Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Μερικές αναγκαίες διευκρινήσεις για τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Kερατσινίου – Δραπετσώνας για το Κ.Ε.Κ.

Μερικές αναγκαίες διευκρινήσεις για τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Kερατσινίου – Δραπετσώνας  για το Κ.Ε.Κ.
Δήλωση – Παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ » Ζαχαρία Ζούπη

Πριν λίγες μέρες ( 20-4) πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, όπου ανάμεσα στα άλλα συζητήθηκε η κατάσταση στο Κ.Ε.Κ. του Δήμου. Ως Δημοτικός Σύμβουλος – Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ», αλλά ως μέλος του Δ.Σ. του Κ.Ε.Κ. τα τελευταία 4 χρόνια, με αφορμή ιδιαίτερα το Δελτίο Τύπου του Δήμου και τον τίτλο του «Απόφαση του Δ.Σ. Κερατσινίου-Δραπετσώνας για οικονομικό έλεγχο της Εταιρίας του Δήμου Κ.Ε.Κ. Α.Ε.» ,οφείλω να διευκρινήσω ορισμένα θέματα :

ΠΡΩΤΟΝ: Όσον αφορά τον Οικονομικό έλεγχο που προβάλλεται ιδιαίτερα στο δελτίο τύπου  έχω χρέος να διευκρινίσω ότι πρώτη η «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» και εγώ προσωπικά θέσαμε ζήτημα Οικονομικού και Διαχειριστικού Ελέγχου στην Γενική Συνέλευση του Κ.Ε.Κ. τον … Ιούλιο του 2013, πριν 21 ολόκληρους μήνες! Προτείναμε τότε τον πλήρη έλεγχο από το Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών, μιας και υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις κακοδιαχείρισης από την τότε διοίκηση του Κ.Ε.Κ.. Μετά από σκληρή αντιπαράθεση με την πλευρά της Διοίκησης, καταφέραμε να βγει ομόφωνη απόφαση να γίνει έλεγχος από Ορκωτούς Λογιστές. Σημειώνω, ότι οι εκπρόσωποι του «Άλλου Δρόμου» και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δεν συμμετείχαν στην Συνέλευση , αφού θέση τους ήταν, ότι πρέπει να κλείσει το Κ.Ε.Κ και ότι είναι γενικά αντίθετοι στην ύπαρξη Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Παρ’όλα αυτά, η Διοίκηση που προέκυψε από την Συνέλευση, ουδέποτε προχώρησε στον αποφασισμένο έλεγχο. Μάλιστα όταν το έθεσα σε ψηφοφορία στο Διοικητικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2013, η πλειοψηφία ψήφισε κατά της υλοποίησης του ελέγχου κόντρα στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Υπέρ ψηφίσαμε τρεις: Εγώ και η Μαρία Αργυροπούλου από την «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» και ο Ανδρέας Φασάκης ο οποίος είχε ανεξαρτητοποιηθεί από την Παράταξη του Δημάρχου.
Έτσι, φτάσαμε στη νέα Γενική Συνέλευση και στο νέο Δ.Σ. το φθινόπωρο του 2014 επί Δημαρχίας πια του Χρήστου Βρεττάκου. Το νέο Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα τον Δεκέμβριο του 2014 να γίνει έλεγχος από Ορκωτούς Λογιστές για όλη τη χρονική περίοδο ύπαρξης του Κ.Ε.Κ.. Επανερχόμενο σε συνεδρίαση στις 16/3 διαπιστώθηκε από την εισήγηση που έγινε η δυσκολία να χρηματοδοτηθεί ο έλεγχος, λαμβανομένης υπόψη της δύσκολης οικονομικής κατάστασης του Κ.Ε.Κ.. Έτσι, αποφασίστηκε να δούμε τη δυνατότητα να γίνει έλεγχος από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Αυτό συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο χθες, τέσσερις δηλαδή μήνες μετά την πρώτη απόφαση του Δ.Σ. επί νέας Δημοτικής Αρχής! Προσωπικά σημείωσα ότι ο περίφημος πια αυτός έλεγχος έχει γίνει σαν το «Γεφύρι της Άρτας» και ότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την ταχύτητα υλοποίησης του ελέγχου από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης. Τι σημαίνει αυτό ; Ότι υπήρχε ο κίνδυνος ο περίφημος έλεγχος να παραπέμπεται στο μέλλον και στο τέλος να μην γίνει. Ως αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης ,ελήφθη τελικά η απόφαση να επιδιωχθεί να γίνει ο έλεγχος από κεντρική ανεξάρτητη Αρχή ,αλλά αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα μέχρι τις 20-6 -2015 να χρηματοδοτηθεί από τον Δήμο ο έλεγχος από ορκωτούς λογιστές. Πρόκειται για θετική απόφαση αν και έχω χρέος να σημειώσω ότι από την μέρα που ανέλαβε η νέα Διοίκηση του Δήμου μέχρι τις 20-6 θα έχουν μεσολαβήσει εννιά ολόκληροι μήνες .Προφανώς όλα θα μπορούσαν να κινηθούν πιο γρήγορα ,πιο αποφασιστικά .

ΔΕΥΤΕΡΟ : Στην συνεδρίαση ήρθαν προς έγκριση Σχέδιο τροποποίησης του Καταστατικού του ΚΕΚ και ένα κείμενο που αποτύπωνε την κατάσταση στο ΚΕΚ σήμερα. Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ψηφίσαμε θετικά ,αφού δεν υπήρχε κάτι αρνητικό και στα δύο αυτά κείμενα και επειδή πιστεύουμε στην λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων.

. Καταθέτουμε πάντως τις εξής παρατηρήσεις και θέσεις που εκφράσαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο :
1.     -.   Θεωρούμε απαράδεκτο ότι το Σχέδιο Καταστατικού δεν συζητήθηκε πριν στο Δ.Σ του ΚΕΚ ,ώστε να ανταλλαγούν απόψεις και να διασφαλιστεί ένας στοιχειώδης δημοκρατικός διάλογος .
2.        - Δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε την στροφή κατά 180 μοίρες την αλλαγή στάσης του « ΑΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ » .Προεκλογικά κατάγγελνε την ύπαρξη και λειτουργία δημοτικών επιχειρήσεων και δεσμευόταν για την κατάργηση του ΚΕΚ και τώρα ανακάλυψε την « γοητεία » τους .Μάλιστα , αυτή η αντίληψη τους οδηγούσε σε στιγμές που κάποιοι δίναμε μάχες για την διασφάλιση της διαφάνειας στο ΚΕΚ ,οι εκπρόσωποί του να απέχουν από κάθε διαδικασία ελέγχου !
3.        - Το κείμενο που παρουσίαζε την σημερινή κατάσταση απέδιδε πράγματι την κατάσταση. Ωστόσο , η πραγματική οικονομική κατάσταση είναι πιο άσχημη απ ότι εμφανίζουν τα στοιχεία απαιτήσεων- υποχρεώσεων του ΚΕΚ .Στο κείμενο εμφανίζονται απαιτήσεις ύψους 333.307,38 ευρώ και υποχρεώσεις ύψους 301.462,38 ευρώ .Εμφανίζεται δηλαδή γενικά μια ισορροπημένη κατάσταση ,η οποία όμως είναι πλασματική υπό την έννοια ότι σημαντικό ποσοστό των απαιτήσεων του ΚΕΚ παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό επισφάλειας και κατά την άποψή μας δεν θα εισπραχθούν ποτέ. Αυτό σημαίνει, ότι το ΚΕΚ είναι « στο κόκκινο ». Ταυτόχρονα χρειάζονται περίπου 16.000 ευρώ τον μήνα για να μπορεί να συντηρηθεί ( στο κείμενο το ποσόν αυτό υπολογιζόταν σε 12.300 ) ,ποσόν που δεν θα συγκεντρώνεται εύκολα αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες .Υπάρχει επομένως ο κίνδυνος να ανοίγει το πραγματικό έλλειμμα .

4.        - Το κείμενο αυτό ανάφερε μια – δυο ιδέες για την αύξηση των πόρων του ΚΕΚ ,ωστόσο το ΚΕΚ έχει ανάγκη τώρα ενός καλά επεξεργασμένου business plan .Διαφορετικά το ΚΕΚ θα αποδειχτεί μη βιώσιμο. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο ,κάναμε σαφές ως Κίνηση ότι θα στηρίξουμε κάθε κίνηση που θα διασφαλίζει πόρους, διαφάνεια, υπηρεσίες προς τους πολίτες . Αν όμως συνεχιστεί η σημερινή εικόνα ενός ΚΕΚ που συντηρείται και με το ζόρι  ουσιαστικά από τα ενοίκια δεκάδων ακινήτων- καταστημάτων του Δήμου που ο Δήμος του έχει παραχωρήσει την διαχείριση , χωρίς να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο ,διασφαλίζοντας μόνο την μισθοδοσία διοικούντων,συνεργατών και κάποιων ακόμα , δεν θα έχει κανένα νόημα η ύπαρξή του. Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ θα δει τα βήματα στον επόμενο χρόνο και αν δεν αλλάξει κάτι, θα προτείνει την διάλυση του ΚΕΚ ,την επιστροφή της αρμοδιότητας των ενοικίων στον Δήμο και το πέρασμα των 2-3 εργαζομένων και των όποιων υπηρεσιών στον Δήμο.