Σάββατο 30 Μαΐου 2015

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΛΑΚΗ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗ , ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ « ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΛΠΕΑΣ » ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝO


Φίλε Λάκη ,

Σοφόν το σαφές  . Γι αυτό θα προσπαθήσω να σου απαντήσω  σύντομα στα ερωτήματα που θέτεις  για το Γήπεδο « ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΛΠΕΑΣ » ,αν και θα μου επιτρέψεις  να σου πω ότι δεν έχω καταλάβει γιατί χρειαζόταν πρώτα  :
-          Να χρησιμοποιήσεις μια σειρά χαρακτηρισμούς για την πολιτική του πορεία
-          Να θέσεις σε αμφισβήτηση το  ανεξάρτητο της πολιτικής μου παρουσίας ,με την αιτιολογία ότι έχω … προσωπικά « κεντροαριστερές »απόψεις  και μάλιστα « τολμώ  » να αρθρογραφώ με κριτικό λόγο για την νέα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ !

Η εξήγηση εν τέλει βρίσκεται στο ότι ασκώ κριτική στην νέα Δημοτική Αρχή ; Αν είναι δυνατόν ! Δεν θέλω να σταθώ καθόλου στα παραπάνω. … Νομίζω ότι έχεις λάθος εκτιμήσεις που βγήκαν στην επιφάνεια, όταν άσκησα κρι τική στον Δήμαρχο .Αυτό …

Λοιπόν, αν το πραγματικό πρόβλημα είναι αυτό , ότι ασκώ κριτική αδικαιολόγητα μάλιστα , θα ήθελα εξ αρχής να σε πληροφορήσω ότι θα συνεχίσω να ασκώ κριτική σε κάθε ολιγωρία , λαθεμένη πολιτική επιλογή, σε κάθε  καθυστέρηση  να αντιμετωπιστούν μικρά η μεγάλα προβλήματα της πόλης  .Αυτός είναι ο ρόλος μου ως Δημοτικός Σύμβουλος εν γένει ,πολύ περισσότερο ως επικεφαλής Κίνησης της αντιπολίτευσης . Αυτό είναι συλλογική απόφαση της « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ » μέσα από δύο Ολομέλειές της από τις εκλογές μέχρι σήμερα .ολομέλειες στις οποίες συμμετείχαν πολίτες που ψήφισαν επτά,οκτώ διαφορετικά κόμματα στις βουλευτικές εκλογές . Πρόκειται για συλλογική απόφαση λοπόν να ασκήσουμε δημιουργική , προγραμματική αντιπολίτευση ,απόφαση που έχει εξειδικευτεί σε δεκάδες συνεδριάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής της Κίνησης σ΄αυτούς τους μήνες.

Έτσι πορεύομαι λοιπόν και έτσι πορευόμαστε . Με σοβαρότητα ,ευθύνη και συγκεκριμένες προτάσεις  . Μ΄αυτό το σκεπτικό ,που νομίζω ότι είναι άλλωστε εύλογο ,εκτός αν κάποιοι θεωρούν ότι σε άλλους Δημάρχους πρέπει να ασκούμε κριτική και σε άλλους όχι .Θα σου πω δε κάτι συνολικό : Δυστυχώς , επαληθεύτηκαν όσοι είχαν πει μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου στην ολομέλεια του Συνδυασμού ,ότι θα πρέπει πιθανά να στηρίξουμε τον Βρεττάκο , αν δεσμευτεί σε βασικές προτεραιότητες της πολιτικής του. Τότε βέβαια ο νυν Δήμαρχος με δημόσια δήλωσή του είχε αρνηθεί κάθε διάλογο με άλλες κινήσεις και βέβαια δεν έπαιρνε καμιά συγκεκριμένη δέσμευση. Αυτό το αναφέρω ,  γιατί  μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα το ουσιαστικό , τίποτα που να δείχνει « άλλο δρόμο » ,τίποτα που να δείχνει ότι έχουμε έστω μπει σε μια νέα φάση αντιμετώπισης των « μικρών » και « μεγάλων » προβλημάτων της περιοχής . Αυτό άλλωστε το συζητάνε δημόσια πολλοί πολίτες που στήριξαν τον « ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ »στον πρώτο η στον δεύτερο γύρο , πολίτες που στήριξαν και στηρίζουν το βασικό κόμμα που τον στήριξε ,τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει δε καμία σχέση η κριτική που κάνει κάποιος στον Δήμαρχο , με το τι πιστεύει για το πολιτικό σκηνικό και που αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά και ιδεολογικά.  Δηλαδή στον Λ.Τζανή δεν θα έπρεπε να ασκούμε κριτική για τα όσα συνέβησαν ,επειδή τον στήριξε ο τότε ΣΥΝ και η ΔΗΜΑΡ  η πολύ περισσότερο όποιος του ασκούσε κριτική ήταν αντι ΣΥΝ η αντι ΔΗΜΑΡ , αντιαριστερός η μη ανεξάρτητος;

Θα σου έλεγα να μπεις στο blog της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ να δεις αναλυτικά τις παρεμβάσεις μας από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα , για να αντιληφθείς καλύτερα αυτά που αναφέρω ,αλλά και τον εποικοδομητικό τρόπο που ασκούμε κριτική.Εποικοδομητικό ,αλλά και σοβαρό,αυστηρό , απαιτητικό .
Πάμε όμως στο Γήπεδο του Σχιστού ,για το οποίο υπάρχουν τρεις παρεμβάσεις μας και πάρα πολλές ομιλίες μου στο Δημοτικό Συμβούλιο .


Επιγραμματικά :

-          Μας ενδιαφέρει να γίνει το έργο έγκαιρα ,με σωστές διαδικασίες , με πλήρη διαφάνεια και με εντιμότητα , με δεδομένο ότι είναι αθλητικό έργο και ότι ως γνωστόν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί που τους θέτει το απλό γεγονός  ότι η νέα σεζόν αρχίζει Σεπτέμβριο .

-          Αναγνωρίζουμε ασφαλώς το δικαίωμα στο Δήμαρχο να έχει ενστάσεις για την μελέτη και για τις κοστολογήσεις ,επομένως και ότι είναι όχι απλά δικαίωμά του , αλλά και καθήκον του να δει αλλαγές στην Μελέτη

-          Του ζητήσαμε μάλιστα  να απευθύνει επώνυμα κατηγορίες και να πάρει μέτρα  κατά όποιων πολιτικών η υπηρεσιακών προσώπων μπορεί να εμπλέκονται στις υπεροκοστολογήσεις  που ο ίδιος κατήγγειλε ότι υπάρχουν , χωρίς να έχει γίνει τίποτα μέχρι στιγμής .Συναντήσαμε σιωπή …  Όταν καταγγέλεις υπεροκοστολογήσεις ,πως εξηγείς ότι το τμήμα μελετών του Δήμου είναι ουσιαστικά το ίδιο ; Φαίνεται λογικό αυτό ;

-          Του ζητήσαμε αυτές  λοιπόν τις αλλαγές να τις προχωρήσει και του ασκήσαμε κριτική για την αλυσίδα ολιγωριών μας έχουν έχουν φτάσει στο σημείο ,μέχρι και σήμερα ( 30 Μαίου παρακαλώ )  να μην έχει βγει η προκήρυξη του έργου!!! Άραγε πόσους μήνες χρειάζεται μια Δημοτική Αρχή για να κάνει κάποιες αλλαγές σε μια Μελέτη ; Άραγε γιατί η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου – Περιφέρειας που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο τέλη Οκτωβρίου και που συνοδευόταν από την Μελέτη επί νέας Δημοτικής Αρχής ,έφτασε στην Περιφέρεια …αρχές Μαρτίου ; Τι άλλο παράδειγμα να  αναφέρω για να πειστείς ότι η κριτική είναι βάσιμη ,αποτέλεσμα αγωνίας και καλοπροαίρετη ; Άλλωστε για το τελευταίο γεγονός και ο ίδιος ο Δήμαρχος το παραδέχτηκε και έκανε την αυτοκριτική του μέσα στο ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο και μόνο από αυτή την τελευταία καθυστέρηση , το έργο πήγε πίσω τέσσερις μήνες .Το θα έπρεπε να κάνει άραγε ένας Δημοτικός Σύμβουλος ; Μήπως να σιωπά; Και τότε θα ήταν και ανεξάρτητος και καλοπροαίρετος ;

-          Ζητήσαμε από τον ίδιο να μας πει το χρονοδιάγραμμα του έργου ,την δική του δέσμευση , το δικό του πλάνο . Αρχικά και επί μήνες ενημέρωνε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι το έργο θα έχει περατωθεί τον Ιούνιο. Το τελευταίο διάστημα , μίλησε για Οκτώβριο. Δυστυχώς όπως έπεφτε έξω στην πρώτη χρονική δέσμευση ,θα πέσει έξω και στην δεύτερη . Ακόμα και αν η προκήρυξη του έργου δημοσιοποιηθεί αύριο , θα χρειαστούν : 50 ημέρες η δημοσιοποίηση , ένας μήνας για τυχόν ενστάσεις στο αποτέλεσμα της δημοπρασίας ,ένας μήνας για την εγκατάσταση του αναδόχου ,έξι μήνες προβλεπόμενος χρόνος εκτέλεσης του έργου .Άρα ; Περίπου 10 μήνες ! Φτάνουμε δηλαδή τον Μάρτιο όταν θα τελειώνει η αγωνιστική σεζόν . Τι θα έπρεπε η τι πρέπει να κάνει ένας δημοτικός σύμβουλος που προτάσσει τα συμφέροντα του Δήμου; Να σιωπά ;

Ασφαλώς και επιθυμούμε να βοηθάμε και βοηθάμε . Ένα θα σου πω. Πριν κάνω την πρώτη δημόσια δήλωση , είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις μου στο Δημοτικό Συμβούλιο που αν είχαν αξιοποιηθεί δεν θα είχαμε φτάσει σ΄αυτό το σημείο .Από εκεί και πέρα βέβαια , δεν είμαι επιτελείο του Δημάρχου. Έχει Αντιδημάρχους ,Γενικό Γραμματέα, ειδικούς συμβούλους , πολλούς δημοτικούς συμβούλους , Αντιδήμαρχο στα έργα που ήταν μηχανικός του Δήμου 35 χρόνια….  Έχει δε στην διάθεσή του και την Υπηρεσία .Τι άλλο χρειάζεται ; Εδώ είμαι όμως.Εδώ είμαστε. Δεν έχω διάθεση καταγγελιών. Όταν όμως προχωράς τις διαδικασίες τόσο απελπιστικά αργά , αυτοκαταγγέλεσαι μόνος σου στο σωματείο, στους δημότες .

Αυτά για το Γήπεδο . Ας πάμε τώρα στο εγκεκριμένο ποσόν για τις Παιδικές Χαρές . Πάλι η καθυστέρηση ξεκίνησε από αντιρρήσεις του Δημάρχου για την Μελέτη. Δικαίωμά του και καθήκον του. Γνωρίζω ότι ενημέρωσε και την Περιφέρεια. Πέρασαν μήνες !!! Αρκετοί μήνες !!! Πάλι του έλεγα : τι γίνεται Δήμαρχε ; Πως προχωράει ; Τα ίδια όμως του έλεγαν και από την Περιφέρεια. Του έλεγαν να πάει ο Δήμος έγκαιρα την αναθεωρημένη Μελέτη , ώστε στην αναμόρφωση του Προυπολογισμού της Περιφέρειας  αρχές Μαίου να μην απενταχθεί το έργο. Αποτέλεσμα ; Τόσους μήνες δεν έγινε τίποτα. Τώρα τελευταία και αφού του το είχαμε πει , κλείνει παιδικές χαρές για λόγους επικινδυνότητας  . Μετατίθεται η όποια παρέμβαση προς τον Χειμώνα ,ενώ θα έπρεπε τώρα που έχει ανοίξει ο καιρός να έχουν γίνει ήδη παρεμβάσεις έστω σε κάποιες από αυτές ώστε να μπορούν να πάνε τα παιδιά . Το χειρότερο ; Το κονδύλι βγήκε από τον Προυπολογισμό της Περιφέρειας ,γιατί η Μελέτη, η αναθεωρημένη Μελέτη  δεν έχει πάει ακόμα στην Περιφέρεια. Ένα κονδύλι πάνω από 800.000 ευρώ !

Ο Δήμαρχος βέβαια λέει ότι στην επόμενη αναθεώρηση , θα μπει και πάλι. Για να δούμε.Θα υπάρχει Μελέτη μέχρι τότε ; Θα γίνει τίποτα μέσα στο 2015 ; Εδώ θα είμαστε …  Εν ολίγοις , για να το πω κομψά, υπάρχει πρόβλημα συντονισμού ,αποτελεσματικότητας και ρυθμών. Μακάρι να λυθεί για το καλό της πόλης.Συγχώρεσέ με ,είμαι πια λίγο επιφυλακτικός .Λίγο…. Και επομένως θα μιλάω , θα προτείνω ,θα ενίσταμαι ,θα ασκώ κριτική . Αυτός είναι ο θεσμικός μου ρόλος .Για αυτό με ψήφισαν. Αυτό θα έκανα ,όπως το έχω κάνει και με Δήμαρχους με τους οποίους είχα εκλεγεί , ακόμα και αν ήμουν μέλος η δημοτικός σύμβουλος του « ΑΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ » . Αυτή μου η στάση δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την γνώμη μου για τον ΣΥΡΙΖΑ η οποιοδήποτε άλλο κόμμα .Άλλωστε , νομίζω ότι με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε ένας Δήμαρχος και μια Δημοτική Αρχή , ο βασικός πυρήνας έχει απόψεις που καμια σχέση δεν έχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ξέρεις και το ξέρω.

ΔΕΝ ΤΣΙΡΙΖΩ ΕΠΟΜΕΝΩΣ .ΜΙΛΑΩ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ,ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ.  Ήταν απίστευτα προσβλητικός αυτός ο τίτλος του πρώτου μέρους του άρθρου σου  Δεν ξέρω αν μπόρεσα να σου απαντήσω στα ερωτήματα σου. Θα ήθελα πάντως να σου πω ότι ο τρόπος που έφτασες στα ερωτήματα μέσα από μια ακατανόητη και άδικη κατά την γνώμη μου  κριτική για την προσωπική  πολιτική ,αυτοδιοικητική μου πορεία ,μου δημιουργούσε το κλίμα περίπου ότι έχω κάνει κάποια εγκλήματα και για τα οποία δεν δικαιούμαι δια να ομιλώ. ΔΕΝ  ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΙΤΕ ΣΥΖΗΤΑΩ για την γενική πολιτική κατάσταση , είτε συζητάω για τον Δήμο που έχω υπηρετήσει μέχρι στιγμής 25 χρόνια.

                                 Ζαχαρίας Ζούπης