Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΧΑΝΕΙΣ


Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και αυτό δεν μπορεί να το κρύψει πια, ούτε καν να το διαχειριστεί με στοιχειώδη σοβαρότητα. Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι πολύ σκληρά, πολύ καταλυτικά για να μπορεί κάποιος να τα αμφισβητήσει .Όσο και αν εμφανιστούν αποκκλίσεις , είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αποσύνθεση και ενόψει εκλογικής συντριβής ,οι δε ΑΝΕΛ τον ακολουθούν ,μιας και οι πολίτες δεν ξεχνούν ποιοι συγκυβερνούν και πρόθυμα ψηφίζουν τα πάντα επειδή ο κ. Πάνος Καμένος μπορεί να εμφανίζεται εσχάτως ως ατρόμητος Στρατάρχης .

Στην τελευταία έρευνα της OPINION POLL η διαφορά μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύεται στις 16 εκατοστιαίες μονάδες , ενώ ο Κυριάκος Μητσοτακης διευρύνει την διαφορά του από τον Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός στις 19,5 μονάδες! Δεν είναι όμως μόνο αυτό.Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν μια κοινωνία απελπισμένη, απεγνωσμένη και μια Κυβέρνηση σε κρίση πολιτικής νομιμοποίησης και αξιοπιστίας. ΤΟ 81,7% θεωρεί ότι στα δύο χρόνια Κυβέρνησησς ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τα πράγματα πήγαν χειρότερα για την χώρα και την ζωή τους, ενώ το 80,7% έχει αρνητική άποψη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και για το θέμα των τελευταίων μηνών που είναι το σήριαλ για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης , το 77,1% κρίνει ότι με την πολιτική και τους χειρισμούς της η Κυβέρνηση οδηγεί σε άσχημα αποτελέσματα για την χώρα και αμφισβητούν ευθέως την δυνατότητα και την ειλικρίνεια στην συζήτηση για τα λεγόμενα « αντίμετρα». Χρειάζεται κάποιο άλλο δείγμα των προθέσεων των πολιτών;


Το πρόβλημα όμως της Κυβέρνησης φαίνεται και από μια σειρά άλλα γεγονότα πια και όχι αποτελέσματα ερευνών. Ο κ. Βερναρδάκης προαναγγέλει ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι οι πιο πολωτικές που γνώρισε η χώρα, φανερώνοντας ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει λάσπη και σκανδαλολογία χτυπώντας στο ηθικό επίπεδο όποιον θεωρεί επικίνδυνο. Δεν δείχνει μια τέτοια δήλωση ομολογία ήττας και φόβο; Αν μη τι άλλο , πως να να θέσει ηθικά διλήματα μια Κυβέρνηση που αρνήθηκε να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή για τις ευθύνες τoυ Γιάνη Βαρουφάκη για τα capital controls και την ίδια ώρα θυμάται την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τον Γιάνο Παπαντωνίου; Πως να γίνει πιστευτή μια Κυβέρνηση για την ηθική της , όταν στην επιφάνεια έρχονται καθημερινά οι προκλήσεις για τα υπέρογκα ποσά που εισπράτουν τα golden boys της; Είναι φανερό,ότι απο μια τέτοια συζήτηση μόνο κερδισμένη δεν θα βγαλει τον ΣΥΡΙΖΑ.

 Όμως το βασικό πρόβλημά του κυβερνώντος κόμματος που μακάρι να μην εξελιχθεί σε πρόβλημα της χώρας , είναι ότι διαχειρίζονται την ήττα με τον ίδιο τρόπο που διαχειρίστηκαν την νίκη. Νίκησαν με ένα αφήγημα- μαγική εικόνα, με υποσχέσεις για τα πάντα ,με κατασκευή εχθρών, καταγγελίες συνωμοσιών κά. Προχώρησαν σε μια θητεία που υλοποίησαν τα πάντα που κατάγγελναν και κάτι παραπάνω,σε πλήρη αντίθεση με ότι υποτίθεται ότι πίστευαν. Τώρα δεν έχουν αφήγημα. Τίποτα που λένε τα κυβερνητικά στελέχη δεν γίνεται πια πιστευτό. Ξέμειναν από καύσιμα. Γι αυτό και κατασκευάζουν πάλι εχθρούς φτάνοντας σε κωμικοτραγικούς ισχυρισμούς( π.χ η Ν.Δ φταίει για το 4ο Μνημόνιο που έρχεται! ).Προσπαθούν εναγωνίως να αλλάξουν ατζέντα ( θυμούνται την αναθεώρηση του Συντάγματος). Προχωρούν στα τυφλά για το κλείσιμο της αξιολόγησης κοιτώντας να  έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος ,μη αντιλαμβανόμενοι ότι η καθυστέρηση οδηγεί σε πιο σκληρά μέτρα άρα και σε μεγαλύτερο δυστυχώς κόστος για την χώρα. Προσπαθούν να στηριχτούν στην θεωρια της alternative truth καταφεύγοντας σε ωμά ψέματα ( « βρισκόμαστε σε φάση ανάπτυξης», δεν θα πάρουμε μέτρα επιβάρυνσης ούτε ενός ευρώ, θα προωθήσουμε αντίμετρα). Τραγέλαφος που συνοδεύεται πια και με διάσπαση του επικοινωνιακού μετώπου των κυβερνώντων ,αφού αυξάνονται οι έστω φραστικές σ΄αυτή την φάση διαφοροποιήσεις στελεχών.

Το τέλος πλησιάζει για όσους αντιμετώπισαν την χώρα και την διακυβέρνηση ως άσκηση επικοινωνιακών τεχνασμάτων,δίχως σχέδιο και στόχευση. Το θέμα είναι μην οδηγήσει η απελπισία των κυβερνούντων σε τυχοδιωκτισμούς που μπορεί να κοστίσουν τραγικά για την χώρα.