Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Δεν είναι απαραίτητο!

Δεν είναι απαραίτητο!
        

Όλα μπορούσε να τα περιμένει, όμως να αρνείται μια Κυβέρνηση που αυτοπροσδιορίζεται ως “ Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας με κορμό την ριζοσπαστική Αριστερά ” να συζητηθεί η Συμφωνία που υπέγραψε με τους εταίρους στην Βουλή, ήταν μη αναμενόμενο. Ποτέ δεν θα περίμενε κανείς στελέχη της Αριστεράς να επιχειρηματολογούν υπέρ της “ μη αρμοδιότητας “ του Εθνικού Κοινοβουλίου με φράσεις όπως “ δεν είναι απαραίτητο”, “ δεν προβλέπεται ”  , δεν είναι συνταγματικά αναγκαίο! Ο καθένας μπορεί να καταλάβει πως θα αντιδρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και μια σειρά “ αγανακτισμένοι” αν τα ίδια τα έλεγε μια άλλη Κυβέρνηση, ένα άλλο Κόμμα.


Είναι απορίας άξιο πως μπορεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να συζητάει επί 13 ώρες για την Συμφωνία και η Κεντρική Επιτροπή του επί μια μέρα και μάλιστα να ψηφίζει στο τέλος και η Κυβέρνηση να αρνείται αυτό το δικαίωμα στην Εθνική Αντιπροσωπεία, να αρνείται αυτό το δικαίωμα στους βουλευτές. Πρόκειται άραγε για νέα αντίληψη δημοκρατίας, λειτουργίας της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού; Είναι απορίας άξιο πως τινάχτηκε ένα Eurogroup (το δεύτερο συγκεκριμένα) στον αέρα για αυτή την Συμφωνία και τώρα να μην εισάγεται προς συζήτηση στην Βουλή με το επιχείρημα ότι αυτή η Συμφωνία <δεν είναι και κάτι ιδιαίτερο>.
Είναι απορίας άξιο πως μια σειρά Κοινοβούλια χωρών της Ευρώπης συζήτησαν και ψήφισαν για αυτή την Συμφωνία που αφορά την Ελλάδα και δεν συζητιέται, δεν μπαίνει για ψηφοφορία στην Ελληνική Βουλή ! Πολλές είναι οι απορίες και μεγάλη η απογοήτευση, από όσους τουλάχιστον πίστευαν και ήθελαν άλλα δείγματα γραφής και δημοκρατικότητας από μια Κυβέρνηση με κορμό την ριζοσπαστική Αριστερά. Πολύ μεγαλύτερη δε είναι η απογοήτευση όταν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Φίλης δηλώνει ότι η Βουλή θα ψηφίζει έτσι κι αλλιώς νόμο, νόμο την νέα συμφωνία, όταν θα …. εξειδικεύεται και υλοποιείται! Πρωτότυπο πράγματι επιχείρημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ που θα καταργούσε με ένα Νόμο και ένα Άρθρο τα Μνημόνια και τους εφαρμοστικούς Νόμους, μας λέει τώρα το αντίστροφο για την Συμφωνία που ο ίδιος υπέγραψε! Πολύ μεγαλύτερη είναι η απογοήτευση όταν ο Πρωθυπουργός, ο Υπερυπουργός – επικεφαλής της « Αριστερής Πλατφόρμας » και η λαλιστάτη Πρόεδρος της Βουλής αισθάνονται ότι αυτοί μπορούν να συζητούν, να συγκρούονται, να διχάζουν το Κόμμα τους, να ψηφίζουν, αλλά στο τέλος συμφωνούν σε ένα σημείο : Μην μπει στην Βουλή η Συμφωνία. Δεν είναι απαραίτητο!!!
Ίσως στην Κυβέρνηση θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν μια ψηφοφορία στην Βουλή για να μην φανούν οι « διαρροές » και αυτό να βολεύει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλουν να καταγραφούν με θετική η αρνητική ψήφο. Καλύτερα δεν είναι έτσι; Δεν διευκολυνόμαστε όλοι να λέμε ότι θέλουμε; Ίσως στην Κυβέρνηση να μην θέλουν να εμφανιστεί ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΣΥΡΙΖΑ, Καμένος, Ν.Δ., ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν υπέρ της Συμφωνίας. Πως μετά να συντηρηθεί η ανεκδιήγητη διαχωριστικ γραμμή « Μνημονιακοί- Αντιμνημονιακοί »; Ίσως πάλι θέλουν να αποφύγουν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για τις προθέσεις της για το μέλλον, για την κατάσταση της χώρας, για τους κινδύνους κατάρρευσης, « ξαφνικού θανάτου ». Ωστόσο, δεν κατανοούν ότι τώρα είναι η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ; Ότι αύριο ίσως είναι αργά;
 Ίσως ίσως ίσως…. Πολλά ίσως. Ένα είναι σίγουρο. Κανένας, καμία Κυβέρνηση, κανένα Κόμμα, κανένα στέλεχος δεν έχει το δικαίωμα τις εσωκομματικές ισορροπίες να τις μετατρέπει σε αμφισβήτηση του ρόλου του Κοινοβουλίου και να προωθεί μια αντίληψη Δημοκρατίας με δόσεις. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα την ανασφάλεια και τον μετεωρισμό για τις επιλογές του να την μετατρέπει σε αποφυγή ειλικρίνειας και διαφάνειας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δίνει την μάχη εξόδου από την Κρίση. Μαζί του είναι άπαντες, πλην ολίγων στενόμυαλων. Δίνει ταυτόχρονα και μια μάχη να δείξει ότι οι επιλογές σε Κυβερνητικό επίπεδο της Αριστεράς δεν είναι μια χίμαιρα. Ας δώσει δείγματα γραφής σε όλα τα επίπεδα λοιπόν. Μπορεί να κυριαρχούν τα θέματα της Οικονομίας. Μην ξεχνάμε όμως την αξία της Δημοκρατίας, της ενημέρωσης των πολιτών. Γιατί συχνά αυτό αποδεικνύεται επικίνδυνο…..
Μια Κυβέρνηση της Αριστεράς δεν έχει φυσιολογικά τίποτα να φοβηθεί από μια συζήτηση στην βουλή για μια Συμφωνία που δεσμεύει την χώρα. Φυσιολογικά…

Υ.Γ. Αλήθεια! Παρεμπιπτόντως, πότε θα ψηφιστεί η απλή αναλογικά, το όραμα και η θέση αρχής για την Αριστεράς επί δεκαετίες ;