυβερνητικής εκπροσώπου .Οι χθεσινοί ευαίσθητοι όταν έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ εμφανίζονται σκληροί, αντεργατικοί , ανάλγητοι ,όταν απέναντί τους έχουν εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα . Πλήγμα για την αξιοπιστία της απέναντι στον υποτιθέμενο βασικό στόχο για « χτύπημα της διαπλοκής » , οταν μια σειρά παλαιοί « διαπλεκόμενοι άφησαν κανάλια και τα πάνε μια χαρά με την ανάληψη έργων και προμηθειών του δημοσίου δίνοντας εικόνα μιας νέας συμφωνίας με την νέα εξουσία , ενώ νέοι παίκτες δημιουργούν την αίσθηση ότι είναι εκφραστές του ορισμού της διαπλοκής , μόνο που τώρα θα είναι « διαπλοκή ΣΥΡΙΖΑ ».Δεν  είναι όμως μόνο αυτά. Σύντομα η Κυβέρνηση μπορεί να καλεστεί να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις όλων.Και των εργαζομένων που πετάγονται στον δρόμο και των Καναλαρχών που κλείνουν τα Κανάλια τους ,αλλά και των νέχω Καβαλαρχων που έδωσαν πολλά μα πάρα πολλά εκατομύρια ευρώ ,πολλά περισσότερα από άλλους για να πάρουν μια άδεια , υποθηκεύοντας την βιωσιμότητα των νέων Καναλιών

Η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει ακόμα , ότι συνεχίζοντας να είναι δέσμια τακτικισμών και επικοινωνιακών ελιγμών απλά εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο σε αδιέξοδα δικά της ,αλλά και της χώρας .Δεν καταλαβαίνει ,ότι ακόμα και αν με αυτή την μεθοδολογία είχε πρόσκαιρα οφέλη ,στο τέλος θα είναι χαμένη. Καμμια κοινωνία ,καμμια κοινωνία δεν πήγε μπροστά με « συνδικαλισμό » , με αναζήτηση « έξυπνων » χειρισμών .Πήγε μπροστά με σαφείς στρατηγικές επιλογές, με μεγάλες αλλαγές προοδευτικού περιεχομένου , με Σχέδιο, με διεύρυνη και όχι περιορισμό της Δημοκρατίας και συνεχή προσπάθεια ελέγχου θεσμών και φορέων εξουσίας. Ε λοιπόν , η Κυβέρνηση δεν πείθει ότι διαθέτει ακριβώς αυτά τα στοιχεία.Αν δε τα παραπάνω ισχύουν σε κάθε χώρα , ισχύουν ακόμα περισσότερο σε μια χώρα και σε μια οικονομία που καταρρέουν , σε μια κοινωνία που πνίγεται από την παραπέρα φτωχοποίησή της με ιλιγγιώδεις ρυθμούς .

Αυτά πληρώνει η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει ότι παρά τις συνεχείς πρωτοβουλίες που σχεδίασαν και υλοποίησαν οι ιθύνοντες ,δεν μπορεί να επανακάμψει δημοσκοπικά ,δεν μπορεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις του, δεν πείθει, δημιουργεί νέες ζώνες αμφισβήτησής της . Είναι λογικό αυτό . Την ώρα που οι πολίτες στενάζουν από τον ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα πλήρωνε ο κ. Τσίπρας , που οι φόροι πέφτουν σαν το χαλάζι, που οι Επιχειρήσεις κλείνουν η μεταφέρονται στο εξωτερικό, πο οι νέοι εγκαταλείπουν μαζικά την χώρα , με τα ληξιπρόθεμα χρέη να απογειώνονται μέρα με την μέρα ,που ακόμα και επιχειρήσεις του δημοσίου οδεύουν σε χρεωκοπία( αστικές συγκοινωνίες ,Δ.Ε.Η ,Εθνική Βιομηχανία Ζάχαρης κ.ά ), που η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έχει βαλτώσει είναι επικίνδυνο να στρουθοκαμηλίζεις, να « ρίχνεις την μπάλα στην εξέδρα », να προωθείς επιλογές που δεν συγκινούν κανένα και συχνά δημιουργούν την αίσθηση και στοιχείων ολοκληρωτισμού σε θέματα δημοκρατίας.

Με όλα αυτά, πάλι καλά για τον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν ,όσον αφορά το εύρος της διαφοράς από την Ν.Δ. Ωστόσο , δεν πρέπει να διαφεύγει ότι έχει σπάσει βασικά η κοινωνική συμμαχία που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και αυτό πάντα εκφράζεται στο επίπεδο των πολιτικών συσχετισμών με μια σχετική καθυστέρηση .Έχει ακόμα δηλαδή δρόμο  .Πολύ περισσότερο που ήδη άρχισαν να φαίνονται σύννεφα στην εκταμίευση ποσών από την Α΄αξιολόγηση ,στην πορεία προς την Β΄αξιολόγηση ,αλλά και στο ενδεχόμενο να ληφθούν νεα μέτρα εντός του 2016 ,μέτρων που είχαν προγραμματιστεί για τις αρχές του 2017,λόγω του κινδύνου επιβολής κόφτη. Τότε , το έργο θα έχει τελειώσει.....

Ωστόσο , αυτά δεν σημαίνουν ότι οι δυνάμεις της Αντιπολιτευσης μπορεί να ακολουθούν τακτική  « ώριμου φρούτου » και αυτό ισχύει βασικά για την Ν.Δ ,γιατί στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ ,αλλά και στον χώρο της Κεντροαριστεράς δεν φαίνεται – δημοσκοπικά τουλάχιστον και μέχρι τώρα -  να μπορούν να ξεπεράσουν καθυστερήσεις, λάθη, στενότητες και αν δεν προσέξουν , θα τιμωρηθούν αυστηρά. Ο Κ.Μητσοτάκης καλείται να πείσει για τις προσδοκίες που δημιούργησε με την εκλογή του σε ένα ευρύτερο ακροατήρο. Να δείξει ότι βάζει τα θεμέλια ενός νέου συνασπισμού δυνάμεων και δεν έρχεται σαν εκφραστής μιας ξεπερασμένης δεξιάς αντίληψης .Να δείξει ότι μπορεί να σπάσει αυγά και δεν ισορροπεί απλά ανάμεσα σε βαρώνους . Να πείσει κυρίως ότι έχει το σχέδιο και τις προτάσεις που μπορεί να δημιουργήσουν μια νέα ελπίδα που αυτή την φορά θα στηρίζεται σε αλήθειες .Θα τα καταφερει; Στην ζωή θα φανούν όλα .Πρώτος σταθμός πάντως θα είναι η παρουσία του στην Δ.Ε.Θ και σε κάθε περίπτωση σημαντικό ρόλο θα παίξει η συνολική παρέβαση της Ν.Δ τους επόμενους μήνες .

Με αυτά από τις δημοσκοπήσεις πάμε προς την φετεινή Δ.Ε.Θ . Το σημαντικό νέο στοιχειο πάντως – που δείχνει και ότι όλα αλλάζουν  - είναι ότι ότι πρώτη φορά μια ομιλία – παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι τόσο προβλέψιμη και χαμηλών προσδοκιών .Αυτό οδηγεί στο να συγκεντρώνει συγκριτικά  πια μεγαλύτερο ενδιαφέρον η παρουσία Μητσοτάκη. Θα ανταποκριθεί αυτού του βάρους; Θα δούμε ....Λέμε συγκριτικά ,γιατί ένα τεράστιο ποσοστό παρακολουθεί τα γεγονότα και τις εξελίξεις από απόσταση, με τάσεις απόρριψης των πάντων και με πιθανότητα να εκφραστεί με τρόπο τυφλό και ακραίο ,Ας μην ξεχνάμε και τις διεργασίες και τα εκλογικά αποτελέσματα σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης .

Ένα είναι σίγουρο. Οι επόμενες μέρες , το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία της χώρας , για τους συσχετισμούς που θα δημιουργηθούν, για τις πολιτικές εξελίξεις ...