Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Ακατανόητες αποφάσεις , τρομερές μεταστροφές σε θέσεις αρχών και κινήσεις « στο πόδι » για το Κ.Ε.Κ από τον Χ. Βρεττάκο


Παρέμβαση δημοτικού συμβούλου ,επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ  » Ζαχαρία Ζούπη

Το Κ.Ε.Κ του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας το γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι .Οι πιο πολλοί δυστυχώς για τις σοβαρότατες καταγγελίες στο προηγούμενο διάστημα ( θητεία Λ.Τζανή ) τόσο από μένα ,όσο και από άλλους Δημοτ. Συμβούλους. Προσωπικά το είχα χαρακτηρίσει « πλυντήριο » .Μια περίοδο, όποιος ήθελε πήγαινε και έπαιρνε ότι ήθελε. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκκρεμεί μήνυση κατά του τότε Διευθύνοντος Συμβούλου Ζήση Παπανικολάου γιατί πήρε 30.000 ευρώ και εξαφανίστηκε . Θα ήθελε βιβλίο για να γράψω τι γινόταν ,αλλά και τι προσπάθεια χρειάστηκε να κάνουμε κάποιοι για να φέρουμε όλα αυτά στην επιφάνεια. Όποιος επισκεφτεί το προσωπικό μου blog και το blog της « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ » θα διαπιστώσει την ‘υπαρξη αλλεπάλληλων ανακοινώσεων ,δηλώσεων ,παρεμβάσεων  .

Τότε , εμφανίστηκε ,ιδρύθηκε ο « ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ » ( Η παράταξη του νυν Δημάρχου ) .Στις παρεμβάσεις του από την αρχή έπαιρνε γενική θέση ενάντια στην ύπαρξη και λειτουργία των δημοτικών και διαδημοτικών επιχειρήσεων ( όχι την αντιμετώπιση των προβληματικών επιχειρήσεων , όλων των Επιχειρήσεων αδιακρίτως  )  , καταγγέλοντας μάλιστα όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές που ίδρυσαν και λειτούργησαν τέτοια σχήματα !  Αυτή ήταν η ιδεολογική και πολιτική τους άποψη. Έλεγαν λοιπόν ότι αν εκλεγούν ,θα τις διαλύσουν και τις δραστηριότητές τους θα τις περάσουν στον Δήμο. Βέβαια την ΔΗΚΕΠΑ πρόλαβε να την κλείσει ο Λ.Τζανής – όχι λόγω άποψης – οδηγώντας την στον γκρεμό με τεράστιες παρενέργειες και πισωγύρισμα στην πολιτιστική – αθλητική – κοινωνική δραστηριότητα του Δήμου, που τις πληρώνουμε ακόμα  . Στο τσακ θα κατάφερνε να κλείσει και το Κ.Ε.Κ .Δεν πρόλαβε να πετύχει το δύο στα δύο ….. Η θέση του « ΑΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ » ήταν τόσο κάθετη ,τόσο απόλυτη που δεν υπήρχε εκπρόσωπός του στην κρίσιμη Συνέλευση του Ιουλίου του 2013 ,όταν καταγγέλθηκαν τα πλείστα όσα και δεν ψηφίστηκε ο Ισολογισμός της Επιχείρησης  ! Είχα καταγγείλει τότε αυτό το σκεπτικό. Ήταν απαράδεκτο , την στιγμή που δινόταν μάχη για την διαφάνεια στο Κ.Ε.Κ ,οι « ριζοσπάστες » και αυτοί που θα τα ανέτρεπαν όλα να λείπουν. Ουσιαστικά έδειχναν αδιαφορία για την διαχείριση δημοσίου χρήματος  , προσέφεραν υπηρεσία στον Τζανή … Καθαρές κουβέντες. Για να είμαστε δίκαιοι ,την ίδια στάση σ΄εκείνη την κρίσιμη πείοδο  τήρησαν και οι σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης.

Πέρασαν οι μήνες ,ήρθαν οι εκλογές και ο κ. Χ. Βρεττάκος εκλέχτηκε Δήμαρχος . Και τότε ,δεν χρειάστηκαν και πολλά ,ούτε καν εξηγήσεις . Αποφάσισαν να το κρατήσουν το Κ.Ε.Κ .Πάει βόλτα και η ιδεολογική και η πολιτική και η αυτοδιοικητική τους άποψη με την οποία ζήτησαν ψήφο.
Δεν θέλω να σταθώ άλλο σ΄αυτό . Μόνο ένα « ρητορικό » ερώτημα : Γι αυτό είναι οι θέσεις αρχών άραγε; Για να αλλάζουν σε μια νύχτα ;Πόσο ηθικό είναι να εκλέγεσαι με κάποιες θέσεις, να κατηγορείς άλλους που έχουν διαφορετικές και μετά στην συνέχεια να τις υιοθετείς σαν να μην τρέχει τίποτα και να μην αισθάνεσαι την ανάγκη ούτε να δώσεις κάποιες εξηγήσεις ; Τέλος πάντων … Ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια , με μια νέα Διοίκηση .Μια προσπάθεια δύσκολη , αφού τα οικονομικά του Κ.Ε.Κ ήταν και είναι σε δεινή κατάσταση. Μάλιστα , αν δεν είχαν παραχωρηθεί τα ενοίκια ακινήτων  από τον Δήμο στο Κ.Ε.Κ – ενοίκια που θα μπορούσαν να παραμείνουν στον Δήμο και να χρηματοδοτούν δράσεις – δεν θα είχε ζωή ούτε μια μέρα. Ωστόσο , είπα ότι θα βοηθήσω, ότι δίνω ένα χρόνο να φανεί πως θα πάει και ανάλογα ,θα καταθέσω πρόταση κλεισίματος του Κ.Ε.Κ 

.Αυτό και κάνω , με τρεις προϋποθέσεις :

1.     1 .  Να πραγματοποιηθεί επιτέλους έλεγχος των οικονομικών του Κ.Ε.Κ από κάποια κεντρική Αρχή η από ορκωτούς λογιστές ( το πρότεινα και υιοθετήθηκε από την Συνέλευση του Κ.Ε.Κ τον Ιούνιο του 2013 ,χωρίς να έχει ακόμα προχωρήσει ) .Ο Δήμαρχος και οι διοικούντες σήμερα το Κ.Ε.Κ δεσμεύτηκαν ότι αν μέχρι τέλη Ιουνίου δεν διασφαλίσουν έλεγχο από κεντρική Αρχή , θα προχωρήσουν με ορκωτούς λογιστές . Ίδωμεν…. Δεν έχω κάποιο λόγο να αμφισβητήσω τις προθέσεις τους .
2.      2 . Να υπάρξει κάποιο business plan ,ένα ετήσιο πρόγραμμα πρωτοβουλιών , μετρήσιμων οικονομικών στόχων ,προγραμμάτων που θα κυνηγηθούν , ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Κ.Ε.Κ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Να είμαστε ειλικρινείς . Ακριβώς σ΄αυτή την φάση ,με το μέλλον της χώρας σε αβεβαιότητα, είναι δύσκολο να επεξεργαστείς κάτι τέτοιο. Εδώ όμως είμαστε .Θα περάσουν αυτά και η  ύπαρξη ενός πλάνου είναι αναγκαία. Αυτό συμβαίνει σε κάθε Επιχείρηση άλλωστε  
3.      3. Το Κ.Ε.Κ να διατηρήσει τον βασικό του χαρακτήρα , ως Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης . Αυτή ήταν η θέση μου και επί Τζανή μέχρι και την τελευταία στιγμή

Ενώ γινόταν λοιπόν αυτή η προσπάθεια ,με τα οικονομικά του ΚΕΚ χάλια και έχοντας μόνο ένα σταθερό εργαζόμενο ,  η Διοίκηση Βρεττάκου μέσα σε μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ( 2-6-2015 ) πέρασε τρία θέματα που αλλάζουν ριζικά τις καταστάσεις   :

Α.  Κατ΄αρχάς προχώρησε σε τροποποίηση του Καταστατικού με το οποίο μετατρέπει το Κ.Ε.Κ από Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης , σε Επιχείρηση Α.Ε « μικρή » ΔΗΚΕΠΑ ( σύστημα τα κάνω όλα και συμφέρει ) .Εν ολίγοις ο κ. Βρεττάκος όχι μόνο δεν έκλεισε το ΚΕΚ όπως το διακήρυσσε , το μετατρέπει κιόλας σε Ανώνυμη Επιχείρηση  « πασπαρτού » ! Εντυπωσιακή συνέπεια λόγων και έργων !

Β.  Πριν προλάβει καν να περάσει την τροποποίηση ,στην ίδια συνεδρίαση περνάει Προγραμματικές Συμβάσεις Δήμου και Κ.Ε.Κ με τις οποίες αναθέτει στο Κ.Ε.Κ την λειτουργία του θερινού κινηματογράφου « ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ » , την λειτουργία των camps ( κέντρα καλοκαιρινών αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων ) και την δράση απασχόλησης παιδιών για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα από την εκπαίδευση , την τέχνη και την αυτό-οργάνωση με την λειτουργία εργαστηρίων καλλιτεχνικής έκφρασης . ΟΛΑ ΑΥΤΑ , ΤΟ …Κ.Ε.Κ !

Αλήθεια, γιατί αυτές τις δραστηριότητες δεν μπορεί να τις αναλάβει ο ίδιος ο Δήμος ,πολύ περισσότερο όταν στο δυναμικό του έχει ενταχθεί όλο το δυναμικό της πάλαι ποτέ ΔΗΚΕΠΑ που ασχολούνταν ακριβώς με αυτά τα αντικείμενα ; Πόσο μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη επομένως το επιχείρημα του Αντιδημάρχου ,ότι ο Δήμος δεν έχει τεχνογνωσία ; Πως θα υλοποιήσει όλες αυτές τις δράσεις το Κ.Ε.Κ διαθέτοντας … ένα και μόνο ένα εργαζόμενο ; Γιατί στους διαδρόμους του Δημαρχείου συζητιέται η παρουσία ΜΚΟ που είναι έτοιμη να βοηθήσει ; Πως θα τα βγάλει πέρα οικονομικά το Κ.Ε.Κ ,όταν ενώ βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής έκτακτης ανάγκης , καλείται να βάλει και λεφτά ( στην Προγραμματική για τον θερινό Κινηματογράφο π.χ προβλέπεται ότι θα βάλει 20.000 ευρώ ! );

Ακατανόητες αποφάσεις , τρομερές μεταστροφές σε θέσεις αρχών , κινήσεις « στο πόδι » .Λυπάμαι ,αλλά φοβάμαι ότι επιταχύνεται ο δρόμος του Κ.Ε.Κ προς τον γκρεμό . Λυπάμαι , αλλά τέτοια προχειρότητα δεν την περίμενα. Λυπάμαι ,αλλά φοβάμαι ότι πίσω  από όλα αυτά κρύβεται η διάθεση για παραχώρηση δραστηριοτήτων σε ιδιώτες .

Μακάρι να διαψευστώ  ……