Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Η ΑΣΑΦΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ


Είναι λίγο δύσκολο να γίνει κατανοητή η πολιτική άποψη όσων φαίνεται να λανσάρουν την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όμοροι χώροι και ότι και οι δύο από κοινού πρέπει να δουν την συγκρότηση ενός ενιαίου πολιτικού χώρου .Πως να καταλάβεις άραγε ότι οι « καθαρόαιμοι αριστεροί » μπορούν να βρουν κοινό χώρο με τους « ολίγον βρωμιάρηδες » του ΠΑΣΟΚ , αυτούς που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρθηκαν ως υποστηρικτές της προδοσίας του 1ου και του 2ου Μνημονίου, ως αυθεντικοί λαδιάρηδες, συστημικοί ,διεφθαρμένοι , αλλά και ως δοσίλογοι; Μόνο στα θεωρητικά σχήματα όσων έχουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και συμφέροντα , μπορούν να υπάρξουν τέτοιες τερατογενέσεις ακόμα και στα λόγια  . Θέλει δε μεγάλη προσπάθεια να κατανοήσεις πως μπορεί να φτιαχτεί ένας ενιαίος κεντροαριστερός πόλος με ένα κόμμα που πολύ απλά ,όπως και αν αυτοβαπτιστεί είναι ένα αναχρονιστικό , εθνικολαικιστικό μόρφωμα;
 Ίσως θα βοηθούσε, αν αυτοί που έχουν αυτή την άποψη και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ μιλούσαν ευθέως. Μέχρι στιγμής μόνο ο Ν. Φίλης μίλησε κάπως ανοικτά , έστω και αν ταυτόχρονα θεώρησε σκόπιμο να μιλήσει για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ « κι ας βρωμάει », εισπράτοντας αντιδράσεις από άλλα στελέχη του χώρου του ,που βέβαια δεν αντιδρούν όταν ο Α.Τσιπρας φωτογραφίζεται δίπλα στους ηγέτες της ευρωπαικής σοσιαλδημοκρατίας. Ίσως γιατί ανακάλυψαν εσχάτως , ότι αυτή στρέφεται ... προς τα αριστερά !!!

Από το ΠΑΣΟΚ όμως υπάρχει απόλυτη σιωπή , ακόμα και όταν πολύ αριστερά στελέχη βάλουν κατά κορυφαίων στελεχών του ( Βενιζέλος, Λοβέρδος ). Γιατί άραγε, όταν την ίδια ώρα οι διαρροές κατά των ίδιων πλημμυρίζουν τα δημοσιογραφικά γραφεία; Κάτι γίνεται λάθος , όπως λάθος πήγαινε να γίνει και όταν δυνάμεις του το έπρωχναν προς την ψήφιση της απλής αναλογικής . Τότε δεν έγινε το λάθος.Τώρα ; Τώρα γίνεται ένα θεμελιακό λάθος από ένα χώρο που προσπαθεί να ανασυγκροτηθει έστω μέσα από σειρά προβλημάτων και αυτό είναι η ανυπαρξία συγκεκριμένης , σαφούς πρότασης διακυβέρνησης .Η πρόταση για Κυβέρνηση εθνικής συννενόησης είναι ασφαλώς σωστή και θα έπρεπε να γίνει. Προυποθέτει βέβαια την καταγραφή των νέων συσχετισμών που υπάρχουν πλέον , πλαίσιο συνεργασίας από τώρα και δέσμευση ότι η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνηση αν ένα κόμμα ( π.χ ο βαρειά ηττημένος απ ΄ότι φαίνετα ΣΥΡΙΖΑ ) αρνηθεί να συμμετέχει . Αυτά δεν τα ξεκαθαρίζει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και κινδυνεύει να χάσει ότι φαίνεται ότι κερδίζει δημοσκοπικά.

Το γιατί είναι απλό. 
Οι πολίτες θα ψηφίσουν για να αλλάξει η Κυβέρνηση και να τιμωρηθεί για τα ψέματά του και τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία του 10.35% που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ δεν θέλουν ούτε να ακούνε για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διατήρηση επομένως αυτής της ασάφειας πληρώνεται και βοηθάει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η θέση δε ότι θα πρέπει να συνεννοηθούν πρώτα η Ν.Δ και ο ΣΥΡΙΖΑ και « μετά θα δούμε » ισοδυναμεί με αυτοκτονία.
Πρώτον , γιατί εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ χωρίς πρόταση διακυβέρνησης ,αφού αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να δεχτεί οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας γιατί θα θέλει εκλογές με απλή αναλογική . 
Δεύτερο, γιατί εμφανίζει την Δημοκρατική Συμπαράταξη να έχει αποδεχτεί τον ρόλο κόμματος που κυνηγάει την τρίτη θέση και όχι την δεύτερη . 
Τρίτο, γιατί  μη σχηματισμός Κυβέρνησης μετά από εκλογές με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ θα ισοδυναμεί με νεκρανάσταση του ΣΥΡΙΖΑ που σε δεύτερες εκλογές ότι ποσοστό και να πάρει, θα ξαναμπαίνει στο πολιτικό παιχνίδι. 
Τέταρτο, γιατί σε νέες εκλογές με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ ,το πλήγμα που θα δεχτεί θα είναι θανατηφόρο.Οι ψηφοφόροι που θα το έχουν εμπιστευτεί ,θα ψηφίζουν αντισύριζα και για σχηματισμό Κυβέρνησης, άρα η Ν.Δ θα εισπράξει ποσοστά που ούτε η ηγεσία της δεν θα περίμενε.

Ας τα προσέξουν αυτά στο ΠΑΣΟΚ και την Δ.Σ . Γιατί και νέα ίδρυση Κεντροαριστεράς δεν έγινε με ότι απογοητεύσεις έχει φέρει αυτό σε χιλιάδες πολίτες και η όποια « ψαριά » υπάρχει από τις συνευρέσεις της τελευταίας περιόδου κινδυνεύει να χαθεί από ασάφειες μέσα στην τρομακτική πόλωση που θα υπάρχει προεκλογικά όπως προαναγγέλουν στελέχη της Κυβέρνησης ( π.χ Βερναρδάκης )