Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠTΩΣΗ


Σχολιασμός Ζαχαρία Ζούπη, Πολιτικού Αναλυτή της OPINION POLL

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βρίσκεται σε δραματική κοινωνική και πολιτική απομόνωση σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της OPINION POLL  , λίγο πάνω από δύο χρόνια στην εξουσία και ενώ μπροστά της έχει πολύ δύσκολες επιλογές . Η απόρριψη για την συνολική της πορεία ,αλλά και την  πολιτική  και  τακτική της στην δεύτερη αξιολόγηση  αποκτά καθολικά παλλαϊκά χαρακτηριστικά , την ίδια στιγμή που κυριαρχεί η απογοήτευση, η απαισιοδοξία  για το μέλλον της χώρας και η δυσπιστία απέναντι σε κάθε εξαγγελία της Κυβέρνησης , όπως τα αντίμετρα. Ουσιαστικά η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα πολιτικής νομιμοποίησης .

Το 81.7% θεωρεί ότι τα πράγματα πήγαν χειρότερα για την χώρα στην διετία διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ενώ το 86.3% δηλώνει λίγο η και καθόλου αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας .Ταυτόχρονα το 80.7% των ερωτώμενων έχει συνολικά αρνητική άποψη για τον ΣΥΡΙΖΑ , το  77.1% θεωρεί ότι με την πολιτική και την τακτική της στην υπόθεση της αξιολόγησης τα αποτελέσματα θα είναι άσχημα για την χώρα ,το 86.7% θεωρεί ότι όσο αργεί  αξιολόγηση τα πράγματα γίνονται χειρότερα για την χώρα και το 75.1% θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρχουν αντίμετρα ικανά να αντισταθμίσουν την οικονομική επιβάρυνση από τα όποια νέα μέτρα υπάρχουν .

Μέσα σ΄αυτή την πολιτική συγκυρία τα κόμματα της συγκυβέρνησης καταρρέουν εκλογικά  , ο Αλέξης Τσίπρας χάνει συνέχεια έδαφος σε όλα τα επίπεδα και οι συσχετισμοί διαμορφώνονται όλο και πιο ισχυρά εις βάρος τους. Η Ν.Δ δεν διατηρεί απλά το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ,αλλά το διευρύνει . Η διαφορά από 12.5% ( έρευνα OPINION POLL τον Σεπτέμβριο του 2016) φτάνει πια το 16.5% , αφού η φθορά, η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται. Η Ν.Δ συγκεντρώνει πια διπλάσιο ποσοστό  από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ ( 31% έναντι 14.5% ). Υπερδιπλάσιο επίσης ποσοστό θεωρεί ότι θα είναι πιο αποτελεσματική μια Κυβέρνηση με κορμό την Ν.Δ και Πρωθυπουργό το Κυριάκο Μητσοτάκη σε σχέση με μια Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα ( 28.4% έναντι 12.5% ).Το ίδιο ισχύει και στο ερώτημα για την καταλληλότητα για Πρωθυπουργός ,όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 34.7% των προτιμήσεων ,έναντι 15.2% του Αλέξη Τσίπρα.

Πρόκειται για αποτελέσματα που δείχνουν ότι βρισκόμαστε ήδη σε μια οριστικά νέα φάση πολιτικών συσχετισμών και αναζήτησης νέας πολιτικής λύσης για την διακυβέρνηση του τόπου .


                                                                                              zzoupis@gmail.com