Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

ΓΙΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ Ι. Ν. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ



Δήλωση Ζαχαρία Ζούπη, Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

Το Δημοτικό Συμβούλιο στην προηγούμενη συνεδρίασή του αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παραχώρηση κατά χρήση του υπόγειου αύλειου χώρου της πλατείας που βρίσκεται ο Ιερός Ναός Παναγίας των Βλαχερνών στην Ενορία. Ο σκοπός ατής της Κίνησης ήταν όπως εξηγήθηκε, η Ενορία με δικούς της πόρους να ολοκληρώσει και να λειτουργήσει το Πνευματικό Κέντρο του Ναού.

Προσωπικά, όπως και αρκετοί συνάδελφοι από διαφορετικές δημοτικές κινήσεις δεν το ψηφίσαμε ,αφού δεν πήραμε καμία απάντηση στο ερώτημα ,αν μπορεί ένας Δήμος να κάνει τέτοιου είδους και τέτοιας διάρκειας παραχωρήσεις.

Θα ήθελα να είμαι εντελώς σαφής στο πως βλέπω εγώ και η « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» ,αλλά και οι άλλοι συνάδελφοι το θέμα, ώστε να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση για την θέση μας.

1.      Θέση μας είναι ότι είναι αδιανόητο ο Ι. Ναός Παναγίας Βλαχερνών , η μεγαλύτερη Ενορία του Δήμου μας να μην διαθέτει δικό του Πνευματικό Κέντρο για να αναπτύξει την πολύμορφη , σημαντική δραστηριότητά της , κάτι που σε άλλους Ναούς έχει λυθεί από καιρό.

2.      Αυτή την πεποίθησή μας την έχουμε δείξει έμπρακτα στο προηγούμενο διάστημα. Προσωπικά, ήμουν Αντιδήμαρχος επί Δημαρχίας Δημήτρη Σαράφογλου και υπεύθυνου Τεχνικών τον Κανέλο Λάλο, όταν για πρώτη φορά ξεκίνησε η κατασκευή του Πνευματικού Κέντρου. Η προσπάθεια αυτή έφτασε ως ένα σημείο, αφού υπήρχαν προσφυγές στην δικαιοσύνη από δημότες ,κάτι που οδήγησε πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες σε δικαστήρια.

3.      Οι κινήσεις αυτές ( όπως της παραχώρησης) πρέπει να γίνονται με το νομικό καθεστώς πλήρως αποσαφηνισμένο, ώστε να μην συναντούν εμπόδια στην πορεία. Σ ΄αυτό το σημείο, δεν πήραμε απάντηση στα ερωτήματά μας, ενώ θα μπορούσε να ζητηθεί από την Νομική Υπηρεσία του Δήμου σχετική γνωμάτευση. Απλή κίνηση που όμως δεν έγινε.

4.      Η άποψή μας ήταν ο ίδιος ο Δήμος με δικά του χρήματα ( έχει τη δυνατότητα) να ολοκληρώσει το Πνευματικό Κέντρο και στην πράξη αυτό να λειτουργήσει ως Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας. Το ίδιο έχει συμβεί με όλα τα Πνευματικά Κέντρα των Ναών. Η πρότασή μας είχε δύο πλεονεκτήματα: Πρώτο, το Πνευματικό Κέντρο δεν θα κόστιζε τίποτα στην Ενορία, ούτε θα χρειαζόταν να συγκεντρωθούν περίπου 200.000 ευρώ που χρειάζονται από τους εκκλησιαζόμενους σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο για όλους μας. Δεύτερο, δεν θα υπήρχαν τα ερωτήματα και οι αμφιβολίες που ήδη διατύπωσα .

5.      Η Δημοτική Αρχή δεν δέχτηκε την πρότασή μας και το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε την εισήγηση που κατατέθηκε. Κανένα πρόβλημα. Εύχομαι να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα και όλα να προχωρήσουν δίχως εμπόδια.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να τονίσουμε ότι η « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» θα είναι στο πλάι αυτής της προσπάθειας για να αποκτήσει η Ενορία ένα όμορφο, σύγχρονο , λειτουργικό Πνευματικό Κέντρο