Τρίτη 11 Απριλίου 2017

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟ



Βασικά σημεία της ομιλίας του επικεφαλής της « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ»  Ζαχαρία Ζούπη στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου- Δραπετσώνας για την εκλογή του νέου Δ.Σ

Συνεδρίασε χθες ( 11-4-2017) το Δημοτικό Συμβούλιο  για την εκλογή του νέου Δ. Σ  .Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης παρέμβηκε ο επικεφαλής της « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» Ζαχαρίας Ζούπης και επιγραμματικά  στάθηκε στα εξής σημεία ( διευκρινίζουμε ότι στο γραπτό αυτό κείμενο υπάρχουν σημεία που λόγω του περιορισμού στον χρόνο ομιλίας μπορεί να μην ειπώθηκαν )  :
1.      Το Κ.Ε.Κ του Δήμου πέρασε μια πολύ δύσκολη φάση κατά την περίοδο της Δημαρχίας Τζανή, κατά την διάρκεια της οποίας συνέβησαν σημεία και τέρατα όσον αφορά την οικονομική διαχείριση και το έφτασαν στο χείλος του γκρεμού όπως και την ΔΗΚΕΠΑ ( αυτή κατορθώθηκε να κλείσει τινάζοντας στον αέρα την πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα του Δήμου) . Είναι γνωστές οι αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις μου κατά τις οποίες προέβαινα σε συνεχείς καταγγελίες μου και ως μέλος του Δ.Σ του Κ.Ε.Κ  χαρακτηρίζοντας « πλυντήριο» το Κ.Ε.Κ  .
Αυτό με οδήγησε να καταθέσω πρόταση στην Γενική Συνέλευση του Ιουνίου του 2013 για γενικευμένο οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο από ορκωτούς λογιστές ,πρόταση που πλειοψήφησε αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε με ευθύνη της τότε πλειοψηφίας του Δ.Σ του Κ.Ε.Κ που στην πράξη δεν υλοποίησε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

       2 .  Η νέα Διοίκηση της Α.Ε ξεκινώντας από την Πρόεδρό της έδειξε μια διαφορετική στάση στα θέματα της διαφάνειας  και διαχείρισης . Προσπάθησε να εμπεδωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης ,που ήταν προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε οτιδήποτε άλλο. Αναγνωρίζω ότι υπήρχε μια άλλη διάθεση και αυτό δημιούργησε τις συνθήκες να μπορούμε να λειτουργήσουμε πιο « ήσυχοι» στο ηθικό επίπεδο.
Στο ίδιο διάστημα, αν και με καθυστέρηση ενός χρόνου περίπου , αποφασίστηκε επιτέλους να υλοποιηθεί ο έλεγχος από ορκωτούς λογιστές .Θα μπορούσε βέβαια να ξεκινήσει πολύ πιο έγκαιρα ,αλλά στην όποια καθυστέρηση δεν υπήρχαν σκοπιμότητες .Υπήρξε ένα διάστημα που υπήρχε αναζήτηση για τον τρόπο και την πληρωμή για ένα τέτοιο έλεγχο , διάστημα που θα μπορούσε να είναι πιο μικρό. Εν πάση περιπτώσει ο έλεγχος φτάνει στο τέλος του ( θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε μπει) και φαντάζομαι ότι τα πορίσματά του θα συζητηθούν στο Δ.Σ του ΚΕΚ , στο Δημοτικό Συμβούλιο  και ασφαλώς θα σταλούν στην Δικαιοσύνη. Ήδη έχουμε πάρει τέτοια απόφαση άλλωστε.

     3.Ειναι γνωστή η θέση της « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» και η δική μου  υπέρ της λειτουργίας Δημοτικών και Διαδημοτικών Επιχειρήσεων ως χρήσιμων εργαλείων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις προϋποθέσεις της ύπαρξης βιωσιμότητας , σαφούς αντικειμένου δραστηριοποίησης , εύρυθμης λειτουργίας  και πλήρους διαφάνειας. Με αυτό το σκεπτικό τόσο για την υπερχρεωμένη διαδημοτική « ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ» , όσο και για το ΚΕΚ πήραμε θέση υπέρ του κλεισίματος τους .Τα ίδια λέγαμε προεκλογικά ,τα ίδια λέμε και μετεκλογικά. Το μόνο κλικ που κάναμε στην θέση μας, ήταν ότι θα περιμέναμε και με την νέα Διοίκηση του ΚΕΚ να δούμε μήπως καταφέρει να δημιουργήσει μια καλύτερη προοπτική σε ένα εύλογο διάστημα. Σ΄αυτή την κατεύθυνση ζητούσαμε συνέχεια την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου business plan που ποτέ δεν έγινε .


Ο κ. Χ. Βρετάκος και ο « ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ » έδειξαν ένα μεταμορφισμό. Προεκλογικά κατάγγελλαν κάθε δημοτική και διαδημοτική αδιακρίτως, τάσσονταν συνολικά ( όπως και το ΚΚΕ ) κατά της λειτουργίας τους και είχαν την θέση , ότι όλα πρέπει να περάσουν στον Δήμο. Μετεκλογικά ανακάλυψαν την κρυφή γοητεία των Επιχειρήσεων ,ανακάλυψαν ότι μπορεί να είναι χρήσιμα εργαλεία. Είναι χαρακτηριστικό ,ότι σόλο αυτό το διάστημα επέμεναν στην διατήρηση μιας Επιχείρησης γεμάτης χρέη και γκρίζες ζώνες σαν την « ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ », την φόρτωναν αναθέσεις για εργασίες που θα μπορούσαν να κάνουν οι Υπηρεσίες του Δήμου η ακόμα και αν δίνονταν σε ιδιώτες να δίνονταν μέσω διαγωνισμού. Μάλιστα, αν και ένα περίπου χρόνο , θέτω ζήτημα να έρθει ως θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ,δεν έρχεται. Τώρα δηλώνεται ότι θα το φέρουν και η πρόταση που διαμορφώνουν οι Δήμαρχοι των Δήμων είναι πια να κλείσει ! Χρειάζονταν άραγε δυόμισι χρόνια για να ανακαλύψουν το αυτονόητο και γιατί ;

 4. Κάνω αυτή την εισαγωγή , γιατί το ΚΕΚ παρά τις όποιες προσπάθειες ( τμήματα πληροφορικής κ.ά) συνεχίζει και είναι μια Επιχείρηση με προβληματική οικονομική θέση που μάλιστα μέχρι πρόσφατα δεν είχε κλείσει τους Ισολογισμούς του 2015,2016 . Είναι μια Επιχείρηση που αν ο Δήμος δεν του είχε παραχωρήσει την είσπραξη των ενοικίων, θα είχε προ πολλού καταρρεύσει . Μπορεί να φταίνε για αυτό διάφοροι παράγοντες ,αλλά αυτή είναι η ουσία .Δίχως προγράμματα, δίχως δράσεις , δίχως business plan δεν συντηρείται μια Επιχείρηση .

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το ΚΕΚ επί Βρετάκου χρωστάει σε 10 συμπολίτες μας από το Πρόγραμμα 55-64 χωρίς δέσμευση για χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής ,όπως χρωστάει και σε 53 καθηγητές των Καλλιτεχνικών μισθούς τριών μηνών! Τι θα είχε συμβεί άραγε και πως θα αντιδρούσε ο φιλεργατικός Δήμαρχός μας , αν αυτό συνέβαινε επί άλλου Δημάρχου; Η αριστεροσύνη και η φραστικη έκφραση ευαισθησίας αρκούν ;

Η Δημοτική Επιχείρηση σιγά σιγά φαίνεται να προωθεί ένα σχέδιο που πιστεύει ότι είναι σωστό και θα δώσει ζωή στο ΚΕΚ. Το σχέδιο είναι ουσιαστικά να μετατραπεί το ΚΕΚ σε μια νέα ΔΗΚΕΠΑ ελλείψει ΔΗΚΕΠΑ, συγκεντρώνοντας το σύνολο της πολιτιστικής, αθλητικής δραστηριότητας .Να κάνει δηλαδή το ΚΕΚ από Κέντρο Κατάρτισης και Επιμόρφωσης , Πολιτιστική και Αθλητική Επιχείρηση.

Διαφωνήσαμε και διαφωνούμε κάθετα με αυτή την σκέψη. Υπενθυμίζω ότι αυτή ήταν  η πρόταση και των Τζανή – Χάσκα προς το τέλος της προηγούμενης θητείας την οποία είχαμε απορρίψει. Υπενθυμίζω ότι όταν έκλεισε η ΔΗΚΕΠΑ, το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση να περάσουν στον Δήμο δεκάδες εργαζόμενοι σ΄αυτήν για να περάσει το σύνολο της πολιτιστικής , αθλητικής δραστηριότητας στον Δήμο. Το αποτέλεσμα επί θητείας Βρετάκου;  Δεκάδες άνθρωποι – ανάμεσά τους στελέχη που θα ζήλευαν άλλοι Δήμοι να τους έχουν στα πολιτιστικά - να έχουν βρεθεί να ασχολούνται πια σε Πρωτόκολλα και Διοικητικές δουλειές και όλα ( καλλιτεχνικά τμήματα , θερινά camps, λειτουργία θερινών κινηματογράφων κ. ά ) να έχουν περάσει στο ΚΕΚ… των δύο εργαζομένων!!! Δεν υπάρχει εξήγηση για αυτό, δεν υπάρχει τουλάχιστον λογική εξήγηση .Το μέλλον θα δώσει απαντήσεις. Ο Δήμαρχος έχει βρει το επιχείρημα , ότι έτσι διασφαλίζεται πιο μικρή συμμετοχή των γονιών για την συμμετοχή των παιδιών τους στα καλλιτεχνικά τμήματα. Αυτό δεν ισχύει, μιας και αυτές οι δραστηριότητες ορίζονται ως ανταποδοτικές είτε γίνονται από τον Δήμο , είτε από Επιχείρηση του Δήμου.  Από εκεί και πέρα όμως; Το ίδιο ισχύει και για τα θερινά cinema η για τα camps η για το Φεστιβάλ που μας ανακοίνωσε ότι θα γίνει στον χώρο των Λιπασμάτων; Σαφώς όχι.  Άρα; Γιατί ο Δήμος πάει στην άκρη και όλα μα όλα πάνε να μεταφερθούν σε μια Επιχείρηση που δεν έχει την οικονομική, στελεχιακή υποδομή; Μήπως για να κρατάμε μια δομή , γιατί μπορεί να μας είναι χρήσιμη; Και σε πιο πράγμα μπορεί να μας είναι χρήσιμη ; Ας δώσει ο καθένας τις απαντήσεις του.
Εγώ σημειώνω επιπλέον τον κίνδυνο κάποια στιγμή και από κάποιο Πάρεδρο να αμφισβητηθούν οι συνεχείς Προγραμματικές Συμφωνίες μεταξύ ΚΕΚ και Δήμου για να μεταφέρονται αρμοδιότητες του Δήμου στο ΚΕΚ , γιατί μπορεί να θεωρηθούν έμμεσες επιχορηγήσεις, κάτι που ρητά απαγορεύεται .Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα τότε; Να τιναχτούν όλα στον αέρα… Να κλείσει το ΚΕΚ μέσα σε μια μέρα.

5. Oι παραπάνω επισημάνσεις μου αποκτούν μεγαλύτερη αξία, αφού φάνηκε φέτος η αδυναμία να φτιαχτεί ακόμα και μια σωστή, καλά μελετημένη Προγραμματική Συμφωνία για τα Καλλιτεχνικά Τμήματα .  Έγινε φανερό, ότι η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου και Κ.Ε.Κ για την λειτουργία των Καλλιτεχνικών Τμημάτων και που ετοιμάστηκε με πολιτική και υπηρεσιακή ευθύνη των ιθυνόντων του Δήμου είναι για τον κάλαθο των απορριμμάτων ! Οι οικονομικοί υπολογισμοί που συμπεριλαμβάνει αποδεικνύονται ότι είναι στον αέρα και « μπήκαν στο πόδι » και αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο στην δραστηριότητα των καλλιτεχνικών τμημάτων , όσο και στην οικονομική σταθερότητα του Κ.Ε.Κ .

Ας γίνω πιο σαφής. Με βάση την Προγραμματική, η Δημοτική Αρχή υπολόγισε και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ψήφισε κατά πλειοψηφία ( προσωπικά μειοψήφησα με ένα ολοκληρωμένο σκεπτικό που δημοσιοποίησα ), ότι με το ποσόν των 180.000 ευρώ του Δήμου προς το Κ.Ε.Κ συνυπολογίζοντας και ένα ποσόν 70.000 ευρώ από εισπράξεις των διδάκτρων θα μπορούσε η δραστηριότητα των καλλιτεχνικών τμημάτων να στηριχτεί.  Τι γίνεται λίγους μήνες μετά ; Ο Δήμος έχει δώσει ήδη τα μισά προς το Κ.Ε.Κ ( 90.000 ευρώ ) και εκκρεμούν άλλες δύο δόσεις των 45.000 ευρώ εκάστη. Ωστόσο δεν υπολογίστηκε ότι το Κ.ΕΚ λόγω χρεών σε Εφορία και Ι.Κ.Α είναι ανοικτό σε παρακρατήσεις στα ποσά που εκταμιεύονται για αυτό .Έτσι από τα 90.000 ευρώ που έδωσε ο Δήμος ,στο Κ.Ε.Κ έφτασαν ... 15.580 ευρώ !

Δεν ειναι άραγε εύλογο το ερώτημα γιατι αυτό το πρόβλημα δεν υπολογίστηκε , ενώ όπως ειπώθηκε τόσο η Πρόεδρος ,όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος το είχαν εντοπίσει ;  Γιατί όσοι ετοίμασαν την Προγραμματική δεν τους έλαβαν υπόψη; Δεν έχει σοβαρές ευθύνες ο Δήμαρχος για αυτόν τον τραγέλαφο; Δεν έχει καθοριστικές ευθύνες για το γεγονός ότι ήδη οι δάσκαλοι των καλλιτεχνικών τμημάτων ειναι δύο μήνες απλήρωτοι; Τι θα έλεγε αλήθεια αν αυτό συνέναινε επί άλλης Δημοτικής Αρχής ; Τι θα γίνει που και τα 90.000 ευρώ που θα δώσει θα μεταφραστούν σε 16.000 ευρω στην πράξη για το Κ.Ε.Κ , την ίδια ώρα που από τα δίδακτρα έχουν εισπραχτεί μόλις 16.627 ευρώ; Δεν κινδυνεύει το ΚΕΚ , αλλά και η δραστηριότητα των τμημάτων , αλλά και οι μισθοί των δασκάλων;

Ταυτόχρονα και υπό το φως αυτών των γεγονότων δεν επανέρχεται γα συζήτηση το θέμα της λειτουργίας αυτών των τμημάτων από τον Δήμο , αφού για να φτάνουν καθαρά 180.000 ευρώ στο ΚΕΚ θα πρέπει ο Δήμος να δίνει πολλαπλάσιο ποσόν ,ώστε να λύνεται το θέμα των παρακρατήσεων ; Γιατί οι δημότες να πληρώνουν πολλαπλάσια για μια δραστηριότητα που μπορεί να κοστίζει λιγότερα; Αυτά προς το παρόν , γιατί υπάρχουν και άλλα θέματα οργάνωσης των τμημάτων, εέγχου και αξιολόγησης της δραστηριότητας που ασκούνται με ερασιτεχνισμό . Κανένας δεν έλαβε υπόψη από την Δημοτική Αρχή ,ότι το ΚΕΚ δεν μπορεί να ασκήσει όλη αυτή την δραστηριότητα ,αλλά και άλλες που παραχωρούνται με Προγραμματικές ,έχοντας μόλις δύο εργαζόμενους; Εντόπιζα ολους αυτούς τους κινδύνους από την αρχή. Κανένας όμως δεν άκουγε. ..

6. Επισημαίνω ξεχωριστά ότι καλό θα είναι ο Δήμαρχος και η νέα Διοίκηση του ΚΕΚ να σταματήσει κάθε σκέψη για παράταση μίσθωσης γνωστού καταστήματος στην Δραπετσώνα που λόγω της θέσης του θεωρείται φιλέτο που δεν πληρώνει τα ενοίκιά του και αυτή την στιγμή έχει φτάσει το χρέος του τις 150.000 ευρώ ! Απλά υπενθυμίζω , γιατί στον Δήμαρχο αρέσει να αυτοσυγκρίνεται με προηγούμενους, ότι το χρέος του εν λόγω  καταστήματος όταν αποχωρούσε ο Τζανης ήταν περίπου 40.000 ευρώ.  Το επισημαίνω επιπλέον , γιατί η απελθούσα Διοίκηση του ΚΕΚ προσέφυγε στην Δικαιοσύνη  και υπάρχει απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά από τον Ιούλιο του 2016 !

Είναι επομένως άτοπη κάθε συζήτηση για κάποια  « ρύθμιση » ανεξαρτήτως σκεπτικών και προθέσεων και θα τροφοδοτήσει συζητήσεις για ευνοιοκρατία και παράνομες αποφάσεις. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική. Προσωπικά και η « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ » στο σύνολό της θα αντιδράσουμε με κάθε θεσμικό τρόπο, αν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση κόντρα στην απόφαση της Δικαιοσύνης.

ΣΟΦΟΝ ΤΟ ΣΑΦΕΣ …