Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΣ ΓΛΥΤΩΣΕΙ Η ΧΩΡΑ


                                                       
Η παραδοχή Τσακαλώτου ότι από τα προαπαιτούμενα που είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση έχουν υλοποιηθεί περίπου το ένα τρίτο ήταν αποκαλυπτική για δύο λόγους.Πρώτον, γιατί αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι πέραν των άλλων ένα απελπιστικά αναποτελεσματικό σχήμα που απλά αγοράζει χρόνο, για να απολαύσει λίγο παραπάνω χρόνο στην εξουσία χωρίς ουσιαστικά να κυβερνάει ,βάζοντας σε κίνδυνο την χώρα. Δεύτερο και πάρα πολύ σοβαρό ότι είναι μια Κυβέρνηση που σύσσωμη με γενικό συντονιστή σ΄αυτό τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που ψεύδεται καθ΄έξιν και κατά εξακολούθηση ,κοροιδεύοντας τους πολίτες συστηματικά.

Σκεφτείτε ότι λίγες μέρες πριν την δήλωση του κ. Τσακαλώτου , ο Πρωθυπουργός μας διαβεβαίωνε ότι η χώρα είναι εντάξει στο σύνολο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει και επομένως δεν καταλαβαίνει γιατί φέρονται έτσι οι δανειστές- εταίροι μας ! Τελικά τι ισχύει ; Η δήλωση Τσακαλώτου η η διαβεβαίωση του Τσίπρα ; Σίγουρα του πρώτου θα έλεγα εγώ, μιας και κάνει όλες τις διαπραγματεύσεις,γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι συμβαίνει,τι έχει υλοποιηθεί,τι ζητάνε ,τι δίνουμε. Τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.Γενικά κάθε χώρα που έχει Πρωθυπουργό κάποιον που παραποιεί την πραγματικότητα ,έχει πρόβλημα.

Ωστόσο αυτό ισχύει για ένα λόγο παραπάνω στην περίπτωσή μας. Η χώρα βρίσκεται και πάλι στο χείλος του γκρεμού ,αφού με άλλους πρωταγωνιστές ζούμε ξανά  περίπου το πρώτο επτάμηνο του 2015 που μας κόστισε περίπου 90 δις. ευρώ που βέβαια δεν πληρώνει η παρέα του Μαξίμου,αλλά εμείς .
Όλο αυτό το τρενάρισμα που ζούμε ,όλη αυτή η απραξία οδηγει σε νέους κινδύνους που θεωρούσαμε ότι τους  έχουμε αποφύγει. Κι όμως το φάντασμα της χρεωκοπίας, του GREXIT , της επιστροφής στην δραχμή,στην κοινωνική και οικονομική διάλυση είναι εδώ, πολύ πιο κοντά απ΄ότι νομίζουμε. Η Κυβέρνηση μόνιμα καθυστερεί, προσπαθώντας να δείξει ότι διαπραγματεύεται . Αυτό έκανε το 2015 και οδηγηθήκαμε στο 3ο αριστερό Μνημόνιο. Τότε μας έλεγε ότι θα αλλάξει την Ευρώπη ,ότι όλοι θα μας φοβηθούν .Κατέληξαν να τρέχουν να υπογράψουν ότι, ότι. Ακόμα πληρώνουμε το θέατρο Τσίπρα- Βαρουφάκη. Τώρα μας έλεγαν και λένε ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο Δ.Ν.Τ και τους ευρωπαίους και ότι ήθελαν να φύγει το πρώτο ενώ οι ίδιοι είχαν υπογράψει το 3ο Μνημόνιο που ρητά προβλέπει την συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. Πάλι καθυστερούν ,θέλοντας να μας πείσουν ότι « το παλεύουν». Τίποτα δεν παλεύουν. Έχουν δεχτεί ήδη πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια και αυτό σημαίνει βέβαια νέα μέτρα. Πάλι θα το πληρώσουμε ακριβά αυτό το παιχνίδι.

Τρενάρισμα χρόνου , απραξία σημαίνει καθυστέρηση κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης και βέβαια παράταση της ασάφειας , της ανασφάλειας στις αγορές που σημαίνει θάνατο για την Οικονομία και για τυχόν επενδύσεις σκέφτονταν κάποιοι . Καθυστέρηση κλεισίματος της αξιολόγησης ( « πρέπει να την κλείσουμε αρχές Δεκεμβρίου ,αλλιώς χαθήκαμε » έλεγε ο κ. Τσακαλώτος ) σημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται έξω από την ποσοτική χαλάρωση ,άρα δεν απολαμβάνει των δυνατοτήτων που θα ανοίγονταν . Για να είμαστε πιο σαφείς , αν η αξιολόγηση δεν κλείσει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, τότε δεν θα ενταχθούμε ποτέ στην ποσοστική χαλάρωση ,θα γίνει αδύνατη η έξοδος στις αγορές και η χώρα θα βρεθεί μπροστά στην ανάγκη ενός 4ου Μνημονίου ,αλλιώς δε θα μπορεί να αποπληρώσει υποχρεώσεις ύψους 7 δις. ευρώ μέχρι το Καλοκαίρι. Αν δε θεωρήσουμε ότι οι εταίροι δεν δεχτούν νέο Μνημόνιο , τότε τα πράγματα είναι δραματικά απλά και περιγράφονται από το σχήμα : αδυναμία αποπληρωμής διεθνών υποχρεωσεων ,άρα ανοικτή ανεξέλεγκτη χρεωκοπία ,άρα επιστροφή στην δραχμή ,άρα εθνική  τραγωδία.
Σ΄αυτό το σημείο έχουμε βρεθεί από τους ανεκδιήγητους χειρισμούς αυτής της Κυβέρνησης που χαρακτηρίζεται από μια πορεία συνεχούς αυτοδιάψευσης. Γι αυτό και μην απορούν κυβερνητικά στελέχη για την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες καταλαβαίνουν έστω ενστικτωδώς ότι αφού τους έλοιωσαν με φόρους,φόρους,φόρους , τώρα κινδυνεόυν να ζήσουν μια ολική καταστροφή και γι αυτό αισθάνονται φόβο και οργή για όσους τους υποσχέθηκαν επίγειους παραδείσους .

Φτάνουμε στο τέλος του ταξιδιού. Σύντομα θα ξέρουμε: Η θα τα υπογράψει όλα και με το παραπάνω ο πιο αμοραλιστής Πρωθυπουργός γνώρισε η χώρα η θα πάμε σε εκλογές με σκληρά διλήματα,λάσπη,ψέματα, πόλωση. Ένα φαίνεται πάντως. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γλυτώνει την σκληρή λαική τιμωρία με τίποτα  .Το ίδιο δεν την γλυτώνει και κάθε έννοια αριστεράς αφού ο ΣΥΡΙΖΑ την σπίλωσε συνολικά .Τουλάχιστον ας την γλυτώσει η χώρα .


                                                                                          zzoupis@gmail.com