Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ

Ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης Κερατσινίου-Δραπετσώνας "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ"
  1. Η "Αναγέννηση" με συνεχείς ιδέες, προτάσεις και παρεμβάσεις είχε πάντα στο κέντρο της προσοχής της την υπόθεση της Ανάπλασης του χώρου των 640 στρεμμάτων της πρώην Λιμενοβιομηχανικής  Ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου σύμφωνα με τα οράματα των πολιτών και των φορέων. Αντιστάθηκε σταθερά στην προώθηση προτάσεων που πήγαιναν κόντρα στο τρίπτυχο ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ - ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΕ ΧΩΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την ιδέα δημιουργίας Formula. Επισημαίναμε επίσης, ότι ήμασταν η μοναδική παράταξη που καταγγείλαμε στο προηγούμενο διάστημα και μέσα στην προεκλογική περίοδο την λειτουργία στο χώρο του Ομίλου Aegean αξιοποιώντας τον "Νόμο Μανιάτη"...του πρώην ΥΠΕΚΑ και βέβαια την αδειοδότηση δραστηριοτήτων από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή με την σύμφωνη γνώμη του πρώην Δημάρχου, εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου. Τολμήσαμε να κατονομάσουμε συμφέροντα και να πάμε κόντρα συναντόμενοι με πρωτοβουλίες πολιτών και συλλογικότητες.
  2. Για την "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" πάντα και μέσα από το Πρόγραμμά της διατυπωνόταν η άποψη ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία στην περιοχή της Ανάπλασης, θα πρέπει να έχει στο κέντρο της προσοχής της τους πολίτες και να συνδυάζει την Ανάπτυξη με την αναψυχή και την δημιουργία θέσεων εργασίας σύμφωνα και με τις δράσεις στις οποίες η περιοχή έχει ιστορία, όπως Ναυτιλία ναυταθλητισμός κ.α. Να αξιοποιεί την διασύνδεση αυτής της περιοχής με την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού, μνημεία τα οποία πρέπει να αναδειχθούν. Για εμάς τίποτα δεν ήταν αποδεκτό, αν οδηγούσε στην απώλεια της μοναδικής ευκαιρίας για όλο τον Δυτικό Πειραιά για πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα, αναβάθμιση του Περιβάλλοντος, Ανάπτυξη συμβατή με τις προηγούμενες αναφερθείσες προϋποθέσεις.
  3. Έχουν περάσει 16 χρόνια από το κλείσιμο και του τελευταίου εργοστασίου των Λιπασμάτων, χρόνια που πραγματοποιήθηκαν Μελέτες, υπήρξε έντονη ζύμωση απόψεων και φάνηκε ότι το όραμα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα βρεθήκαμε μπροστά σε ένα πισωγύρισμα. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης Κυβέρνησης άνοιξαν τον δρόμο στον κίνδυνο πλήρους τσιμεντοποίησης της περιοχής και την δημιουργία και επέκταση επικίνδυνων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Το ίδιο και η συναίνεση από την Αυτοδιοίκηση. Μόνο παρήγορο γεγονός σ' αυτό το διάστημα ήταν η αντίδραση των πολιτών, η ανάληψη πρωτοβουλιών.
  4. Τώρα ζούμε μια ευκαιρία και δυνατότητα να αντιστρέψουμε αυτή την αρνητική πορεία, να φύγουμε μπροστά. Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη μιας εν δυνάμει συναντίληψης Δημοτικής Αρχής, Περιφέρειας και Κυβέρνησης, τροφοδοτούν αντικειμενικά μια νέα ελπίδα. Ωστόσο, η μέχρι τώρα πορεία του νέου Δημάρχου και της νέας Δημοτικής Αρχής μας δημιουργούν προβληματισμούς. Την ώρα που από την μια επεκτείνονται νόμιμα ή και παράνομα επιχειρηματικές δραστηριότητες από την άλλη διαφαίνονται λογικά νέες δυνατότητες, δεν επιτρέπονται ολιγωρίες, αναβλητικότητα, απουσία Προγράμματος δράσης και συγκεκριμένων στόχων. Είναι αδιανόητο για παράδειγμα ότι έξι μήνες νέας Δημοτικής Αρχής δεν υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τώρα πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία.
  5. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο και διατηρώντας τις πάγιες σκέψεις μας για την Ανάπλαση των λιπασμάτων χρειάζονται άμεσες κινήσεις που θα σηματοδοτούν το μπλοκάρισμα των αρνητικών εξελίξεων, την αντιστροφή της κατάστασης και την είσοδο σε μια νέα, ελπιδοφόρο φάση. Μ΄αυτό το σκεπτικό προτείνουμε ως άμεσες πρωτοβουλίες:
  • Την άμεση κατάργηση των "ρυθμίσεων Μανιάτη" που άνοιγε τον δρόμο σε οχλούσες δραστηριότητες και στον κίνδυνο τσιμεντοποίησης. Μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία θα σηματοδοτούσε τέλος κατ' αρχήν του φόβου για επέκταση δραστηριοτήτων που μολύνουν το περιβάλλον, καταστρέφουν την θάλασσα, βλάπτουν την υγεία των πολιτών και μειώνουν την αξία των περιουσιών των κατοικιών
  • Την άμεση διενέργεια ελέγχων για την μέχρι σήμερα νομιμότητα της δραστηριότητας στο Λιμανάκι των Σφαγείων, με πρωτοβουλία του Δήμου και της Περιφέρειας και εντολή στις Υπηρεσίες τους την άμεση ανάληψη από την Δημοτική Αρχή πρωτοβουλιών με στόχο την διάνοιξη της οδού Σφαγείων για την διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στο Λιμανάκι των Σφαγείων και στα διατηρητέα κτίσματα που υπάρχουν. 
  • Την προώθηση αιτήματος χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Αττικής διενέργειας Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση της περιοχής και εργασιών στο τμήμα που ανήκει στο Δήμο.
Σ΄αυτη την κατεύθυνση είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί άμεσα ανοικτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου-Δραπετσώνας με την συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων Αρχών, εκπροσώπων φορέων της πόλης, ώστε να αποφασιστεί η άποψη του Δήμου για τον χώρο και ένα σαφές χρονοδιαγραμμένο Πρόγραμμα κινήσεων, ενεργειών, πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα.

Για την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
Ζαχαρίας Ζούπης