Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

ΑΥΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ



              

Η τροπή που έχουν πάρει οι εξελίξεις με την δεύτερη αξιολόγηση ,εξελίξεις που έχουν μια γεύση από το πρώτο εξάμηνο του 2015 - δημιουργούν δύο τουλάχιστον παρενέργειες :

1.       Παρατείνεται η ανασφάλεια της αγοράς και επιδεινώνεται η κατάρρευση της Οικονομίας της χώρας , ενώ παγώνει οποιαδήποτε επένδυση μπορεί κάποιος – Έλληνας η ξένος επενδυτής -  να ήταν διατεθειμένος να κάνει. Ποιος θα μπορούσε να κάνει επένδυση σε μια χώρα που από την μια βρίσκεται σε πολύ δύσκολο, αβέβαιο σημείο για το μέλλον της και από την άλλη κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να μην προχωρήσουν επενδυτικά σχέδια μεγάλης σημασίας όπως το Ελληνικό η οι Σκουριές ; Ταυτόχρονα, μικρές και μεγάλες εταιρείες βρίσκονται όλο και σε μεγαλύτερο αδιέξοδο λόγω παρανοικά μεγάλης φορολόγησης , αύξησης των εισφορών ,αδυναμία δανεισμού ,πτώσης της κατανάλωσης .
2.       Έχουμε μπει αντικειμενικά σε φάση πολιτικής αποσταθεροποίησης ,αφού όλες οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν μια διαρκή ενίσχυση της Ν.Δ και μια συνεχή διεύρυνση της διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση ,ενώ μπροστά της η Κυβέρνηση έχει πολύ δύσκλες επιλογές που πρέπει να τις κάνει και να τις επωμιστεί η ίδια. Καμμία δύναμη της Αντιπολίτευσης δεν έχει την παραμικρή διάθεση να στηρίξει το αποτέλεσμα μιας υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης που φέρνει για άλλη μια φορά ένα αυξημένο κόστος για την χώρα και τους πολίτες. Άλλωστε μια φορά γεύτηκαν την ειλικρίνεια του Αλέξη Τσίπρα το Καλοκαίρι του 2015. Ψήφισαν άνευ όρων το 3ο Μνημόνιο παρά τις διαφωνίες τους  για να μην βρεθούμε εκτός ευρώ και βρέθηκαν να κατηγορούνται ακόμα ως συννένοχοι.Πιστεψαν την διαβεβαίωσή του ότι δεν θα πάει σε εκλογές και ξαφνικά έγιναν εκλογές ,ενώ υπήρχε μοναδική ευκαιρία για την συγκρότηση μια Κυβέρνησης ευρείας βάσης.Ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε Κυβέρνηση στηργμένη σε μια ακατανόητη και παρά φύσει συμμαχία με τους ΑΝΕΛ. Γιατί επομένως να στηρίξουν ότι μόνοι τους οι δύο αγαπημένοι εταίροι κάνουν ;

Κι όμως , όλα θα μπορούσαν να λήξουν πολύ γρήγορα και αυτή την στιγμή να έχει λήξει η δεύτερη αξιολόγηση και να έχει εξασφαλιστεί η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος δήλωνε ότι αν δεν τελειώνουμε αρχές Δεκεμβρίου , χαθήκαμε! Ο δε Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωνε με την ειλικρίνεια που τον χαρακτηρίζει, ότι όλα θα τελειώσουν αρχές Δεκεμβρίου .Μετά ήρθαν το αντίδωρο- κοροιδία προς τους συνταξιούχους και η πολεμική προς το ΔΝΤ, που μπέρδεψαν τα πράγματα .Κι όμως τα έχουν δεχτεί όλα,είναι έτοιμοι να τα υπογράψουν όλα ,έχουν δεχτεί άπιαστα πλεονάσματα, κόφτες και άλλα πολλά . Απλά σκοτώνουν τον χρόνο για λόγους τακτικής. Μ ήπως είναι ψέμα ότι ο Α.Τσίπρας αρχικά δήλωνε, ότι δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα ούτε ενός ευρώ, μετά μίλησε για καμμια υποχώρηση από αρχές και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ε σήκωσε δήθεν τους τόνους ,αλλά για την ταμπακιέρα δεν είπε τίποτα.

Αυτό το σκηνικό όμως είναι τραγικό και η σκηνοθεσία της άτακτης υποχώρησης αποτυχημένη. Η εκλογή Τραμπ και η είσοδος σε προεκλογική περίοδο σε μια σειρά χώρες της Ε.Ε Δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες , ενώ αφαιρούν στην πραγματικότητα συμμάχους . Ούτε αυτό συγκινεί κυβερνητικά στελέχη .Ο κ.Βερναρδάκης μας είπε ότι δεν συμβαίνει και τίποτα να καθυστερήσει και λίγους μήνες η ποσοτική χαλάρωση ! Ο κ. Τσακαλώτος και η ομάδα των 53 ζητάει  απόφαση της Κ.Ε πριν οποιαδήποτε συμφωνία, φοβούμενος προφανώς ότι ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να του τα φορτώσει όλα ,όπως έκανε αυτά τα χρόνια με πολλούς συνεργάτες του .Ο κ. Φίλης θυμήθηκε τώρα ότι οι χειρισμοί ήταν δίχως σκόπευση και τον πειράζει η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ,παριστάνοντας ότι τώρα ανακάλυψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνάει μαζί τους δύο χρόνια, ενώ ο κ Ξυδάκης σκέφτηκε να μας πει αυτή την κρίσιμη ώρα ότι δεν πρέπει να έχουμε ταμπού να κουβεντιάσουμε και για άλλο εθνικό νόμισμα. Παράνοια ... Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σύγχυση και ορατό πανικό .

Το πρόβλημα είναι ότι η πιο πειθήνια Κυβέρνηση για να σκηνοθετήσει την συμφωνία, σπαταλάει χρόνο,προσθέτει οικονομικά βάρη και αυξάνει τους κινδύνους ενός ατυχήματος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε GREXIT και σε πλήρη καταστροφή της χώρας.
Το ερώτημα πια τίθεται ευθέως. Ποιος στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας μπορεί να πιστέψει, να πάρει στα σοβαρά , να εμπιστευτεί αυτή την Κυβέρνηση στα σοβαρά; Νομίζω κανείς η πολλοί λίγοι ... Αυτό δείχνουν άλλωστε και οι έρευνες που δείχνουν το 85% να μην εμπιστεύεται αυτή την Κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται κατά μέσο όρο στο 15% και τους ΑΝΕΛ με το ενάμισυ πόδι εκτός Βουλής

Αν είναι όμως έτσι χρειάζονται άλλες πρωτοβουλίες από τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς εδώ και τώρα , γιατί αύριο μπορεί να είναι αργά .

                                                                                                                                 zzoupis@gmail.com