Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΑ ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ



Άρθρο παρέμβαση Ζαχαρία Ζούπη στο e-peiraias.gr για το ναυάγιο στς συζητήσεος ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙΟΥ

Το ναυάγιο στις συζητήσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙΟΥ αποτέλεσε ένα βαρύ πλήγμα στην προσπάθεια να προχωρήσει ένας νέος σύγχρονος πολιτικός φορέας των δυνάμεων των  Κέντρου και της Κεντροαριστεράς , των βαθιών μεταρρυθμίσεων και της ευρωπαικής προοπτικής .Αποτέλεσε δε ένα ακόμα χαστούκι σε χιλιάδες ανθρώπους που ήλπισαν , που πίστεψαν ότι το εγχείρημα μπορεί να έχει και επιτυχία ,ανθρ΄ωπους που λίγα χρόνια πριν είχαν φάει άλλλο ένα χαστούκι ,όταν οι μηχανισμοί υπονόμευαν την Πρωτοβουλία των 58 και στο τέλος την διέλυαν. Τα παιχνιδάκια κορυφής ανάμεσα σε ανθρώπους που νοιάζονται κύρια για τις θέσεις και τους ρόλους τους ,οι μικρομεγαλισμοί δυνάμεων που όλοι μαζί μάζεψαν 10% και στις επόμενες εκλογές θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης, οι ηγεμονισμοί  σε ένα χώρο που τα τελευταία χρόνια μαραζώνει ,οδήγησαν στο θανάσιμο χτύπημα που δέχτηκε η νέα προσπ’αθεια.

Είναι κωμικοτραγικές οι συζητήσεις για το ποιος φταίει περισσότερο για αυτή την κατάληξη , για το αν φταίει περισσσότερο ο Σταύρος η η Φώφη .Είναι κωμικοτραγικές ,γιατί δεν αφορούν κανένα πλην ολίγων εκλεκτών που σε κλειστούς τοίχους μάθαιναν τι συμβαίνει και τι δεν συμβαίνει. Στα μάτια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων υπεύθυνοι ειναι και οι δύο , είναι στελέχη και των δύο χώρων,είναι και το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ υπό την έννοια της δημόσιας πολιτικής εκπροσώπησής τους .Όσοι ηγήθηκαν αυτής της αποτυχίας φάνηκαν ανεπαρκείς, κοντόφθαλμοι ,πολιτικά μύωπες και θα πρέπει να πάρουν τις πολιτικές και ιστορικές ευθύνες τους . Έκαψαν μια ελπίδα και άφησαν ένα χώρο ανοχύρωτο στο σκληρό διλημα που ήδη τίθεται και θα παίρνει ακόμα πιο μεγάλες διαστάσεις στην περίπτωση εκλογών : Να μείνουν αυτοί οι απίστευτοι ψευτοαρστεροί λαικιστές που κυβερνούν η να φύγουν ; Καίγοντας δε αυτή την ελπίδα , ας μην έχουν ψευδαισθήσεις κάποιοι, σπρώχνουν χιλιάδες πολίτες στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ασφαλώς άλλους αλλα πολύ λιγότερους στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτες ειναι οι εγκληματικές ευθύνες και των δύο πλευρών και κανείς ενεργός πολίτης δεν έχει όρεξη να διαβάσει σελίδες επί σελίδων για να δουν τι έλεγαν στις επιστολες τους οι δύο ηγέτες .

Πολλοί δαισθάνονταν την προοπτική.Θυμίζω τον σκεπτικισμό του Ν.Μπίστη σε εκδήλωση στο Κερατσίνι .Επαληθεύτηκε απόλυτα  και δεν ήταν ο μόνος. Όλα μύριζαν αποτυχία .Το κλίμα μέσα στο ΠΑΣΟΚ που ένοιωθαν πια μεγάλη δύναμη (!) επειδή πήραν 6% στις εκλογές, ενώ το ΠΟΤΑΜΙ είχε πάρει 4%  !!! Η Φώφη Γεννηματά να ανακαλύπτει αβυσαλέα απόσταση ανάμεσα στην Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ ,όταν δύο χρόνια ήταν Υπουργός του Σαμαρά και καθόταν στα Υπουργικά Συμβούλια δίπλα δίπλα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι  συζητήσεις για το αν θα φτιαχτεί εναιίο κόμμα η ομοσπονδία, αν το κόμα θα είναι κενρώο η κεντροαριστερό η σοσιαλδημοκρατικό η μεταρρυθμιστικό. Οι φήμες ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν ήθελαν αυτή την συζήτηση που δεν ήταν και τόσο φήμες από ότι είχε φανεί από τοποθετήσεις σε δημόσιες εκδηλώσεις .Αυτό που γνώριζαν όλοι στην πολτική πιάτσα ότι δυνάμεις πιέζουν το ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και γι αυτό άλλωστε πίεζαν το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει την περίφημη απλή αναλογική του Τσίπρα δείχνοντας ότι είναι « έτοιμο» αν χρειαστεί.Καταλαβαινόμαστε νομίζω.....  Ο τρόπος συγκρότησης της επιτροπής ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ – ΠΟΤΑΜΙΟΥ για το πρόγραμμα , μέσα από ισορροπίες εσωκομματοκού τρόμου αποκλείοντας εκατοντάδες χρήσιμα πολιτικά και κοινωνικά στελέχη του ευρύτερου χώρου .Το ίδιο το περιεχόμενο του Πορίσματος που βγήκε. Όλα μύριζαν αποτυχία και τώρα ο ένας μιλάει στον άλλο ότι « λοξοκοιτάει » προς τον ΣΥΡΙΖΑ η την Ν.Δ. Ανοησίες ...

Όλα τέλειωσαν λοπόν; Για να είμαστε ειλικρινείς, ναι. Ναι ,αν οποιαδήποτε προσπάθεια συνεχιστεί από τα ίδια πρόσωπα που συνυπέγραψαν τον θάνατο του εγχειρήματος .Ναι αν κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ χαίρονται γιατί θεωρούν ότι ειχαν εγκλωβιστεί και τώρα θα τα καταφέρουν αλλιώς ( Πως άραγε; Δεν καταλαβαίνουν ότι η διαφορά του 6% από το 4% η και το 3% είναι μικρή , μα πάρα πολύ μικρή ; Ελπίζουν στον πατριωτισμό όσων κουράστηκαν να τρώνε σφαλιάρες για να βγαίνουν κάποιοι βουλευτές; ) .Ναι ,αν προτείνονται περίεργες κυβερνητικές λύσεις και με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα , την ίδια ώρα που τον καταγγέλουν ότι καταστρέφει την Ελλάδα. Ναι ,αν δεν δεν γίνεται σαφές ότι ο κύριος κίνδυνος για την χώρα είναι ο λατινικού τύπος λαικισμός με ολοκληρωτικά στοιχεία που οδηγεί την χώρα στα βράχια και κάνει ζημιά όχι μόνο στην τσέπη μας, αλλά και στα μυαλά μας και ότι αυτό πρώτα απ όλα πρέπει να αντιμετωπιστεί .Ναι , αν δεν γίνεται καθαρό ένα σαφές πρόταγμα. Ναι ,αν όλα γίνονται ερήμην της κοινωνίας.

Δύσκολα λοιπόν τα πράγματα για την Κεντροαριστερά η το Κέντρο η όπως θέλει ο καθένας να το λεει. Οδεύει προς πλήρη συρρίκνωση ,εκτός και αν ένας μεγάλου κύρους ηγέτης η μια ριζικά νέα ομάδα κοινωνικών και πολιτικών στελεχών με την στήριξη δυνάμεων πάρει μια πρωτοβουλία ,μια νέα πρωτοβουλία.Διαφορετικά ; Μα είναι απλό... Η νέα Κεντροαριστερά θα φτιαχτεί μέσα από τις στάχτες της ,αφού καεί ολοσχερώς στις επόμενες εκλογές. Αν το γεγπν’ος ότι από το 45% βρέθηκες ΣΤΟ 4% ΚΑΙ ΣΤΟ 6% , δεν σε κάνει λίγο έστω πιο σοφό , τότε προκαλείς την τύχη σου.
Είπα και ελάλησα. 

Αμαρτίαν ουκ έχω !