Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

ΕΓΩ ΚΑΙ Η « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ » ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ



Να παρθούν μέτρα για τους δημοτικούς συμβούλους που συστηματικά απουσιάζουν 

Δήλωση Ζαχαρία Ζούπη , Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου – Δραπετσώνας  , επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ »

Διάβασα προσεκτικά την δήλωση του Δημάρχου Χρήστου Βρετάκου για την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου που ουσιαστικά απαντά στην δήλωσή μου και δεν θεωρώ σκόπιμο να απαντήσω.Η κατάσταση στο Συμβούλιο, οι οριακές απαρτίες στις συνεδριάσεις , η προχειρότητα , ο τρόπος που έρχονται τα θέματα τελευταία στιγμή είναι αδιαμφισβήτητα γεγονότα που φαίνεται ότι δεν τον απασχολούν.Αντίθετα αρέσκεται σε υπονοούμενα που του τα επιστρέφω μιας και είμαι από τους συμβούλους με τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής και παρεμβάσεων στις συνεδριάσεις. Του θυμίζω δε, ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου ψηφίστηκε με 14 μόλις ψήφους επίσυνόλου 41 συμβούλων από τους οποίους οι 24  ανήκουν στην παράταξή του .Χρειάζεται κανένα άλλο σχόλιο ; Θα αναφερθώ όμως σε ένα παράδειγμα που πληροφορηθηκα για την τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής . Καλέστηκε λοιπόν έκτακτη συνεδρίαση με...14 θέματα ( τι σόι έκτακτα θέματα ήταν; ) στην οποία ήρθαν άλλα 3 θέματα εκτός Ημερήσιας Διάταξης και άλλο ένα θέμα που ήρθε ενώ συνεδρίαζε η Ο.Ε ! Αν αυτό δεν είναι δείγμα αλαλούμ, προχειροτητας και έλλειψης προγραμματισμού , τότε τι είναι; 

Η « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ » δεν παίζει με τους θεσμούς , ούτε ανέχεται εξωραισμό της κατάστασης στο Συμβούλιο , ούτε αρέσκεται στον στρουθοκαμηλισμό .Γι αυτό κατέθεσα σήμερα ( 14-12-2016 ) επιστολή προς τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου , ζητώντας άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για τις απουσίες δημοτικών συμβούλων. Για τα άλλα ( πως έρχονται τα θέματα ) ας φροντίσει η Διοίκηση του Δήμου να μπορέσει να προγραμματίζει τις Υπηρεσίες του Δήμου .Αυτό είναι ανάμεσα στα άλλα , η δουλειά της .


Στην επιστολη αναφέρω :

« Συμπληρώνονται περίπου δίομισυ χρόνια (για την ακρίβεια 24 μήνες) λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου με την σύνθεση που καθόρισαν οι εκλογές του 2014 και η εικόνα μονίμων απουσιών Δημοτικών Συμβούλων ή ελάχιστης συμμετοχής τους αποτελεί μόνιμη παθογένεια, ευτελισμό του θεσμού και υποτίμηση της κοινωνίας που τους εμπιστεύτηκε. Ταυτόχρονα η κατάσταση αυτή δημιουργεί εν δυνάμε κινδύνους για την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού ήδη συνεδριάζει με συνήθως οριακή απαρτία.
Ζητάω:
1.      Τα αναλυτικά ανα δημοτικό σύμβουλο και συνεδρίαση στοιχεία συμμετοχής δημοτικών συμβούλων για τα διαστήματα:
Α) 1/9/2014 έως 31/12/2014
Β) 1/1/2015 έως 31/12/2015
Γ) 1/1/2016 έως σήμερα
 Κάποια από αυτά μου είχαν δοθεί, αλλά τα ξαναζητάω επισήμως, με την επισήμανση οτί ζητάω να υπάρχουν για τον κάθε ένα τα αθροίσματα παρουσιών ανά διάστημα που αναφέρω παραπάνω και συνολικά για τα διόμισυ χρόνια, επί του συνόλου των συνεδριάσεων.
2.      Να δημοσιοποιηθούν αυτά τα στοιχεία με ευθύνη του Προέδρου στο site του Δήμου, αλλά και οπουδήποτε αλλού π.χ. εφημερίδα του Δήμου. Δεν μπορεί να αγνοούν πολίτες την συμπεριφορά και την συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων.
3.      Να προβείτε ως Πρόεδρος σε κάθε κίνηση που προβλέπει ο Νόμος, κάτι που είστε υποχρεωμένος να κάνετε. Κάθε προηγούμενη συζήτηση ή κάθε προσπάθεια “νουθέτησης” δεν νομίζω ότι έχει νόημα, όπως αποδείχτηκε στην πράξη.
4.    Θα ήταν σημαντικό να συγκεντρωθεί το στοιχείο της παρουσίας των Δημοτικών Συμβούλων επί των θεμάτων που έχουν συζητηθεί ή και οι ομιλίες που έχουν γίνει από κάθε σύμβουλο. Το ζητάω, κατανοώντας την δυσκολία. »

Περιμένω τις απαντήσεις .... Οι πολίτες περιμένουν τις απαντησεις  για να γνωρίζουν τι συμβαίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο και πως συμμετέχουν οι άνθρωποι που ψήφισαν.