Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

ΠΡΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΟ ΝΙΚΗΤΗ


                        

  Του Ζαχαρία Ζούπη, Πολιτικού Αναλυτή, υπεύθυνου ερευνών της OPINION POLL

Αυτή την δεκαετία της κρίσης δεν έπαθε ζημιά μόνο η Εθνική Οικονομία, το βιωτικό μας επίπεδο, η τσέπη μας. Έπαθε πολύ μεγάλη ζημιά παράλληλα και η απλή λογική, ο στοιχειώδης ορθολογσμός, ο πολιτικός πολιτισμός μας, η λειτουργία των θεσμών. Η Ελλάδα δεν περνάει απλά μια κρίση. Περνάει μια μακρόχρονη περίοδο παρακμής. Βρίσκεται σε πορεία μαρασμού.
Η υπερορολόγηση της μεσαίας τάξης και ο στραγγαλισμός της στο όνομα μιας πολιτικής « με ταξικό πρόσημο», η φτωχοποίηση ευρύτατων κοινωνικών κατηγοριών, η μεγάλη και μακροχρόνια ανεργία για πάνω από 1 εκατομ. πολίτες, η υπονόμευση του μέλλοντος των νέων ανθρώπων και η μαζική φυγή των πιο σπουδαγμένων νέων στο εξωτερικό συνθέτουν την ζοφερή εικόνα μιας κοινωνίας που υποφέρει και δεν βλέπει φως. Ο συντηρητισμός της ελληνικής κοινωνίας όπως καταγράφεται σε έρευνες της τελευταίας 15ετίας έφερε παράλληλα όλως περιέργως( ;) στην εξουσία μια ανομοιογενή αριστεροακροδεξιά συμμαχία με βασικά χαρακτηριστικά τον λαικισμό, τις ψεύτικες υποσχέσεις, τον ανορθολογισμό και το γεγονός αυτό επιδείνωσε με την σειρά του όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες. Οι Έλληνες μπορεί ακόμα να δίνουν « βολικές » ερμηνείες για τους λόγους που μας οδήγησαν στην κρίση. Αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να κατανοήσουν ότι τέσσερα χρόνια Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αντί να  μετατρέψει την ελπίδα, που καλλιεργήθηκε πάνω σε ψευδαισθήσεις ή και σε συνειδητά ψεύδη, σε καλύτερη ζωή και αισιόδοξες προοπτικές για την χώρα έφερε τα χειρότερα. Ας σκεφτούμε : 3ο Μνημόνιο, Υπερταμείο για 100 χρόνια, δέσμευση για επιτόκια μέχρι το .. 2060, ζημιά 100 δις. ευρώ στην Οικονομία, υπερφορολόγηση, υποβάθμιση της παιδείας μέσα από συνεχείς αυτοσχεδιασμούς, ένταση φαινομένων βίας κ.ά.
Γι αυτό και οι επόμενες εκλογές φαίνεται ότι θα είναι κόλαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και αν διατηρήσει σοβαρές δυνάμεις. Επί δύο χρόνια αλεπάλληλες δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα γύρω στις 10 μονάδες στην Ν.Δ και για πρώτη φορά προβάδισμα του ηγέτη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έναντι του Α.Τσίπρα στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός. Για την παράσταση νίκης δεν χρειάζεται να αναφερθούμε, μιας και η διαφορά έχει πάρει θηριώδεις διαστάσεις. Σημειωτέον δε, πως ότι επικοινωνιακή συνταγή και αν δοκίμασε η Κυβέρνηση, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Ούτε η παροχολογία, ούτε η ενοχοποίηση αντιπάλων, ούτε τα επιδοματα πείνας, ούτε η ψεύτικη αισιοδοξία.
 Πολλοί λένε ότι τα αποτελέσματα  πρόκειται για εικόνα της στιγμής. Ανοησίες. Δεν μιλάμε για μία έρευνα. Αναφερόμαστε σε δεκάδες έρευνες και επομένως μιλάμε πια για τάση , για ρεύμα.  Άλλοι ισχυρίζονται ότι οι έρευνες δεν πέφτουν μέσα. Πρόκειται για μύθο. Σε όλες τις Εθνικές εκλογές οι έρευνες στην Ελλάδα έπεσαν μέσα στο ποιος θα είναι ο νικητής. Το πολύ να υπήρχε απόκκλιση στο μέγεθος της διαφοράς, όχι στο ποιος νικάει.  Άλλοι δε μιλάνε για τους αναποφάσιστους που οι περισσότεροι προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μύθος κι αυτός. Το 1/3 των αναποφάσιστων ανήκουν σ΄αυτή την κατηγορία.Επομένως , ακόμα και αν όλοι αυτοί ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ, πάλι θα νικούσε η Ν.Δ.
Αυτά είναι τα δεδομένα ενόψει εκλογών. Ξέρουμε τον νικήτή και κατά πάσα πιθανότητα ότι πάμε για πεντακομματική Βουλή. Δεν ξέρουμε μόνο αν υπάρχει αυτοδυναμία ή Κυβέρνηση συνεργασίας. ‘Οπως δεν ξέρουμε και αν η νέα Κυβερνηση θα καταφέρει να επαναφέρει την χώρα στην κανονικότητα και σε πορεία Αναπτυξης, κάτι που θα είχε τραγικά αποτελεσματα για την χώρα...