Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΣΠΑΝΟΥ;



Η αλήθεια είναι ότι διαβάζω πάντα τα άρθρα της Αγγελκής Σπανού την οποία και εκτιμώ. Έτσι διάβασα και ένα ακατανόητο άρθρο της με τον τίτλο « Οι αντιΣΥΡΙΖΑ φίλοι μου» και ξαφνιάστηκα. Το άρθρο αναφέρεται στο « παράδοξο» ότι προοδευτικοί ψηφοφόροι προσανατολίζονται να ψηφίσουν Ν.Δ στις επόμενες εκλογές, τάση που βαφτίζεται κοινωνικό φαινόμενο(;).
Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνει η κυρία Σπανού;  Το 80%-85% απορρίπτει αυτή την Κυβέρνηση σύμφωνα με την πλειοψηφία των ερευνών. Μιλάμε για ένα μεγάλο λαικό ποτάμι που θα εκφραστεί καταλυτικά. Σημειώνω, ότι οι έρευνες είχαν προηγηθεί της τραγωδίας στο Μάτι, όπου στην επιφάνεια ήρθε όλη η διάλυση του κρατικού μηχανισμού αυτών των ετών, όπως και ο κυνισμός, η λατρεία της προπαγάνδας, η ψευδολογία και η προσπάθεια αποφυγής ευθυνών από τα κυβερνητικά στελέχη.
Δεν υπάρχει επομένως τίποτα το περίεργο στο γεγονός που αναφέρει. Θα σημείωνα δε, ότι είναι αρκετά προσβλητικό να εμφανίζονται περίπου ως απολίτικοι, τυφλωμένοι από μίσος για το ΣΥΡΙΖΑ ,αποιδεολογικοποιημένοι όσοι δηλώνουν ότι ενώ αυτοκαθορίζονται ως προοδευτικοί θα ψηφίσουν Ν.Δ. Όταν δημιουργούνται συνθήκες όπου έρχεται ένα διαρκώς ογκούμενο πολιτικό τσουνάμι, τότε τμήματα του πληθυσμού εκφράζονται με τον πιο διαφορετικό τρόπο για να λυθεί το μείζον πολιτικό θέμα της στιγμής.Τώρα το μείζον πολιτικό θέμα της στιγμής είναι η στρατηγική ήττα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και σ΄αυτό συμφωνούν όλα τα κόμματα. Το ΚΙΝΑΛ για παράδειγμα ανέβηκε δημοσκοπικά, όταν έβαλε θέμα εκλογών, μίλησε για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και άφησε κατά μέρους τις περίεργες θεωρίες περί ίσων αποστάσεων που θόλωνε το στίγμα του. Έτσι, κοινωνικά στρώματα θα προσανατολιστούν προς την Ν.Δ που έχει και την δυναμική του νικητή, άλλα προς το ΚΙΝΑΛ και άλλα προς άλλες κατευθύνσεις.
Το πραγματικό ερώτημα που θα έπρεπε να τίθεται είναι άλλο και θα ήθελα να γνωρίζω σ΄αυτό την άποψη της αρθρογράφου:
Μήπως αδικαιολόγητα δημιουργείται αυτό το ρεύμα, ενώ στην διακυβέρνηση της χώρας έχουμε μια αριστερή , θεάρεστη Κυβέρνηση που ενώ έχει κάνει τόσα πολλά και καλά, έχουν βαλθεί κάποιοι να την ρίξουν; Θα με ενδιέφερε να γνωρίζω αν συμφωνεί μ΄αυτές τις παραδοχές. Αν θεωρεί ότι ισχύουν ή όχι.
Επιγραμματικά :
-          Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι κανένα αριστερό κόμμα. Είναι ένα καθεστωτικό μόρφωμα που ανεβασμένο στο κύμα του λαικισμού, του εθνικολαικισμού και του ψέμματος πήρε την εξουσία, έπαιξε με τις τύχες της χώρας, την έφερε στο χείλος του γκρεμού, την χρέωσε τουλάχιστον 100 δις. ευρώ και ένα 3ο Μνημόνιο. Αυτά και άλλα πολλά θα πληρώνει η ελληνική κοινωνία για πολλά χρόνια με φόρους, μειώσεις παραπέρα συντάξεων, υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας, υψηλά επιτόκια.
-          Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδήγησε σε παραπέρα φτωχοποίηση, κλείσιμο επιχειρήσεων, στην νεολαία των 400-500 ευρώ, στην παραπέρα μαζικοποίηση της εξόδου από την χώρα σπουδαγμένων νέων, στο τέλμα.
-          Στο ρεύμα που την έφερε στην εξουσία θα έβλεπε κανείς αριστερούς, κεντροαριστερούς , εξαρχειώτες, μα και δεξιούς και ακροδεξιούς. Η συμμαχία με τον Π.Καμένο και όλα τα κατακάθια του παλιού πολιτικού συστήματος δημιούργησε ένα πολιτικό έκτρωμα δίχως αρχές, πρόγραμμα, σχέδιο, μα και χωρίς ηθική.
-          Η ποινικοποίηση συγγενικών προσώπων στελεχών της Αντιπολίτευσης μέσω ενός αλλόκοτου δημοσιογραφικού παρακράτους που καταδικάζεται σταθερά από τα δικαστήρια δείχνει την ανηθικότητα, την ωμότητα των επιλογών της « δρακογενιάς». Οι συμπεριφορές Πολάκη, Αυλωνίτου, Σπίρτζη, Τζανακόπουλου δείχνουν το ήθος και ύφος μιας Κυβέρνησης που κάνει τα κόκκαλα των αριστερών αγωνιστών της χώρας να τρίζουν. Οι φραστικοί προπηλακισμοί, η σκανδαλολογία, οι απειλές, η ενοχοποίηση χωρίς αποδείξεις  δείχνουν μια βαθύτερη αντιδημοκρατικότητα που συμπυκνώνεται σ΄αυτό που ο Α.Τσίπρας και όχι κάποιο στέλεχος της Αντιπολίτευσης είπε : « Ή αυτοί ή εμείς ». Νομίζω πως πρόκειται για μνημείο διχαστικού λόγου και δεν θεωρώ πως κάνω λάθος.
-          Η προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης, οι παρεμβάσεις στα Μ.Μ.Ε, ο πόλεμος κατά MEGA και ΣΚΑΙ παλιότερα και τώρα κατά του ΣΚΑΙ , η επιστροφή στις χειρότερες στιγμές του πελατειακού κράτους δείχνουν αντιδημοκρατικότητα, ροπή προς τον ολοκληρωτισμό και προσπάθεια άλωσης του Κράτους για την δημιουργία ουσιαστικά Κόμματος- Κράτους.
Αυτά δεν νομίζω ότι συνιστούν Αριστερά ή Κεντροαριστερά. Συνιστούν απλά ένα αποιδεολογικοποιημένο μηχανισμό εξουσίας που δείχνει ικανός να κάνει τα πάντα για να επιβιώσει. Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά έχουν απομονώσει πολιτικά και κοινωνικά τον ΣΥΡΙΖΑ και τροφοδοτούν το ρεύμα « ΦΥΓΕΤΕ», το ρεύμα απαλλαγής.
Είναι τόσο απλό. Τι δεν καταλαβαίνει από αυτά η κυρία Σπανού; Για ποιο πράγμα ανησυχεί ακριβώς;
 Μ΄αυτά στην σκέψη τους θα ψηφίσουν οι πολίτες όποτε και αν γίνουν εκλογές και ασφαλώς δεν τους ενδιαφέρει καθόλου αν θα διασφαλιστεί το μέλλον του Α.Τσίπρα. Χωρίς φανατισμό και χωρίς να απολαμβάνουν δήθεν ακρότητες, όπως ισχυρίζεται στο άρθρο της. Τα ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια και είδαμε στην Αντιπολίτευση τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα. Είδαμε ποιοι φέρθηκαν σαν ακροδεξιοί τραμπούκοι και ποιοι έκαναν αντιπολίτευση με μέτρο. Υπάρχει όμως  έτσι κι αλλιώς και Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά ( άνευ ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς )  στη χώρα και όλοι μπορούν να εκφραστούν αναδιατάσσοντας το πολιτικό σκηνικό εκ βάθρων αν χρειαστεί.
Απ΄ότι φαίνεται, προς τα εκεί πάμε. Στον δε ΣΥΡΙΖΑ καλό θα είναι να δουν την ήττα που διαφαίνεται βαρειά, ως ευκαιρία περισυλλογής,επανακαθορισμού, με κάποιες εκ των δυνάμεών του να μπορούν να συμβάλουν ίσως στην διεύρυνση μιας Κεντροαριστεράς που θα πρέπει να ξεπλύνει και τα λάθη του παρελθόντος και τα ατοπήματα και τον τυχοδιωκτισμό των τελευταίων τρισήμισυ χρόνων.Μέχρι τότε οι πολίτες θα αυτενεργήσουν.Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα.