Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΘΟΛΟΥΡΑ ...

                          

 Οι πολιτικές,οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις τρέχουν στην χώρα και η Κεντροαριστερά είναι εδώ,ανήμπορη,χωρίς σαφές στίγμα , με αδύναμη φωνή και πολυδιασπασμένη. Η τελευταία προσπάθεια να προκύψει κάτι νέο πνίγηκε εν τη γεννέσει με ευθύνες και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ .Προστέθηκε στην αλυσίδα των χαμένων ευκαιριών που αν κάναμε μια αναδρομή, θα δημιουργούσε μελαγχολία . Έτσι , το ΠΟΤΑΜΙ πορεύεται έχοντας χάσει την ορμή του ,αλλά και την πίστη και των πιο στενών του φίλων ότι θα μπει στην Βουλή , ενώ το ΠΑΣΟΚ προχωράει με μια αυταρέσκεια και αλλαζονεία που δεν μπορεί να ερμηνευτεί . Ας σταθούμε όμως  στο ΠΑΣΟΚ. Οι δηλώσεις της κ.Φώφης Γεννηματά σου δημιουργούν το βασικό ερώτημα αν έχει καταλάβει ότι είναι επικεφαλής ενός κόμματος του 6% στις τελευταίες εκλογές και όχι του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ του κορμού της Κεντροαριστεράς .

Υπάρχει όμως και κάτι βασικό που φαίνεται ότι δεν απασχολεί τουλάχιστον στα σοβαρά η δεν θέλει να την απασχολήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ .Οι δημοσκοπήσεις από το Καλοκαίρι μέχρι σήμερα δείχνουν μια κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ από την οποία το ΠΑΣΟΚ δεν επωφελείται σχεδόν τίποτα.Όσοι εγκαταλείπουν απογοητευμένοι τον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ , ούτε και φαίνεται πολύ περισσότερο να μπορεί να δημιουργηθεί κανένα ρεύμα .Όσοι άφησαν το ΠΑΣΟΚ συγκινημένοι από τα μεγάλα ψέματα του Αλέξη Τσίπρα δεν εκπροσωπούνταν κατά μεγάλο βαθμό από το ΠΑΣΟΚ και πριν την κρίση. Απλά τότε δόθηκε η ευκαιρία να τραβήξουν γραμμή με το παρελθόν .Θεωρούν το ΠΑΣΟΚ πολιτικά και ιδεολογικά νεκρό και δεν είναι οι μόνοι. Την ίδια άποψη έχουν οι πιο πολλοί από όσους αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροίΣίγουρα θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν είχε δημιουργηθεί ένας νέος , σύγχρονος , πολιτικός φορέας όλων των δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς με σαφές στίγμα , καθαρή φυσιογνωμία. Κανείς όμως φαίνεται ότι δεν ήθελε μια τέτοια εξέλιξη .Δυστυχώς ...


Τώρα, προκλητικά τίθεται η πρόσκληση : θέλετε Κεντροαριστερά ; Ελάτε στο ΠΑΣΟΚ ( Το μόρφωμα της Δημορτατικής Συμπαράταξης δεν έχει καμμία δυναμική ,με την ΔΗΜΑΡ του 0,2% στην τελευταία αυτόνομη μέτρηση της από έρευνα και οι Κινήσεις παρά τα αξιόλογα στελέχη που διαθέτουν  δεν φημίζονται για τις ρίζες τους στην κοινωνία ) . Στην πρόσκληση αυτή οι περισσότεροι κεντροαριστεροί φαίνεται να απαντάνε « ευχαριστώ δεν θα πάρω». Στα μάτια τους μοιάζει με εκβιασμό η με επιβράβευση των πρακτικών σαμποταρίσματος συγκρότησης του πολυπόθητου νέου πολιτικού φορέα .

Δεν είναι όμως μόνο αυτό.Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται με περίεργη, ασαφή γραμμή που δημιουργεί ερωτήματα. Καταγγέλει ως επικίνδυνη την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και προτείνει άλλη Κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή ,μια Κυβέρνηση δηλαδή και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέτει θέμα εκλογών ως πρόταγμα ,άρα δίνει ανάσες στον ΣΥΡΙΖΑ. Πορεύεται με «τακτική ίσων αποστάσεων» .Ας το πούμε όμως καθαρά . Τακτική ίσων αποστάσεων σημαίνει τακτική με κλικ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν απαντάει στο ερώτημα τι Κυβέρνηση θα στηρίξει μετά από εκλογές που απ ότι φαίνεται θα βγάλει μπροστά την ΝΔ. Υπάρχει δηλαδή περΊπτωση να μην συμβάλει σε κυβερνητική λύση,οδηγώντας την χώρα σε δεύτερες εκλογές που σημαίνει ακυβερνησία,νέες εκλογές με απλή αναλογική και μια γερή ανάσα στον ΣΥΡΙΖΑ που όλα δείχνουν ότι θα έχει μια οδυνηρη ήττα;


Ας τα ξεκαθαρίσει όλα αυτά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ , γιατί θα οδηγηθεί σε αδιέξοδα και ίσως σε απρόσμενα εκλογικά αποτελέσματα.Κανείς δεν ψηφίζει θολούρα ,ούτε και περιθώρια ο συναισθηματισμός του για το ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιηθεί για αλλόκοτες συμπράξεις με όσους χαρακτήριζαν τις Κυβερνήσεις που συμμετείχε ως Κυβερνήσεις δοσιλόγων και Τσολάκογλου. Κάποιοι έμειναν στην δεκαετία του ΄80. Κάποιοι,οι περισσότεροι αυτού του χώρου θεωρούν ότι το πρώτιστο καθήκον είναι η αντιμετώπιση του λαικισμού, του ψέμματος,της παραπλάνησης .