Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΚΩΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


Δήλωση Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου – Δραπετσώνας Ζαχαρία Ζούπη, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ »

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ( 31-5-2017) συζητήθηκε το Πόρισμα των Ορκωτών Λογιστών από το έλεγχο που διεξήχθη στο ΚΕΚ του Δήμου από την ίδρυση του ΚΕΚ μέχρι και το 2014.

Ήταν μια σημαντική στιγμή και αισθάνθηκα βαθιά ικανοποίηση που η πρότασή μου στην τακτική Γενική Συνέλευση τον Ιούλιο του 2013 για γενικευμένο οικονομικό-διαχειριστικό έλεγχο που υιοθετήθηκε τότε από την πλειοψηφία ,σπάζοντας την συνήθη πρακτική των « διατεταγμένων στρατών» που έχουν συνεννοηθεί από πριν και μετά ψηφίζουν χωρίς την αίσθηση της προσωπικής ευθύνης, προχώρησε. Είχε προηγηθεί μια περίοδος που συνέβησαν σημεία και τέρατα και με είχαν οδηγήσει να μιλάω ανοικτά σε αλλεπάλληλες δηλώσεις μου για μετατροπή του ΚΕΚ σε « πλυντήριο». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι στην ίδια Συνέλευση καταψηφίστηκε ο Ισολογισμός της Εταιρείας.

Δυστυχώς, η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ανατράπηκε στην πράξη από το Δ.Σ που αναδείχτηκε από την ιστορική αυτή Συνέλευση. Ο έλεγχος δεν προχώρησε και μάλιστα το Δ.Σ – χωρίς να έχει το δικαίωμα- ψήφισε να μην προχωρήσει ο έλεγχος με μένα μειοψηφούντα. Ήταν μια δύσκολη περίοδος για μένα που είχα ζήσει από κοντά το πρόβλημα της ΔΗΚΕΠΑ και όλα όσα την έκλεισαν και τίναξαν στον αέρα την πολιτιστική – αθλητική δραστηριότητα του Δήμου και έβλεπα τα ίδια και χειρότερα να γίνονται στο ΚΕΚ.
Χρειάστηκε να περάσουν μήνες, να εκλεγεί η νέα Δημοτική Αρχή , να εκλεγεί η νέα Διοίκηση του ΚΕΚ , να ξανασυζητηθεί το θέμα, να χαθεί χρόνος γιατί διερευνήθηκαν και άλλες περιπτώσεις για τον τρόπο ελέγχου και τελικά ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε.Είναι προφανές, ότι η νέα Δημοτική Αρχή και η νέα Διοίκηση του ΚΕΚ είχαν την βούληση ο έλεχος να γίνει.

Ήταν πολύ σημαντικό γεγονός λοιπόν ότι μετά από 4 χρόνια από την αρχική απόφαση για να γίνει έλεγχος,ότι έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο το Πόρισμα.Από εκεί και πέρα αρχίζει η θλίψη της επιβεβαίωσης,των γεγονότων , των οφθαλμοφανών παρατυπιών, της διασπάνθισης του δημοσίου χρήματος.
Το Πόρισμα έφερε στην επιφάνεια μια θλιβερή εικόνα.Η εικόνα παρατυπιών σε συγκεκριμένες περιόδους ( το πόρισμα έχει αναλυτικά στοιχεία ανά έτος που ασφαλώς αντιστοιχίζονται σε ενέργειες προσώπων που είχαν ρόλους) είναι μια εικόνα που πλήττει συνολικά την Αυτοδιοίκηση, που οδηγεί σε ευτελισμό του θεσμού και δημιουργεί τον κίνδυνο να ισοπεδώνονται άνθρωποι και καταστάσεις. Ε όχι! Δεν είναι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν πρέπει να επιτραπεί σε όσους καταχρούνται της εμπιστοσύνης όσων τους ανέθεσαν ρόλους να είναι « ελεύθεροι και ωραίοι». Όφειλα αυτό να το ξεκαθαρίσω και φαίνεται και από τον έλεγχο. Δεν ήταν όλες οι περίοδοι, ούτε όλες οι Διοικήσεις η οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε Διοικήσεις ίδιοι ούτε στο ΚΕΚ .

Υπήρχαν όμως περίοδοι αδιαφάνειας, κατασπατάλισης του δημοτικού χρήματος για προσωπικό όφελος, περίεργες δαπάνες,αδικαιολόγητες δαπάνες που δεν εξηγούνται. Είναι ντροπή για παράδειγμα να φαίνεται ότι με χρήματα του ΚΕΚ πληρώνονταν προσωπικά ταξίδια, ξενοδοχεία για προσωπική χρήση, βαφές μαλιών και σερβιετάκια, εστιατόρια κάθε είδους και μπουκάλια ποτών, ψώνια από supermarket ! Είναι για γέλια και για κλάματα ότι εμφανίζεται καθημερινή δαπάνη για μεγάλο διάστημα 60-70 ευρώ για βενζίνη, όταν το ΚΕΚ είχε ένα μηχανάκι!  Είναι τρομερό Διευθύνων Σύμβουλος να παίρνει 30.000 ευρώ και να εξαφανίζεται.Είναι πρόβλημα άλλος να παίρνει 35.000 ευρώ από το Ταμείο του ΚΕΚ για « προσωρινή προσωπική διευκόλυνση». Και θα μπορούσα να αναφέρω άπειρα παραδείγματα που προκαλούν τον καθένα μας. Ας κωδικοποιήσει όλα τα στοιχεία και ας τα δώσει στην δημοσιότητα η Δημοτική Αρχή ανά έτος.Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα.

Αυτά δεν μπορούν να περάσουν έτσι. Γι αυτό και είναι σημαντική η ομόφωνη απόφαση του  Δημοτικού Συμβουλίου να παραπέμψει το Πόρισμα στην Δικαιοσύνη ( όπως είχαμε αποφασίσει και για την ΔΗΚΕΠΑ ) και σε κάθε Αρχή που μπορεί να διερευνλησει παραπέρα τις ευθύνες ανθρώπων. Γι αυτό και είναι σημαντικό γεγονός η υιοθέτηση της πρότασής μου και από τον Δήμαρχο,αλλά και από το Δημοτικό Συμβούλιο , να διεξάγεται κάθε χρόνο από εδώ και πέρα έλεγχος των ορκωτών λογιστών, ώστε να υπάρχει μια προστατευτική ομπρέλα απέναντι σε όποιον στο μέλλον μπορεί να θελήσει να ζηλέψει αντίστοιχες πρακτικές, ένα στοιχειώδες μέτρο αποτροπής παρανομιών και παρατυπιών.

Η πλήρης διαφάνεια, ο έλεγχος των πάντων, η απαιτητική λειτουργία οργάνων και αιρετών που εξετάζουν τα πάντα στον χώρο ευθύνης τους  χωρίς εκπτώσεις και αμεριμνησία, είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίζεται η διαφθορά, η σπατάλη του δημοσίου χρήματος. Ελπίζω ότι δεν θα βρεθούμε ποτέ ξανά μπροστά σε τέτοια αρρωστημένα φαινόμενα στον Δήμο μας.