Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

ΠΡΟΣ ΠΥΚΝΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ



Ακούγοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ καταλάβαινες ότι η κατάσταση του έχει φύγει, .ότι μεταφέρει αγωνία, άγχος και κόπωση. Ήταν ομιλία ομολογία ήττας ,ομιλία ηγέτη κόμματος της αντιπολίτευσης και όχι κατ΄ανάγκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Την ώρα που όλα κρίνονται για το μέλλον της χώρας , επέλεξε να αφιερώσει την ομιλία του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντάς του πολιτικά και επικοινωνιακά πόντους .

Δυστυχώς για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ και την χώρα , οι συνεχείς ταλαντεύσεις και κωλοτούμπες , η μη πίστη για ότι πρέπει να γίνει , η τεράστια απόσταση υποσχεθέντων και όσων γίνονται σπατάλησαν το πολιτικό τους κεφάλαιο και οδηγεί σε τέλος παράστασης ,μιας αποτυχημένης παράστασης με μεγάλο κόστος για την χώρα και κάθε έννοια εναλλακτικής πρότασης . Πρόκειται για κάτι που δεν κρύβεται πια . Δεν κρυβόταν ούτε πρΙν ,ούτε μετά τον ανασχηματισμό ,γιατί τίποτα δεν άλλαξε στην ουσία της φιλοσοφίας, της πολιτικής ,της αντίληψης διακυβέρνησης, της άποψης για την οικονομία .Ο λαικισμός εύκολα σε συνθήκες κρίσης σε οδηγεί ψηλά.Μετά όμως κινδυνεύεις να πέσεις από την Ακρόπολη και μάλιστα απότομα. Αυτό συμβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ .Πέφτει θύμα της ελπίδας που καλλιέργησε ,θύμα όσων εύπιστα τον ακολούθησαν και τώρα πληρώνουν ακριβό κόστος όσων έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια .Οι συνταξιούχοι, οι νέοι , η μεσαία τάξη γυρνούν την πλάτη σε όσους του έδωασαν ελπίδα ότι όλα θα αλλάξουν με « μαγκιά» ,με μαγικά κόλπα.

Αυτά η κουρασμένη, ηττημένη Κυβέρνηση αφυδατωμένη ιδεολογικά και πολιτικά βρίσκεται μπροστά σε βουνό προβλημάτων .
Δίνουν τα πάντα χωρίς να μιλάνε για κόκκινες γραμμές για να κλείσουν την 2η αξιολόγηση και η αξιολόγηση κινδυνεύει . Σηκώνει τις σημαίες της ρύθμισης του χρέους ,ενώ ο ίδιος ο Α.Τσίπρας έχει υπογράψει στο Μνημόνιο όπου προβλέπεται συζήτηση μετά το πέρας του Προγράμματος ,δηλαδή το 2018! Προχωράει σε 3ο Μνημόνιο plus για να μπορεί να ενταχθεί και το Δ.Ν.Τ στο Πρόγραμμα ,ενώ όλα οδηγούν σε 4ο Μνημόνιο υπό την μορφή μέτρων .Μιλάμε δηλαδή για νέα μέτρα,για πολύ δρόμο με τεράστιο κόστος για την κοινωνία για να φτάσουμε στο σημείο που είχαμε βρεθεί πριν από δύο χρόνια ,χωρίς να είναι και σίγουρο. Σ΄αυτά προσθέστε και τα νέα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν από 1η Ιανουαρίου 2017. Δύο στοιχεία μόνο για να γίνει αντιληπτό τι πρόκειται να γίνει : 2,5 δισ. ευρώ παραπάνω φόροι , περικοπές ακόμα κατά 600 εκατομμύρια ευρώ στις συντάξεις ! Πολύς ανήφορος αλήθεια με βασική αιτία την περυσινή φαρσοκωμωδία που βαφτίστηκε « υπερήφανη διαπραγμάτευση » με κόστος για την χώρα 80-90 δισ. ευρώ . Πληρώνει ότι ο ίδιος δημιούργησε. Για την ακρίβεια , άλλοι έπαιξαν ,εμείς πληρώνουμε και θα πληρώνουμε χωρίς κανένα φως ....

Σαν να μην έφτανε η οικονομική αδυναμία και καττάρρευση ,η Κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στις προκλήσες Ερντογάν , στις προκλήσεις Ράμα, στην αποτυχία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό ,ενώ είναι ανοικτή σε μια νέα επιδείνωση και στο μέτωπο του Μεταναστευτικού . « Όπου φτωχός κι η μοίρα του » λέει η παροιμία και φαίνεται ότι επαληθεύεται για άλλη μια φορά. Οικονομικά κατεστραμένη η χώρα, θεωρείται πιο εύκολος στόχος πολλών , με ότι αυτό σημαίνει. Εν ολίγοις , η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλους κινδύνους ,κινδύνους που συνδέονται με την επιβίωσή της .
Θα τα καταφέρει η Κυβέρνηση; Αν σκεφτούμε τι συνέβη δύο χρόνια τώρα ,νομίζω όχι. Και τότε; Τι πρέπει να γίνει ; Θεωρώ ότι είναι πια μονόδρομος : Εθνική συστράτευση ,συνεργασία όλων των δυνάμεων της ευρωπαικής προοπτικής, της λογικής , των μεταρρυθμίσεων ,της αλήθειας ,του ορθολογισμού μετά  από εκλογές που θα απεικονίζουν τους συσχετισμούς που έχουν πια διαμορφωθεί.


Ασφαλώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ισχυρίζεται ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Δεν θεωρώ  πάντως ότι το πιστεύουν και οι ίδιοι ......Το 2017 θα έχει πολλές και σημαντικές εξελίξεις