Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ, ΕΥΝΟΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΥΠΕΡ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΚ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ


Δήλωση Ζαχαρία Ζούπη Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ »

Χρειάστηκαν μήνες ζυμώσεων μέσα στην παράταξη του Δημάρχου και συζητήσεων με μισθωτή μεγάλου καταστήματος που μισθώνει ο Δήμος και έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση στο Κ.Ε.Κ του Δήμου, για να αποφασιστεί με μεγάλη κιόλας πλειοψηφία μια προκλητική, προνομιακή, ευνοική ρύθμιση υπέρ του. 
Ο Δήμαρχος δεν έλαβε υπόψη καμία εναλλακτική πρόταση, αρνήθηκε καν να ζητήσει την νομική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου όπως του ζήτησα να κάνει με επιστολή μου στις 19-5-2017( γιατί άραγε ;) και μέσω της πλειοψηφίας στο Δ.Σ του ΚΕΚ που διαθέτει επέμεινε σε κάτι που « μπάζει από όλες τις πλευρές» και ανοίγει θέματα που δεν θα μείνουν ασφαλώς έτσι. 
Δυστυχώς τέτοια κώφευση απέναντι σε προτάσεις και ενστάσεις της Αντιπολίτευσης, τέτοια επιμονή σε πρόχειρες, αμφισβητήσιμες αποφάσεις ( σημειωτέον τέτοια φαινόμενα πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα ) είχα να ζήσω από τις « ηρωικές μέρες » του προηγούμενου Δημάρχου.

Ας τα πάρουμε με την σειρά, για να γίνουν όλα κατανοητά :


1.      Στην συνεδρίαση του ΚΕΚ στις 8-3-2017 ακούστηκαν μια σειρά περίεργα ζητήματα που σαν μέλος του Δ.Σ του ΚΕΚ δεν είχα ακούσει ποτέ, πολύ περισσότερο δεν είχε ζητηθεί η γνώμη μου όπως και του Δ.Σ.  Απ οτι κατάλαβα τότε ο Δήμαρχος βρισκόταν σε διάλογο με το συγκεκριμένο μισθωτή για αιτήματά του και μάλιστα είχε γίνει συνάντηση την οποία δεν γνώριζε το Δ.Σ ,αλλά δεν είχε καλεστεί καν ...η Πρόεδρος τότε του ΚΕΚ κ. Λίτσα Νικάνδρου !
Συζητιόταν εν ολίγοις κάτι, χωρίς να υπάρχει γνώμη του Δ.Σ του ΚΕΚ, που σημειωτέον είναι Α.Ε με ότι αυτό σημαίνει. Συνειδητοποίησα τότε ότι θα ήθελαν πάρα πολύ να περάσουν κάποιες υπερβολικές, παράλογες, παρεξηγήσιμες ρυθμίσεις υπέρ του μισθωτή, αν η Πρόεδρος και το Δ.Σ δεχόταν να συζητήσει τότε το θέμα! Υπήρχε όμως συμφωνία να μην συζητηθεί,αν και ειπώθηκαν διάφορα. Έτσι κι αλλιώς σε λίγο θα άλλαζε η σύνθεση του Δ.Σ ξεκινώντας από την αλλαγή της Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου. Περίεργες αλλαγές μιας και οι δύο είχαν κάνει εργο,αλλά γι αυτό δεν μου πέφτει λόγος. Είναι θέμα του Δημάρχου και συνολικά της παράταξης που διοικεί.
2.      Το κλίμα που δημιουργήθηκε με ανάγκασε να δώσω στην δημοσιότητα δήλωση όπου μιλούσα για δυσάρεστες εκπλήξεις στο ΚΕΚ.

Ποιο είναι ακριβώς το θέμα που χρειαζόταν « ρύθμιση »;
-          Ένας επαγγελματίας ο οποίος έχει φτάσει από το 2012 μέχρι σήμερα να χρωστάει 163.000 ευρώ και ουδέποτε αυτά τα χρόνια ήταν συνεπής στην πληρωμή των ενοικίων.Επαναλαμβάνω, ποτέ ...
-          Και η Διοίκηση την τελευταία περίοδο του Τζανή και η πρώτη Διοίκηση επί Βρετάκου ( συμμετείχα και στις δύο ως Αντιπολίτευση ) προσπάθησαν πολλές φορές να συνεννοηθούν μαζί του. Ποτέ δεν υπήρχε αποτέλεσμα. Το φέσι απλά ανέβαινε. Με το κλείσιμο της περιόδου Τζανή το χρέος είχε φτάσει τα 60.000 ευρώ και μέχρι πρόσφατα είχε φτάσει στις 200.000 ευρώ!
-          Το Δ.Σ του ΚΕΚ επί Προεδρίας κ. Λίτσας Νικάνδρου αποφάσισε ομόφωνα να πάρει πιο δραστικά μέτρα. Έτσι προχώρησε σε νομικές ενέργειες: Μία αγωγή για τα χρέη μέχρι και τον Απρίλιο του 2015 και μία για τα χρέη  μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Η αποφασιστικότητα αυτή έφερε το πρώτο αποτέλεσμα αφού τον Ιούνιο του 2016 το Δικαστήριο δικαίωσε το ΚΕΚ, κήρυξε εξωστέο τον επιχειρηματία και όχι μόνο. Το Δικαστήριο διαβίβασε την δικογραφία στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά για την διερεύνηση του αδικήματος της πλαστογραφίας σχετική με σειρά αποδείξεων που προσκόμιζε ο μισθωτής και επί μεγάλο διάστημα ισχυριζόταν ότι αποδεικνύουν ότι έδινε κάπου και καλά ενοίκια χωρίς να λέει σε ποιον ποτέ. Μάλιστα, μετά την Προκαταρκτική Εξέταση ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα χρήσς πλαστού εγγράφου!
-          Εν ολίγοις, είχες ένα κατ΄επανάληψη ασυνεπή μισθωτή για κοντά πέντε χρόνια, ένα συσσωρευμένο χρέος 163.000 ευρώ, μια παραπομπή για χρήση πλαστών αποδείξεων που χρησιμοποιούνταν για δυσφήμηση γενικώς και αφαλώς μια δικαστική απόφαση έξωσης που ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Η απεργία των δικηγόρων τερμάτισε μετά το Καλοκαίρι. Μετά ; Μετά, δόθηκε χρόνος και κατατέθηκε έφεση ! Η έφεση θα εκδικαζόταν στις 17-5-2017 ,αναβλήθηκε λόγω απεργίας και ξέρετε πότε ορίστηκε; Για τις...20-9-2017. Και μιλάμε για την πρώτη αγωγή.
-          Η δεύτερη αγωγή θα εκδικαζόταν στος 1-6-2017. Θα πάει κι αυτή στο κάποτε αφού πέρα από άλλα, το Δ.Σ του ΚΕΚ συνεδρίασε στις 30-5-2017 και κατέληξε στην « ηρωική ρύθμιση» που πολλοί έχουν το πολιτικό θράσος να παρουσιάζουν ως επιτυχία.

        Ποια ήταν η συνολική ρύθμιση ;
1.      Επτράπηκε η μεταβίβαση του μισθωτή σε άλλους
2.      Καθορίστηκε η ρύθμιση του χρέους με την απόδοση ποσών στις παρακάτω ημερομηνίες : 50.000 ευρώ με την υπογραφή του διακανονισμού όπου βέβαια θα υπογράφει συγγενής του αρχικού μισθωτή , 30.950 ευρώ στος 30-9-2017 και 30.950 ευρώ στις... 30-9-2018 ! Συσχετίστε τις ημερομηνίες με τις δικάσιμες και τους νέους ορισμούς τους και βγάλτε μόνοι συμπεράσματα.Επιπλέον σημειώστε ότι δεν ρυθμίστηκαν οι 50.000 ευρώ για τις οποίες εκκρεμεί η έφεση.
3.      Μειώθηκε ταυτόχρονα και το νοίκι από τώρα ....κατα 33.3% ! Θα μπορούσαν να του πουν να προσφύγει στα Δικαστηρια τα οποία είναι και θετικά,αν τηρούνται βέβαια κάποιοι όροι...

     Συγγνώμη, αλλά όλη η ρύθμιση αυτή είναι σκανδαλώδης. Είναι ακριβώς ότι ζήτησε ο μισθωτής στην συνεδρίαση του ΚΕΚ στις 11-5- 2017! Ποια διαβούλευση έγινε άραγε; Επιπλέον η ρύθμιση αυτη « μπάζει». Για παράδειγμα μείωση ενοικίου κατά τον Νόμο γίνεται όταν το υπάρχον χρέος είναι τακτοποιημένο. Ποιος ερμήνευσε ότι τακτοποιημένο χρέος είναι ένα χρέος για το οποίο σου δίνουν συναλλαγματικές μέχρι το κάποτε;  Πως μπορεί να θεωρηθεί τακτοποιημένο ένα χρέος από το οποίο λείπουν άλλες 50.000 ευρώ που εκκρεμεί έφεση; Νομικός δεν είμαι,αλλά στοιχειώδη λογική διαθέτω και όλα αυτά που αποφάσισαν χωρίς να ακούν απλά δεν στέκουν. Πέρασαν δε με μια κουτοπόνηρη , συνδικαλιστική τακτική που θυμίζει δεκαετία του ‘ 70 ,αφού την ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος την έσπασαν σε δύο ψηφοφορίες( άλλη για τον διακανονισμό του χρέους και άλλη για την μείωση του ενοικίου. Η κουτοπονηριά σε όλο το μεγαλείο της . Όλοι είχαμε ακούσει τον ενδιαφερόμενο, να λέει ότι για αυτόν θα υπάρχει διακανονισμός ,αν υπάρχει και μείωση ενοικίου. Ποιον λοιπόν κοροϊδεύει ο Πρόεδρος του ΚΕΚ επιβάλλοντας διπλή ψηφοφορία.

Για όλα βέβαια υπάρχουν δικαιολογίες και σκεπτικά. Όπως ότι καταφέραμε να πάρουμε 50.000 ευρώ ,ενώ αν του κάναμε την έξωση θα χάναμε όλα τα λεφτά. Ανοησίες. Ποιος είπε σε όσους τα λένε αυτά ότι δεν διεκδικούνται χρέη μετά από έξωση. Πρόκειται για ένα ρηχό ευφυολόγημα. Όπως δεν λειπουν βέβαια και οι γνωστοί λεονταρισμοί που μας έχει χορτάσει η τωρινή Δημοτική Αρχή ,πάντα την ώρα που τα δέχεται όλα. « Και ένα νοίκι να μην πληρώσει, θα τον διώξουμε» έλεγαν κάποιοι στην συνεδρίαση του ΚΕΚ. Ποιον κοροϊδεύουν άραγε; Εδώ για να εισπράξουν 50.000 ευρώ τα δέχτηκαν όλα, θα το παίζουν και αποφασιστικοί και σκληροί όταν θα υποτίθεται ότι εκκρεμούν συναλλαγματικές ; Αυτά είναι αστεία ...

Η απόφαση αυτή είναι προκλητική. Δεν συνιστά μια Συμφωνία απαίτησης αλλά παραίτησης αφού το ΚΕΚ είχε πάρει το πάνω χέρι λόγω των δύο αγωγών που είχε καταθέσει. Τίποτα από αυτά που λέγονται η τουλάχιστον πολλά από αυτά δεν θα ισχύσουν .Ταυτόχρονα εκπέμπει ένα αρνητικό μήνυμα προς όλους τους μισθωτές καταστημάτων του Δήμου: Μην πληρώνετε, όσα περισσότερα χρωστάτε, κάτι θα γίνει ! Το πιο σοβαρό όμως είναι, ότι μπάζει νομικά και στο θεμα της μείωσης του ενοικίουεξόφθαλμα.

Δεν ξέρω γιατί ο Δήμαρχος ήθελε τόσο πολύ μια τέτοια ρύθμιση. Ίσως γιατί τα έκαναν μούτι στον Δήμο με την Προγραμματική για την λειτουργία των Καλλιτεχνικών Τμημάτων με αποτέλεσμα δάσκαλοι να είναι απλήρωτοι για μήνες και ίσως έψαχνε 50.000 όπως όπως. Ίσως γιατί έτσι το σκέφτηκε και η αλαζονεία του δεν επιτρέπει να ακούει άλλες απόψεις .

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν ερωτήματα και είναι εύλογα. Ποτέ δεν θα καταλάβω γιατί αρνήθηκε να ζητήσει Νομική Γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου. Ποτέ δεν θα καταλάβω γιατί δεν δέχτηκε να πάρει το μαγαζί ο Δήμος και την υπόθεση να την χειριστεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Ποτέ δεν θα καταλάβω γιατί αρνήθηκε να δεχτεί την άλλη πρότασή μου, για το θέμα να αποφασίσει έστω Η γενική συνέλευση του ΚΕΚ αφού απόφαση για 163.000 ευρώ από το Δ.Σ μιας εταιρείας που το Μετοχικό Κεφάλαιο έχει φτάσει τα 30.000-40.000 ευρώ είναι εξ ορισμού και από άποψη ουσίας προβληματική.

Δεν πειράζει.Ο καθένας αποφασίζει, ψηφίζει, παίρνει ευθύνες κατά την ελεύθερη βούλησή του. Προσωπικά πάντως και η « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα η υπόθεση αυτή να διερευνηθεί θεσμικά, νομικά από κάθε άποψη.

Θέλω, θέλουμε να είμαστε σαφείς