Κυριακή 31 Μαΐου 2015

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ



Μία  ενημέρωση που απορρέει από εγκυκλίους του Υπουργού Εσωτερικών και μια παρατήρηση για τα αντανακλαστικά της Δημοτικής Αρχής

Μία παρέμβαση του Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου –Δραπετσώνας  , επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ » Ζαχαρία Ζούπη


Για την προβληματική κατάσταση των παιδικών χαρών του Δήμου και τα μέτρα που πρέπει να αναληφθούν , έχω γράψει αρκετές φορές , ενώ έχω παρέμβει άλλες τόσες μέσα σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου .Γι αυτό προχωράω χωρίς άλλα εισαγωγικά .

Α. Αρχικά η  ενημέρωση
Υ.Π.ΕΣ :ΟΙ ΔηΜΟΙ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ

Κάθε παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου δήμου. Σε περίπτωση δε ατυχήματος σε παιδική χαρά που δεν είναι σφραγισμένη και είναι προσβάσιμη ο δήμος δεν αποποιείται την ευθύνη του με την τοποθέτηση πινακίδας, η οποία αναφέρει ότι η παιδική χαρά δεν είναι πιστοποιημένη.
Αυτό υπογραμμίζεται σε επείγουσα  διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση, αναφορικά με τη λειτουργία των παιδικών χαρών.
Ως εκ τούτου, κάθε δήμος οφείλει να τηρεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή τις  υπ΄ αριθμό 28492/2009 (Β΄931) και 27934/2014 (Β΄2029) αποφάσεις, οι οποίες ορίζουν ότι όλες οι παιδικές χαρές που ανήκουν στους ΟΤΑ πρέπει να έχουν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές, όπως περιγράφονται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου (44/07.08.2014), προκειμένου να εξασφαλίζει την ακίνδυνη χρήση των παιδικών χαρών, αφού προηγουμένως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους.

Ωστόσο στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι «οσάκις ο οικείος δήμος κρίνει πως μια παιδική χαρά είναι ακατάλληλη οφείλει να τη σφραγίζει ο ίδιος άμεσα ή να αποξηλώσει τα επικίνδυνα παιχνίδια σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που έχει δώσει το υπουργείο κατά καιρούς. Κατά συνέπεια, σε περίπτωση ατυχήματος σε παιδική χαρά, η οποία είναι σφραγισμένη και είναι προσβάσιμη στο κοινό, ο οικείος δήμος ουδόλως αποποιείται την ευθύνη του με την τοποθέτηση πινακίδας στην οποία αναγράφεται ότι η παιδική χαρά δεν διαθέτει πιστοποίηση και η χρήση της γίνεται με ευθύνη των γονέων ή των συνοδών των ανηλίκων». ( Αναλυτικά η εγκύκλιος στο http: //www.ypes.gr/UserFiles/f0ff9297-f516-40ff-a70e-eca84e2ec9b9/egk-22052015.pdf  )
B . H ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΡΑ  

Η κατάσταση των παιδικών σταθμών συνεχίζει να είναι απαράδεκτη. Η Δημοτική Αρχή σπατάλησε πολύ χρόνο αδικαιολόγητα. Η εξήγησή του ήταν ότι υπάρχουν προβλήματα με την Μελέτη που είχαν κάνει οι Υπηρεσίες και ότι χρειάζεται αναθεώρησή της .Του είπα , ότι αν έχει εντοπίσει προβλήματα, είναι υποχρέωσή του ,αλλά και καθήκον του να προχωρήσει στην αναθεώρησή της .
Ωστόσο :

-          Ανέλαβε καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου και έχουν περάσει ήδη εννέα μήνες ! Η αναθεώρηση της Μελέτης δεν έχει προχωρήσει ! Άραγε , πόσο καιρό ,πόσους μήνες χρειάζονται για να γίνουν αλλαγές σε μια Μελέτη ; Γιατί τόση ολιγωρία, τόση σπατάλη χρόνου ;
-          Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην προχωρήσει καμία παρέμβαση στις παιδικές χαρές σόλο το προηγούμενο διάστημα ,ώστε να είναι έτοιμες ακριβώς  αυτή την περίοδο που ο κόσμος βγαίνει από το σπίτι του και θέλει να πάει τα παιδιά του σ΄αυτούς τους χώρους .
-          Αυτή η καθυστέρηση να προχωρήσει η αναθεώρηση της Μελέτης ,έφερε σαν αποτέλεσμα να βγει από τον Προυπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής το ποσό των 800.000 περίπου ευρώ που είχαν εγκριθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο για τον Δήμο μας !!! Η Περιφέρεια Αττικής ζητούσε την αναθεωρημένη Μελέτη από τον Δήμο ώστε να μην βγάλει το ποσόν και ο Δήμος μας …απλά δεν την πήγε ! Πρόκειται για μεγάλη ευθύνη του Δημάρχου ,αλλά και των αρμοδίων υπηρεσιακώς
-          Το τελευταίο διάστημα ο Δήμαρχος έσπευσε να σφραγίσει παιδικές χαρές που είχαν υψηλή επικινδυνότητα .Του το έλεγα από τον Οκτώβριο. Καλώς πράττει και τις κλείνει. Το θέμα είναι γιατί όλα δεν έγιναν πιο γρήγορα ,πιο συντονισμένα, πιο αποτελεσματικά ,αλλά και γιατί αφέθηκε περιθώριο να χαθούν χρήματα για τον Δήμο ,σε μια περίοδο που γειτονικοί Δήμοι εξασφάλιζαν ποσά για έργα όχι προεγκριμένα ,αλλά νέα .  
-          Εντοπίζω ότι η εγκύκλιος του Υπουργού εντοπίζει , ότι και σφραγισμένη από τον Δήμο να είναι μια παιδική χαρά , αν είναι προσβάσιμη και μπει ένα παιδάκι και συμβεί κάτι , δεν μπορεί να αποποιηθεί των ευθυνών του

ΣΥΠΕΡΑΣΜΑ: Δήμαρχε,προχώρα πιο γρήγορα,πιο αποτελεσματικά και για τις παιδικές χαρές και για άλλα θέματα που άπτονται της ποιότητας ζωής των πολιτών .Λυπάμαι ,αλλά μέχρι στιγμής όλα κινούνται με τον αραμπά


ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΩ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΣΤΙΣ 7 ΜΑΙΟΥ ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΟΣΩΝ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΟΥ
--------------------------------------------------------------------------------------------------

ΔΗΜΑΡΧΕ , ΕΧΕΤΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ 800.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΙΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ !
ΔΗΜΑΡΧΕ  , ΕΧΕΤΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ 800.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΙΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ  !
Δήλωση του δημοτικού συμβούλου Κερατσινίου – Δραπετσώνας  Ζαχαρία Ζούπη ,επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ »

Με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις μου (στο Δημοτικό Συμβούλιο και με δηλώσεις μου ) έχω σημειώσει πως η σημερινή  Δημοτική Αρχή  δυστυχώς ρέπει προς απελπιστικά  αργούς ρυθμούς αντιμετώπισης των προβλημάτων της πόλης  , ολιγωρίες και  συνεχή λάθη. Είναι εντελώς  χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παρέμβασης στο Γήπεδο « ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΛΠΕΑΣ » όπου με εγκριμένο κονδύλι από την Περιφέρεια πάνω από ένα χρόνο και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για δρομολόγηση του από τον Οκτώβριο , το έργο δεν έχει ακόμα καν δημοπρατηθεί ,παρά τις διαβεβαιώσεις του Δημάρχου ότι θα είναι όλα έτοιμα τον …   Ιούνιο !

Σήμερα θέλω να καταγγείλω δημόσια , ότι αυτές οι παθογένειες στον τρόπο λειτουργίας οδηγεί τον Δήμο και σε απώλεια πόρων ,εντελώς απαραίτητων για παρεμβάσεις σε νευραλγικού χαρακτήρα τομείς . Αναφέρομαι στην απώλεια του ποσού 800.000 ευρώ που είχε  προεγκριθεί πάνω από ένα χρόνο πάλι από την Περιφέρεια Αττικής
 για έργο εκσυγχρονισμού και ανακατασκευής των Παιδικών Χαρών του Δήμου μας  που στην πλειονότητά τους δεν τηρούν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας  αφού στην αναμόρφωση του Προυπολογισμού που κλείδωσε , αυτό το ποσόν δεν περιλαμβάνεται πλέον ! Για την εξέλιξη αυτή δεν ευθύνεται καθόλου βέβαια η Περιφέρεια ,αλλά αποκλειστικά ο Δήμος ! 

Πιο συγκεκριμένα, το ποσόν προεγκρίθηκε με βάση κάποια Μελέτη όπως πάντα συμβαίνει . Η νέα  Δημοτική Αρχή εξέφρασε ,όπως είχε κάθε δικαίωμα , την άποψη ότι « δεν της κάνει » ,ότι η Μελέτη εμφανίζει προβλήματα και ότι θέλει να κάνει αλλαγές . Επαναλαμβάνω  ότι είχε όλο το δικαίωμα .Αυτό όμως που δεν έχει το δικαίωμα είναι να χάνει 800.000 ευρώ για μια τόσο ευαίσθητη παρέμβαση , επειδή μέχρι και σήμερα ( ! )  δεν έχει στείλει ακόμα   τον ολοκληρωμένο φάκελο  με τις αλλαγές στην Μελέτη  ,όπως ζητούσαν από τον Δήμο οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας  ! Πρόκειται για απαράδεκτη ολιγωρία με πολύ άσχημο αποτέλεσμα για τον Δήμο  .Κι όμως οκτώ μήνες τώρα έχω κάνει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις  για την κατάσταση στις Παιδικές Χαρές του Δήμου , για την ανάγκη να προχωρήσουν παρεμβάσεις ,για την ανάγκη να κλείσουν – όπως προβλέπει η Νομοθεσία – οι Παιδικές Χαρές που εμφανίζουν επικινδυνότητα για τα παιδιά  . Η απάντηση ήταν πάντα καθησυχαστική , στην πράξη όμως τίποτα δεν γινόταν  παρά μόνο υποσχέσεις. Ο  Δήμαρχος είχε αναγγείλει  μάλιστα,  ότι θα διαθέσει και άλλους πόρους από το ταμείο του Δήμου ,πέραν αυτών της Περιφέρειας ,ώστε να κάνει μια πιο μεγάλη παρέμβαση ,ενώ αυτές τις μέρες κλείνει ως οφείλει παιδικές χαρές και αφού την περίοδο του Χειμώνα δεν έκανε τίποτα για να βελτιώσει την κατάσταση.

Τώρα φτάσαμε Καλοκαίρι , παιδικές χαρές κλείνουν , τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα και σαν να μην έφτανε αυτό , ο Δήμος χάνει για την αμέσως επόμενη περίοδο και 800.000 ευρώ για αυτή την δουλειά από την Περιφέρεια  !

Συγγνώμη , αλλά υπάρχουν μεγάλες ευθύνες για αυτή την κατάσταση !
Συγγνώμη ,αλλά με τα ΘΑ και ΤΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ , ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ , δεν διοικείται ο Δήμος !