Η Κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να πείσει ότι «το παιχνίδι παίζεται ». Αξιοποιώντας ευρήματα ερευνών για τις Ευρωεκλογές που δείχνουν διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ επιστρατεύουν το επιχείρημα ότι μια μικρής έκτασης ήττα, θα δίνει τη δυνατότητα όλα να παιχθούν στις Βουλευτικές Εκλογές.
Το επιχείρημα αυτό δεν στέκει πουθενά.
- Γιατί ακόμα και οι πιο ευνοϊκές για την Κυβέρνηση έρευνες δίνουν περίπου 4-4,5% προβάδισμα υπέρ της Ν.Δ στις ευρωεκλογές, κάτι που αποτελεί ένδειξη ήττας. Το ίδιο άλλωστε το επιχείρημα, το σκεπτικό των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέραμε, συνιστά ομολογία ήττας. Πάμε τώρα στην ουσία. Έχουν δει άραγε ποτέ ένα κόμμα και μάλιστα κυβερνητικό να υφίσταται ήττα στις ευρωεκλογές και σε λίγους μήνες να ανατρέπει τα δεδομένα; Ας ρωτήσουν τον Σαμαρά και τον Καραμανλή, να μαθαίνουν. Μία ήττα ακόμα και με 4-4,5 μονάδες διαφορά ( αν και οι περισσότερες έρευνες δίνουν πολύ μεγαλύτερη διαφορά) θα λειτουργήσει αντικειμενικά ως προάγγελος μιας μεγαλύτερης ακόμα ήττας στις Εθνικές αν δεν πραγματοποιηθούν κι αυτές τον Μάιο και γίνουν Ιούνιο ή Οκτώβριο.
- Γιατί η αντίληψη ότι αυτή την φορά η ψήφος στις Ευρωεκλογές θα είναι χαλαρή, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Το κλίμα είναι τόσο πολωμένο, τα « στρατόπεδα» είναι τόσο διατεταγμένα ήδη, που οι Ευρωεκλογές θα λειτουργήσουν ως Δημοψήφισμα. Ποιος πιστεύει άραγε ότι η Αντιπολίτευση στο σύνολό της θα αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώνεται και να επιδιώκει την μεγαλύτερη δυνατή εκλογική επίδοση και αυτή θα παρακολουθεί; Ευσεβείς πόθοι; Μπορεί. Ευσεβείς πόθοι όμως, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Αν κάποιος δημοσκόπος ή πολιτικός αναλυτής έχει διαφορετική άποψη από αυτές τις εκτιμήσεις, ας σηκώσει το χέρι του. Θα προτείνω την μέρα των εκλογών να παραβρεθεί σε όλα τα τηλεοπτικά πάνελ και να υπερασπιστεί τις απόψεις και προσεγγίσεις που μπορεί να κάνει σήμερα.
Όσοι λοιπόν συμβουλεύουν τον Α. Τσίπρα με τέτοια σκεπτικά, του προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες. Όλα δείχνουν ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές θα είναι μεγάλη. Αυτό δείχνουν οι περισσότερες έρευνες στις οποίες μάλιστα οι αποκλίσεις των επιδόσεων όλων των κομμάτων στις Ευρωεκλογές και στις Βουλευτικές είναι μικρές. Ας το λάβει επομένως υπόψη.
Ας λάβει όμως υπόψη και δύο ακόμα παράγοντες:
- Ότι η προσπάθεια να παρατείνει έστω λίγο την θητεία του τον οδηγεί σε καταστάσεις που του αφαιρούν κάθε ηθικό πλεονέκτημα απ΄όσο του έχει μείνει. Η αθλιότητα που ζούμε όλο το τελευταίο διάστημα με αξιογέλαστους, δίχως αρχές βουλευτές να αλλάζουν καθημερινά απόψεις για να κρατήσουν ή να διασφαλίσουν θώκους προκαλεί το λιγότερο αποστροφή, πλήττει τον Κοινοβουλευτισμό. Το πρωτοφανές φαινόμενο βουλευτές να υπογράφουν δήλωση ότι θα ψηφίζουν τα πάντα που θα φέρνει η Κυβέρνηση συνιστά αντιδημοκρατικό ολίσθημα, χτύπημα των θεσμών, υποβάθμιση του Κοινοβουλίου. Ο κ. Α.Τσίπρας θα μπορούσε να ψηφίσει όλα αυτά τα φιλολαϊκά Νομοσχέδια και να πάει σε εκλογές. Κάθε μέρα παραπάνω στην εξουσία τον φέρνει όλο και σε πιο δυσχερή θέση.
- Ότι μπορεί να βρεθεί μπροστά σε ραγδαίες και άσχημες για την χώρα οικονομικές εξελίξεις που θα τις λουστεί πριν προλάβει να ρίξει την καυτή πατάτα στον επόμενο, όπως κάνει όλο αυτό το διάστημα, ναρκοθετώντας το μέλλον. Ας λάβει υπόψη την κατάσταση των Τραπεζών, την κατάσταση χρεωκοπίας που βρίσκονται ουσιαστικά οι μεγαλύτεροι Οργανισμοί( ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, Συγκοινωνίες κ.λ.π) , την προοπτική δικαίωσης μιας σειράς διεκδικήσεων κάτι που θα σήμαινε 50 δις. ευρώ, αλλά και ότι μετά τις Ευρωεκλογές η συμπεριφορά των εταίρων μας δεν θα είναι ευνοήτως η ίδια με σήμερα ...