Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Ο ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ , ΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ…

ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΡΕΜΑ

Στην αρχή ας αναφέρουμε τα « καλά » νέα .Η Κυβέρνηση έστειλε επιτέλους το δικό της Σχέδιο Συμφωνίας προς τους δανειστές ! Πολύ σημαντική κίνηση , αν και από αυτήν απορρέουν δύο τουλάχιστον ερωτήματα :

ΠΡΩΤΟΝ : Μέχρι τώρα με ποιες ακριβώς θέσεις , με τι Σχέδιο διαπραγματευόταν άραγε  ; Χρειάζονταν πάνω από τέσσερις μήνες με τεράστιο κόστος για την Οικονομία , για να καταθέσει συγκεκριμένο Σχέδιο ; Χρειάζονταν τέσσερις μήνες « δημιουργικής  ασάφειας » και σπασίματος των νεύρων των πάντων εντός και εκτός της χώρας για να μπορέσει να παρουσιάσει ολοκληρωμένα το σύνολο της Πρότασής της ;

ΔΕΥΤΕΡΟ : Πως ανακοίνωνε την προηγούμενη βδομάδα ότι η Συμφωνία με τους εταίρους καθαρογραφόταν ,πολύ περισσότερο ότι η Συμφωνία κλείνει μέχρι την Κυριακή ,όταν η ίδια έστελνε το Σχέδιό της την Δευτέρα ,δηλαδή εκ των υστέρων ; Ποιος μας κρύβει τι ; Ποιος κοροιδεύει ποιον και μας « υπνώνει » με συνεχή non paper και ανούσιους φραστικούς βερμπαλισμούς ,την στιγμή που η χώρα καταρρέει και η χώρα παραπαίει ;

Τέλος πάντων όμως η Κυβέρνηση έκανε αυτό το βήμα χωρίς κανείς να γνωρίζει τίποτα ( αργά το βράδυ σήμερα 4-6 « διέρρευσε » βέβαια ) και θα πρέπει να σταθούμε πλάι της . Υπήρχαν βέβαια πολλοί, πάρα πολλοί που ήλπιζαν ότι δεν θα περιέχει κατά την γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ  « ξεπουλήματα» ( δες αποκρατικοποιήσεις ,ιδιωτικοποιήσεις ),διατήρηση αντισυνταγματικών ( κατά τον ΣΥΡΙΖΑ πάλι ) φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ , ότι δεν θα επιβάλει νέους φόρους ( αύξηση Φ.Π.Α , εισφορά αλληλεγγύης )  και εν γένει υφεσιακά μέτρα . Έλα που στο κείμενο , το κυβερνητικό κείμενο υπήρχαν όλα !!!  Σαφώς , δεν εισακούστηκαν και όσοι πρότειναν ένα άλλο « μίγμα » φόρων και εισπρακτικών μέτρων από την μια και περιορισμού των κρατικών δαπανών .Προφανώς όσοι προτείνουν τέτοια μέτρα είναι ύποπτοι επηρεασμού από « νεοφιλελεύθερες » ιδέες και όσοι « αλλάζουν τα φώτα στους πολίτες » με άμεσους και έμμεσους φόρους είναι προοδευτικοί και αριστερόστροφοι. Τέλος πάντων ….

Πάμε τώρα στα κακά ,πολύ άσχημα μαντάτα .
Είναι δυστυχώς πολλά αυτά αλλά ας σταθούμε στα βασικά :

-          Απ ότι φαίνεται , κανένας από τους αποδέκτες δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την Ελληνική πρόταση και έτσι η τύχη του Σχεδίου αγνοείται .Μάλλον πρέπει όλοι μαζί να καταγγείλουμε όσους φοβήθηκαν την « ελληνική επανάσταση » και τον κίνδυνο εξαγωγής της στην Ευρώπη και στην συνέχεια σ΄ολο τον πλανήτη και επομένως επιδιώκουν την κατάπνιξή της .Ωστόσο η πραγματικότητα παραμένει .Κανένας δεν μίλησε καν για την ελληνική πρόταση .Το παραδέχτηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο οποίος παραδέχτηκε μετά την συνάντησή του με τον Γιούνκερ ότι δεν έχει λάβει « κάποιο  σχόλιο »  !

-          Πριν από την συνάντηση Γιούνκερ –Τσίπρα , είχε προηγηθεί « η συνάντηση των πέντε » στο Βερολίνο για την Ελλάδα , χωρίς την Ελλάδα ! Μάλιστα , σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωθέντα τουλάχιστον , δεν ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό για το τι ακριβώς συζήτησαν . Βέβαια , « διέρρευσε » και το κείμενο με τις προτάσεις τους που σόκαραν τους πάντες ,πριν απόλα την Κυβέρνηση . Φαίνεται ότι το σύνολο των δανειστών ομογενοποίησαν τις απόψεις τους και παρέδωσαν ένα σχεδόν τελεσίγραφο αφήνοντας ανοικτό να αλλάξουν μέτρα αρκεί να βρεθούν τα κατάλληλα ισοδύναμα ( να που αρχίσαμε να μιλάμε πάλι με τους ίδιους όρους )

-          Τα κρατικά ταμεία στεγνώνουν , η διαφυγή κεφαλαίων από τις Τράπεζες συνεχίζεται , οι όποιοι επίδοξοι επενδυτές απομακρύνονται , οι Επιχειρήσεις καταρρέουν και έχει αρχίσει ένας νέος κύκλος απολύσεων ασφαλώς στον Ιδιωτικό Τομέα .

-          Εμφανίστηκε όμως και ο ΟΟΣΑ ! Ο Γενικός Γραμματέας του Α.Γκουρία μας ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός εκτιμάει για το 2015 ανάπτυξη στην Ελλάδα μόλις 0,1% ( δηλαδή στα όρια της ύφεσης ) και προσέξτε … με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα καταλήξει άμεσα σε Συμφωνία με τους εταίρους , ανεργία σε πολύ υψηλά επίπεδα της τάξης του 25.7%  , κινδύνους από τα κόκκινα δάνεια, βουτιά επενδύσεων και κατανάλωσης !

Την ίδια ώρα το Πρόγραμμα λήγει τέλος Ιουνίου ,χρήματα για μισθούς και συντάξεις του Ιουλίου δεν είναι διασφαλισμένα και μόνο για τις δόσεις στο Δ.Ν.Τ η χώρα πρέπει να δώσει στις επόμενες 27 ημέρες …1,5 δισ. ευρώ ! Δεν είναι αμελητέο δε , ότι κάποια Κοινοβούλια χωρών  τα οποία θα πρέπει να εγκρίνουν την όποια Συμφωνία , δεν θα μπορούν να το κάνουν μετά τις 15 του τρέχοντος μήνα .

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ; Θα ζήσουμε τις 10 μέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα . Οδεύουμε με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε νέα φάση οικονομικής αποσταθεροποίησης και πολιτικής αστάθειας .Η πολιτική αστάθεια θα οφείλεται κυρίως στην πρόσκρουση της οποιασδήποτε Συμφωνίας σε μεγάλο τμήμα της Κ.Ε και της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Η πλειοψηφία των στελεχώ του δεν θέλει και πολλά πολλά με τους « τοκογλύφους » ( όταν αυτοί δίνουν δάνεια με 1% επιτόκιο ) , « στραγγαλιστές » της Οικονομίας μας ( όταν αυτοί δεν δίνουν δάνεια χωρίς όρους/μέτρα ) και εν γένει με όλους αυτούς τους « χαρτογιακάδες » που για ένα ακατανόητο λόγο κάποιοι  θεωρούν ότι επιθυμούν να ισοπεδώσουν την Ελλάδα. Ας μην κρυβόμαστε όμως. Ακόμα και αν προς έγκριση έμπαινε η πρόταση που έστειλε ο Τσίπρας , πάλι θα συναντούσε μεγάλες αντιδράσεις . Προφανώς αυτή η πολιτική αστάθεια , μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές. ….Θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ . Μετά ; Νομίζει ότι θα φοβηθεί κανείς και θα αρχίσει να στέλνει δισεκατομμύρια ευρώ ;  Αστειότητες η μάλλον αδιέξοδα σκέψης .λογικών και τακτικών που ακολουθήθηκαν . Μαζί με αυτές τις διεργασίες , θα κυριαρχήσει καταλυτικά το τρίπτυχο : Κατάρρευση της Οικονομίας – Έλεγχος Κεφαλαίων στις Τράπεζες – ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ.

Αυτά προκύπτουν από τα δεδομένα που υπάρχουν .Ο λογαριασμός αυξήθηκε κατά πολύ το τελευταίο εξάμηνο και αυτό θα πληρωθεί  .Και όχι μόνο αυτό. Στο  ίδιο διάστημα απομονωθήκαμε από όλους , βρεθήκαμε χωρίς κανένα σύμμαχο και έχω την αίσθηση ότι πολύ απλά μας βαρέθηκαν .Αποδείχτηκε ότι δεν μπορείς να παίζεις με τους διεθνείς συσχετισμούς , με τους θεσμούς ,με όλες τις χώρες καμαρώνοντας για δήθεν υπερήφανη διαπραγμάτευση και για δήθεν πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική .

Και τώρα; Τι γίνεται τώρα ; Αγνοώ και ανησυχώ. Η χώρα βρίσκεται σε ένα σημείο όπου μπροστά βρίσκεται γκρεμός και πίσω ρέμα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μέχρι σήμερα και κάποιοι υποτίμησαν ότι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Όμως η χώρα έχει ισχυρή Κυβέρνηση ( πριν τέσσερις μήνες εκλέχτηκε ) και λαοπρόβλητο Πρωθυπουργό. Ας τα σταθμίσουν όλα και ας πάρουν τις κρίσιμες αποφάσεις. Ειδικά ο Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει εδώ και τώρα τι θέλει. Άλλος χρόνος δεν υπάρχει…

Εγώ αλά δηλώνω απαισιόδοξος και ανησυχώ για την χώρα που φαίνεται να « τρέφεται» ακόμα με εύκολα λόγια, ψευδαισθήσεις , μεγάλα λόγια, ελπίδα που δεν δείχνει να δικαιώνεται.

Ο ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ , ΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ…..