Σάββατο 15 Απριλίου 2017

ΟΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ


Τελικά από αυτή την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όλα μπορούν να γίνουν δίχως αρχές, στοιχειώδη συνέπεια, λογική. Ας θυμηθούμε κάποιες ηρωικές ατάκες για την δεύτερη αξιολόγηση και ας σκεφτούμε πως κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων. Δεν θα δεχτούμε επιπλέον μέτρα αξίας ούτε ένα ευρώ αναφωνούσε ο Α. Τσίπρας. Έφερε τελικά και νέα μέτρα περίπου 4 δις. ευρώ σε πρώτη φάση ( ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση).Να φύγει το ΔΝΤ ζητούσε επίμονα η Κυβέρνηση. Τελικά το ΔΝΤ όχι μόνο έμεινε ,αλλά και ισχυροποίησε τον ρόλο του στην εποπτεία υλοποίησης των μέτρων, αποκτώντας το δικαίωμα να επιβάλει ενδιάμεσα και άλλα μέτρα . « Αν δεν κλείσουμε την συμφωνία μέχρι τον Δεκέμβριο, χαθήκαμε» έλεγε ο Ε. Τσακαλώτος.Ανάπτυξη και ανοδική πορεία της Οικονομίας βλέπει παρά την καθυστέρηση ο Α. Τσίπρας, κόντρα σε κάθε λογική και στοιχείο. Εδώ δεν παίζουμε τις κουμπάρες μας έλεγε ο Πρωθυπουργός και προανάγγελε πολιτική λύση και σύγκλιση Συνόδου Κορυφής. Μέσα σε λίγες ώρες, είπε σε όλα ΝΑΙ .

Νομίζω ότι αυτό λέγεται επιεικώς πανωλεθρία σε μια διαπραγμάτευση. Ο Α. Τσίπρας τράνηξε επί μήνες μια αξιολόγηση επί μήνες, δημιούργησε πρόσθετη ζημιά στην Οικονομία γύρω στα 12 δις. ευρώ απ΄ότι υπολογίζεται , δημιούργησε συνθήκες ασφυξίας στην αγορά και τελικά δέχτηκε ότι μας ζητούσαν από πέρυσι , ενώ δεν πέτυχε απολύτως τίποτα. Δεν το λες και επιτυχία... Ας σημειώσουμε δε , ότι αυτλα είναι τα κατ΄αρχήν που δέχτηκε , γιατί υπάρχου ακόμα και άλλα που πρέπι να συζητηθούν μέχρι να οριστικοποιηθεί η αξιολόγηση.


Για να το καταλάβουμε καλύτερα. Η Κυβέρνηση δέχτηκε περικοπές ύψους 1,8 δις. ευρώ στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου του 2019 ( πέραν των περικπών του 2017 που έχουν ψηφιστεί με τον Προυπολογισμο) και να φτάσει στα 5.600 ευρώ το αφορολόγητο από το 2020 , κατ΄αρχήν, για να επιστρέψει η τρόικα. Υπάρχουν ακόμα και άλλα όμως. Θα υπάρξουν για παράδειγμα, πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον για μια 5ετία όπως ζητείται; Δημιουργούνται επίσης προβλήματα από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι είναι αστείο να μιλάμε για ανάπτυξη κατά 2,7% μέσα στο 2017 όταν κλείσαμε το 2016 με ύφεση. Υπάρχει δε και η δέσμευση , ότι αν δεν βγαίνουν τα νούμερα, όλα τα μέτρα θα έρχονται πιο νωρίς. Σ΄αυτά προσθέστε και την ΔΕΗ, τον συνδικαλιστικό νόμο κ.ά και βγάλτε συμπέρασμα γα το πολιτικό- κοινωνικό- οικονομικό κλίμα που θα δημιουργηθεί.

Η Κυβέρνηση πληρώνει την απουσία σχεδίου, την έλλειψη λογικής, το παιχνίδι με την επικοινωνία, την αντίληψη ότι όλα γίνονται με την κατάλληλη προπαγάνδα και τα κατάλληλα συνθήματα. Διαχειρίζεται την πτώση της ,όπως διαχειρίστηκε την άνοδό της. Θεωρεί ότι ο Α. Τσίπρας είναι ένα ισχυρό χαρτί, ενώ ακολουθεί και αυτός την πορεία του Κόμματός του, πολύ περισσότερο που φρόντισε να το καταστησει ένα προωποπαγές κόμμα βγαλμένο από το παρελθόν. Γι αυτό και ο ίδιος ήταν για τα κλάματα στην ομιλία του στην Κ.Ε και αμφισβητήθηκε πρώτη φορά τόσο έντονα. Γι αυτό το ρίχνει πάλι στην σκανδαλολογία, στις εξεταστικές επιτροπές, στην καταγγελία εχθρών και υπονομευτώ που βρίσκονται παντού.

Τα ίδια κόλπα όμως δεν πιάνουν δύο η και τρεις φορές. Γι αυτό συνεχίζοντας με μια από τα ίδια , θα βρίσκεται μπροστά σε ένα όλο και διευρυνόμενο κλίμα δυσφορίας, αμφισβήτησης, οργής που δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει. Πρώτα απ όλα επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια ένα μόρφωμα δίως αφήγηση, δίχως ιδεολογικές και πολιτικές αποσαφηνίσεις.

Νομίζω ότι βρισκόμαστε στο τέλος μιας περίεργης Κυβέρνησης που επένδυσε σε αυταπάτες, ψέματα, υποσχέσεις δίχως καμμία βάση. Αυτά θα τα « λούζεται» σε όλο το διάστημα που του απομένει στην Κυβέρνηση βασανιστικά. Όπως λέει και ο λαός μας « Όλα εδώ πληρώνονται»