Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Τρεις παρατηρήσεις ενόψει συζήτησης Προυπολογισμού Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας για το 2019


Εγγράφως είχα ζητήσει κάποια πρόσθετα στοιχεία.τα στοιχεία αυτά μου δόθηκαν , έστω με μια καθυστέρηση.
Ορισμένες παρατηρήσεις:
1. Ρώτησα για την πορεία του Αποθεματικού του Δήμου ( του Ταμείου για να τα λέμε απλά από την πρώτη μέρα που ανέλαβε ο Δήμαρχος μέχρι και σήμερα.Έχουμε και λέμε λοιπόν με βάση τα στοιχεία που η Διοίκηση του Δήμου έδωσε .
- Στις 31/8/ 2014 παρέλαβε παρακαλώ 9.380.049 ευρώ.Βρήκε χρήμα εν ολίγοις και μπόλικο ο Δήμαρχος , την στιγμή που άλλοι Δήμαρχοι παραλάμβαναν κόκκινα ταμεία. Είχε άνεση οικονομική και έτσι εξηγείται η " γενναιοδωρία" του κάνω δήθεν φιλολαική πολιτική με τσάμπα συναυλίες,κ.ά.Για την ιστορία να αναφέρω , ότι ποτέ και κανένας Δήμαρχος του Κερατσινίου ή της Δραπετσώνας η του ενιαίου Δήμου δεν παρέλαβε ποτέ τέτοιο Ταμείο! Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των καταστροφικών δημοτικών αρχών , όπως συλλήβδην χαρακτηρίζει όλους όσους διοίκησαν τον Δήμο από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.
- Το Αποθεματικό έφτασε μάλιστα τα 15. 376.163 εκατομ. ευρώ στις 31/12/2016! Προφανώς τα επιπλέον χρήματα είναι αυτά που μπήκαν στο Ταμείο του Δήμου από τον Ο.Λ.Π , γιατί τελεσιδίκησε διεκδίκηση που είχε ξεκινήσει ο Κώστας Χρονόπουλος χρόνια πριν.Το αναφέρω, για να μην νομίζει κανείς , ότι ήρθαν από διεκδίκηση του Χρήστου Βρετάκου .Άλλωστε δεν έχει έρθει στον Δήμο ούτε ευρώ από διεκδίκησή του.
- Είναι ενυπωσιακό, ότι 2 χρόνια μετά , το Αποθεματικό μειώθηκε περίπου κατά 6.000.000 (!) και έφτασε τα 9.697.482 ευρώ.Είδατε κανένα νέο αυτοχρηματοδοτούμενο από τον Δήμο έργο υποδομής, που να εξηγεί αυτή την μείωση; Μην κουράζεστε.Δεν θα βρείτε. Είναι έξοδα για ένα Δήμο που ασκείται στον " άρτο και θεάματα " .Δεν το λες και δημιουργική πορεία αυτό.
2.Ζήτησα τις Προγραμματικές Συμβάσεις μεταξύ Δήμου και ΚΔΒΜ ΙΙ ( του παλιού ΚΕΚ) . Πρόκειται για 18(!) Προγραμματικές Συμβάσεις για τις εκδηλώσεις του Καλοκαιριού, τα Καλλιτεχνικά Τμήματα , του κινηματογράφους,συνολικού ύψους Προυπολογισμού 2.343.040 ευρώ.
Πρόκειται για δραστηριότητες που θα μπορούσε να υλοποιήσει ο Δήμος και με λιγότερα χρήματα , που ποτέ δεν πήρα πειστική εξήγηση γιατί γίνονται μέσω ΚΔΒΜ ΙΙ .Πρόκειται κατά την γνώμη μου για χρηματοδότηση δημοτικής Α.Ε που απαγορεύεται ρητά από τον Δήμο , για την οποία κωφεύει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής
Πρόκειται σε κάθε περίπτωση , για πολλά λεφτά. Έτσι δεν είναι;
3. Ζήτησα τον αριθμό συμβασιούχων σε Δήμο και ΚΔΒΜ ΙΙ.Η απάντηση ήταν αποκαλυπτική.Αν και μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι , είναι σήμερα 391 ! Δεν λες και λίγους 400 συμβασιούχους , οι οποίοι το λιγότερο κοστίζουν 5.000.000 τον χρόνο στον Δήμο.Όμως, όταν " λεφτά υπάρχουν ¨" ελέω άλλων , τότε προσλαμβάνεις, ξοδεύεις...
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.