Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΩΝ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2019




Η πόλη πρέπει να  ξεφύγει από την μιζέρια και τη στασιμότητα

Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΕΓΚΥΡΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ "

 Ο Ζαχαρίας Ζούπης θεωρείται ως ένα από τα πιο έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη τουλάχιστον στον ευρύτερο χώρο του Πειραιά. Άνθρωπος με μεγάλη πολιτική και αυτοδιοικητική διαδρομή, με γνώση για την λειτουργία των Δήμων και τα προβλήματα και τις ανάγκες του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, για την θητεία Βρετάκου. Από το 1990 δημοτικός σύμβουλος, επί χρόνια Αντιδήμαρχος, μας μιλάει καθαρά, με σαφήνεια, με προτάσες και αυστηρή κριτική προς την σημερινή Διοίκηση του Δήμου. Ανακοινώνει δε ότι θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος το 2019 και καλεί σε μια μεγάλη, υπερκομματική συμπαράταξη, σε μια μεγάλη συμπόρευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας για να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη, μια νέα δυναμική πορεία.


Ας ξεκινήσουμε με μια γενική ερώτηση. Άνοιξε για τα καλά η συζήτηση για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση. Μια άποψη ;
Δεν βλέπω να γίνεται κάτι το σοβαρό. Χρόνια τώρα συζητάμε ότι χρειάζονται αλλαγές- τομές στο θεσμικό πλαίσιο, στον « ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» που ισχύει μέχρι σήμερα. Τα προβλήματα που φάνηκαν στην εφαρμογή του, αλλά και οι νέες απαιτήσεις καθιστούν επιτακτικό ένα εκσυγχρονισμό. Σήμερα παρά ποτέ χρειάζεται ένα πλαίσιο που θα καθιστά την Αυτοδιοίκηση μοχλό ανάπτυξης, υπεύθυνο φορέα για το σύνολο των τοπικών υποθέσεων .Απέναντι σ΄αυτή την ανάγκη , η Κυβέρνηση μετά από δύο χρόνια συζητήσεων, δεν έχει καταθέσει τίποτα το ουσιαστικό μέχρι αυτή την στιγμή. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα καταθέσουν κάτ το σοβαρό, επεξεργασμένο,σύγχρονο.
Το μόνο για το οποίο  μιλάνε αφού δε μπορούν να μιλήσουν επί της ουσίας, είναι για την μετάθεση των εκλογών του 2019 από τον Μάιο στον Οκτώβριο  και για τη καθιέρωση της Απλής Αναλογικής στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Η μετάθεση των εκλογών δήθεν για να μην συμπίπτουν με τις Ευρωεκλογές αποτελεί κίνηση ενταγμένη στον στρατηγικό σχεδιασμο του ΣΥΡΙΖΑ. Έχοντας πάρει απόφαση ότι χάνουν, θέλουν φεύγοντας να στρώσουν δύο Ναρκοπέδια για την επόμενη Κυβέρνηση.Το πρώτο θα είναι τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφίσει ή και θα δεχτούν ακόμα και θα πρέπει η επόμενη Κυβέρνηση να εφαρμόσει. Το δεύτερο είναι η προσπάθεια να γίνονται εκλογές κάθε τόσο, ώστε να αποσταθεροποιείται το πολιτικό σκηνικό και να αντλούν οξυγόνο. Μιλάμε για μια ανεύθυνη, καταστροφική τακτική. Σημειώνω δε, ότι η παράταση της θητείας των Δημάρχων είναι ευθέως αντισυνταγματική και θα εκπέσει με προσφυγές στο ΣτΕ που σίγουρα θα γίνουν.

Όσον αφορά τώρα στην Απλή Αναλογική, είναι καθαρό ότι η εφαρμογή της θα διαλύσει τους Δήμους. Φανταστείτε, ότι στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, ο νυν Δήμαρχος θα διοικούσε διαθέτοντας – με βάση τα αποτελέσματα του 2014-  8 συμβούλους στους 41 ! Μιλάμε για αστειότητες που εντάσσονται στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατάφερε να εκλέξει ικανό αριθμό Δημάρχων  όταν ήταν σε κατακόρυφη άνοδο και καταλαβαίνετε τι θα συμβεί τώρα. Επιδιώκει επομένως την εκλογή αριθμού συμβούλων πανελλαδικά, που θα αποτελέσει κομματικό στρατό. Αυτό είναι όλο και όλα τα άλλα περί αρχών από ένα κόμμα που έκανε τις αρχές του λάστιχο, είναι κοροιδία. Κρίμα για την Αυτοδιοίκηση, αν και πιστεύω ότι αρκετά πριν θα έχουν γίνει εκλογές, θα έχει εκλεγεί νέα Κυβέρνηση η οποία θα καταργήσει όλα αυτά.

Τρισήμισυ χρόνια θητείας του Χρήστου Βρετάκου και βλέπουμε ότι ασκείτε συνεχή, σκληρή, δομική Αντιπολίτευση. Γιατί ; Δεν βλέπετε να έχει κάνει κάτι θετικό ο Δήμαρχος;
Θα απαντήσω στην ερώτησή σας, αλλά για να καταλάβει τι συμβαίνει όποιος διαβάσει αυτή την συνέντευξη, θα πρέπει να αναφερθώ πρώτα σε κάποια δεδομένα που ο Δήμαρχος κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να αποσιωπούνται.
-          Όταν ανέλαβε Δήμαρχος, παρέλαβε το μεγαλύτερο αποθεματικό που είχε παραλάβει ποτέ Δήμρχος της πόλης, ένα από τα μεγαλύτερα αποθεματικά σε Δήμο πανελλαδικά ! Παρέλαβε 17 εκατομ. ευρώ σαν αποτέλεσμα και των αγώνων προηγούμενων Δημοτικών Αρχών π.χ απέναντι στην ΕΥΔΑΠ και το Ο.Λ.Π
-          Παρέλαβε 5-6 έργα εγκεκριμένα, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Περιφερειακή Αρχή του κ. Σγουρού που επιβεβαιώθηκαν και επί κ. Δούρου! ( παιδικές χαρές, γήπεδο « Π.ΣΑΛΠΕΑΣ» , Πλ. Ευγένειας κ.ά)
-          Ανέλαβε σε μια περίοδο που η παρούσα Κυβέρνηση και η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας κάνουν ότι μπορούν για να τον βοηθήσουν.
-          Ανέλαβε και έφτασε με εγκρίσεις Υπουργών να διπλασιάσει σχεδόν το αριθμό των εργαζομένων του Δήμου, φτάνοντας κάποια στιγμή τους 500 συμβασιούχους , αριθμό ρεκόρ όλων των εποχών και μάλιστα σε περίοδο κρίσης.

Να το πω πιο απλά και συνολικά. Ξεκίνησε πριμοδοτούμενος από παντού , αποτελεί τον Δήμαρχο των ετοιματζίδικων και πάλι κολάει, είναι αδύναμος, δεν μπορεί να υλοποιήσει έργα, δεν έχει σχέδιο, δεν έχει φέρει με δική του διεκδίκηση ούε ένα ευρώ, δεν έχει δρομολογήσει ούτε ένα νέο έργο δικής του υπογραφής και έμπνευσης.

Παρ΄όλα αυτά συναντάμε πολίτες, που λέει ότι ο άνθρωπος προσπαθεί, κάτι κάνει τέλος πάντων
Όλοι οι Δήμαρχοι σ΄όλους τους Δήμους , παντού και πάντοτε, προσπαθούν.Ξέρετε κανένα Δήμαρχο που δεν προσπαθεί;  Έτσι και ο δικός μας. Ασφαλώς και προσπαθεί να δείξει έργο, να κάνει παρεμβάσεις. Το ζήτημα είναι άλλο : Μ΄αυτή την « προίκα » που πήρε και σας περιέγραψα, ένας Δήμαρχος με σχέδιο, ικανότητα, όραμα, θα μπορούσε να βάλει τις βάσεις μεταμόρφωσης της πόλης. Βλέπετε κάτι τέτοιο;  Να πω μπράβο γιατί κάποιος με εκατοντάδες συμβασιούχους μπορεί να βελτίωσε λίγο την  καθαριότητα; Να πω μπράβο γιατί κάποιος που βρήκε έτοιμα εκατομμύρια, μπορεί να έκανε εργασίες συντήρησης στα σχολεία που επί όλων των Δημοτικών Αρχών – πλην της προηγούμενης – γίνονταν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ; Να πω μπράβο που ενώ όταν ανέλαβε Δήμαρχος είχε έγκριση έργου, χρήματα από την Περιφέρεια και Μελέτη για τις Παιδικές Χαρές, τώρα –  με τρία χρόνια καθυστέρηση – έρχισε να της παραδίδει, ενώ τις είχε κλειστές επί τρία χρόνια. Να πω μπράβο που ενώ είχαμε διασφαλίσει 300.000 ευρώ για εργασίες στο γήπεδο « Π. ΣΑΛΠΕΑΣ » κατάφερε με τις καθυστερήσεις του να
Τόσο χαμηλά να βάλουμε λοιπόν τον πήχυ  για τον Δήμαρχο του 16ου Δήμου της χώρας; Να καμώμεται τον επαναστάτη , να καταγγέλει όλες τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές ότι κατέστρεψαν την πόλη και ουσιαστικά να κάνει μια διαχείριση, χωρίς να ανοίγει κανένα νέο δρόμο, χωρίς να αξιοποιεί κάθε περιθώριο για να προχωρήσει ο Δήμος μπροστά, χωρίς να διαθέτει κανένα σχέδιο ; Υπάρχουν δε σοβαρότατα θέματα που ούτε καν τα έχει αγγίξει

Ποια θέματα εννοείτε ; Υπάρχουν θέματα που δεν έχουν απασχολήσει τον Δήμο ;
Ασφαλώς. Υπάρχουν θέματα « ξεχασμένα» , θέματα που κατ΄επανάληψη έχω στείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο για να τα φέρει προς συζήτηση στο Δ.Σ αλλά ουδέποτε ελήφθησαν υπόψη. Έχετε ακούσει να ανακινείται θέμα για τι θα γίνει τελικά με το πρώην Νεκροταφείο της Ανάστασης και πως μπορεί να αξιοποιηθεί ο χώρος υπέρ του Δήμου; Έχετε ακούσει να έχει συζητηθεί κάτι για τα ανοικτά θέματα που υπάρχουν με το εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Άγιο Γεώργιο; Έχετε ακούσει να υπάρχει σχέδιο για το πως μπορεί να αξιοποιηθεί ο χώρος του πρώην Εργοστασίου Καχραμάνογλου πέραν της αποθηκούλας που έφτιαξε και πανηγυρίζει για αυτήν ; Έχετε ακούσει να απασχολεί καθόλου ο τρόπος αξιοποίησης της ΝΑΦΘΑ; Έχετε ακούσει κανένα σχέδιο ανάπτυξης του Πρασίνου στην πόλη  κάτι που είναι σημαντικότατο θέμα σε μια πόλη με την χαμηλότερη αναλογία τετραγωνικών πρασίνου ανά κάτοικο; Έχετε ακούσει να υπάρχει κανένα σχέδιο για την επέκταση των πολιτιστικών, αθλητικών, κοινωνικών υποδομών του Δήμου ; Έχετε ακούσει να παίρνει κάποια πρωτοβουλία για την δημιουργία Μονάδας καύσης Νεκρών, ιδέα που είχε αποφασιστεί ομόφωνα από την Διοίκηση του Συνδέσμου του Νεκροταφείου ; Έχετε ακούσει να έχει σχέδιο ή και να έχει κατασκευαστεί κάποιος Παιδικός Σταθμός στην πόλη ; Έχετε ακούσει να παίρνει κάποια αναπτυξιακή πρωτοβουλία σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Πειραιά και τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης; Ασφαλώς και δεν έχετε ακούσει, αφού δεν έχει γίνει τίποτα για αυτά.
Ο Χρήστος Βρετάκος είναι ένας Δήμαρχος χαμηλών προσδοκιών και δυνατοτήτων.Δεν έχει σχέδιο, βρίσει εύκολες δικαιολογίες για την ανικανότητά του. Συμμετέχει για παράδειγμα στην Διοίκηση του Νεκροταφείου. Έλεγε ότι θα τα λύσει όλα μέσα σε ένα, δύο μήνες και το αποτέλεσμα είναι να έχουν διαλυθεί όλα. Γνωρίζετε ότι με δικές του καθοριστικές ευθύνες τα παιδιά της πόλης πάνω από τεσσάρων ετών δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής; 
Αυτή είναι η πραγματική εικόνα του Χρήστου Βρετάκου ως Δημάρχος. Όλα τα άλλα είναι μύθοι ή μεγαλοποίηση μικροπαρεμβάσεων ή προβολή έργων για τα οποία έχουμε εργαστεί επί πολλά χρόνια ( π.χ Κέντρο Υγείας, Καστράκι κ.λ.π ).

Οπωσδήποτε όμως πορεύεται χωρις να έχουν τεθεί θέματα  ανεντιμότητας ή ηθικής ταξης
Συγγνώμη ,αλλά δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείτε.Δεν έχω θεσει για τον κ. Βρετάκο ποτέ θέμα εντιμότητας , ούτε μου έχει δώσει κάποιο τέτοιο δικαίωμα. Ποτέ δεν έχω θέσει όμως παρόμοια θέματα και για κανένα άλλο Δήμαρχο ακόμα και για Δημάρχους που τους άσκησα σκληρή πολιτική κριτική. Ξέρετε γιατί ; Γιατί το θέμα αν έχει « φάει » κάποιος λεφτά ή πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις ή κάποιος πρέπει να σιωπά.Αν έχει δε αποδείξεις , οφείλει να πηγαίνει στην Δικαιοσύνη.Απλά πράγματα. Δεν μου αρέσουν τα εύκολα λόγια και κατηγορίες. Δεν είμαι σίγουρος ότι κάνει το ίδιο και ο κ. Βρετάκος
Ωστόσο υπάρχουν άλλα θέματα για τον κύριο Βρετάκο. Ότι έχει κατασκευάσει στον χώρο των Λιπασμάτων για παράδειγμα, έχει κατασκευαστεί με αδιαφάνεια, χωρίς αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και με τρόπο που δεν στηρίζεται στην Ελληνική Νομοθεσία, όπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί. Αυτό , η παρανομία, πως ονομάζεται; Όταν έχεις διορίσει πρόσωπα άμεσης συγγένειας στον Δήμο που είσαι Δήμαρχος, ποσο σωστό είναι; Αν το είχε κάνει άλλος Δήμαρχος, θα καταγγελόταν από τον κ. Βρετάκο. Τώρα το βλέεπει ως άτι το αποδεκτό.

Αναφερθήκατε στο θέμα των Λιπασμάτων. Πέρυσι έγιναν πολύ όμορφες εκδηλώσεις εκεί, πήγε πολύς κόσμος .Ταυτόχρονα, υπάρχει η αίσθηση ότι κάτι προχωράει για την Ανάλαση της περιοχής.
Ας τα πάρουμε με την σειρά.Αυτά τα χρόνια υπήρχαν δύο σημαντικές εξελίξεις. Η κατάργηση των ρυθμίσεων Μανιάτη και η παραχώρηση 85 στρεμάτων.Ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας χρόνια ,αλλά και πολιτική επιλογή της σημερινής Κυβέρνησης. Σ΄αυτά μπορεί να δει κάποιος μια άσχημη εξέλιξη που ίσως αποβεί μοιραία για την συνολική Ανάπλαση της περιοχής. Αναφέρομαι στον καθορισμό του συντελεστή δόμησης στο 0.15 που καλύπτεται από τις ήδη υπάρχουσες υποδομές. Τι σημαίνει αυτό; Μηδενική δυνατότητα ανάπτυξης.Ο κ. Βρετάκος τα εμφανίζει όλα αυτά ως επιεύγματά του.Αστειότητες ..
Όταν αναφέραμε Ανάπλαση της περιοχής , αναφερόμαστε σε μια συνολική παρέμβαση σ΄όλη την περιοχή των 650 στρεμάτων που θα έδινε άλλο αναπτυξιακό προφίλ και δυναμισμό στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, αναβάθμιση του περιβαλλοντος, πρόσβαση των πολιτών στην θάλασσα. Όμως σ΄αυτη την περιοχή υπάρχουν κι άλλοι ιδιοκτήτες ( ΕΘΝΙΚΗ, ΛΑΦΑΡΤΖκ.λ.π ) με τους οποίους δεν έχει γίνει κανένας διάλογος γιατί ο κύριος Βρετάκος με την αντίληψη που έχει για την Δημοκρατία και την Ιδιοκτησία δεν τους θεωρεί ιδιοκτητες ! Σ΄αυτη την περιοχή λειτουργεί η MOBIL ONE που πήρε κιόλας και δεύτερη άδεια εμπορίας καυσίμων αυτή την φορά επί θητείας Βρετάκου, ο οποίος κάνοντας τις εκδηλώσεις στον χώρο γύρω από τις εγκαταστάσεις εξωράισε την λειτουργία της , δημιούργησε την εικόνα ότι είναι συμβατές πολιτιστικές δραστηριότητες με την λειτουργά του Διυλιστηρίου. Ταυτόχρονα, είναι φανερό, ότι για μια συνολική Ανάπλαση χρειάζονται διάφορα , ανάμεσά τους μια σοβαρή μελέτη και βέβαια ιδιωτικές επενδύσεις.Τίποτα δεν έχει γίνει από αυτά. Το μόνο που έγινε ήταν ένας Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός από την Περιφέρεια που έδωσε ιδέες και μόνο. Ουσιαστικά είμαστε σε μια φάση που δεν με κάνει αισιόδοξο για το μέλλον και μάλιστα φοβάμαι ότι θα υπάρξου και προβλήματα.

Ε λοιπόν, αντί να ασχοληθεί μ΄αυτά, ο Δήμαρχος προτίμησε την τακτική του άρτου και θεάματος. Έκανε εκδηλώσεις πέρυσι και χρησιμοποιεί τον κόσμο ως ασπίδα για να κρύψει ότι η περιοχή είναι ύποπτη για ραδιενέργεια, ότι η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή κινδύνου επιπέδου ΣΕΒΕΖΟ και επομένως οι προσκαλεσμένοι στς εκδηλώσεις στον συγκεκριμένο χώρο αντιμετώπιζαν κίνδυνο. Επίσης έκανε τις παρεμβάσεις με τρόπο αδιαφανή και παράνομο. Αν του πει δε κάποιος κάτι, απαντάει ότι την απάντηση την έδωσε ο λαός με την συμμετοχή του στς συναυλίες .Λες και αυτός που πήγε να ακόυσει Μάλαμα η Γλυκερία ή οποιονδήποτε καλλιτέχνη ήξερε αυτά που αναφέρω και επμένως έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις παραβλέψεις και τις παρανομίες. Σας ενημερώνω, ότι αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο διερεύνησης από την Δικαιοσύνη και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Κατα κάποιο τρόπο μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2019.Ποια θα είναι η στάση σας; Θα είστε και πάλι υποψήφιος ;
Ας ξεκινήσουμε από το τι έγινε το 2014.Τότε η πολυδιάσπαση, η κάθοδος στις εκλογές αδιάφορων ανθρώπων ή στελεχών που είχαν ξεχάσει την πόλη για χρόνια , οδήγησε στο αναπάντεχο αυτό  αποτέλεσμα που κανείς δεν περίμενε και στέρησε την πόλη μια άλλη προοπτική. Ξέρουν καλα οι δημότες ποιος έκανε αντιπολίτευση στον κ. Τζανή και όσα ακατανόητα έκανε , όπως και ποιον έβλεπαν ως εναλλακτική λύση. Ίσως να μη ξέρουν, ότι πολλοί από αυτούς που του ζήτησαν την ψήφο, δεν πάτησαν ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο ,ότι άλλοι παραιτήθηκαν την επομένη ή έρχονταν όποτε νόμιζαν .Ο μόνος υποψήφιος Δήμαρχος το 2014 που δίνω το παρόν, που λειτουργεί η Κίνησή του, που ασκώ αντιπολίτευση με προτάσεις είμαι εγώ. Μ΄αυτή την έννοια έχω την ηθική, αυτοδιοικητική υποχρέωση να δώσω το παρόν στις εκλογές  του 2019 ως εκφραστής μιας ευρείας συμπαράταξης δυνάμεων, ώστε να βάλω μαζί με τους συνεργάτες μου σε μια νέα πορεία.
Γνωρίζω ότι ακούγονται ονόματα στην πόλη ως ενδιαφερομένων να είναι υποψήφιοι.Τους καλώ να συμβάλουν σε μια μεγάλη συμπαράταξη που θα βγάλει την πόλη από την μιζέρια μιας ομάδας που δεν σέβεται ούτε αυτούς που τους έβγαλαν στην εξουσία. Τους καλώ να μην συμβάλουν σε μια πολυδιάσπαση που θα αποβεί σε βάρος της πόλης ή που θα ανοίξουν ορεξεις σε γνωστούς και άγνωστους αλεξιπτωτιστές
Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον. Το πιστεύω και θα κάνω ότι περνάει το χέρι μου για αυτό. Το έχω αποδείξει στην πράξη αυτό.