Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ! ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΜΩΣ !



Δήλωση – σχόλιο Ζαχαρία Ζούπη, Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου- Δραπετσώνας , επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ »

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ( 3-7-2017) ο Δήμαρχος Χρήστος Βρετάκος και η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Χρυσούλα Μπουζάνη παραποίησαν την αλήθεια και παραπληροφόρησαν το Δημοτικό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα έδειξαν την αδιαφορία τους απέναντι σε καταγγελίες Δημοτικών Συμβούλων και πολιτών. Ήταν άλλο ένα δείγμα αλλαζονικής συμπεριφοράς, ξεχνώντας ότι στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχουν Αρχές και θεσμοί που μπορούν να διερευνήσουν ένα θέμα. Αυτό θα γίνει και για τα θέματα που ανέφερα σε πρόσφατη καταγγελία μου και σε κάποια με διέψευσαν ενώ για άλλα σιώπησαν.
-       Διέψευσαν την καταγγελία μου ότι η απόφαση της Σχολικής Επιτροπής στις 19-5-2017 για την κατανομή των οικονομικών υποχρεώσεων των 112 και 113 ΣΣΚ κατά ποσοστό 50%-50% είναι ανύπαρκτη. Ότι ποτέ δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση. Ψεύδονται. Έχω ζητήσει τα ηχογραφημένα πρακτικά της Επιτροπής και μόλις τα πάρω , θα επανέλθω. Δεν σκοπεύω να αναλώνομαι σε διάλογο με ανθρώπους που ίσως θεωρούν δικαίωμά τους να γράφουν αποφάσεις από μόνοι τους. Αυτό που σίγουρα δεν είναι δικαίωμά τους, είναι να καθορίζουν το ποσοστό υποχρέωσης κάθε συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας χωρίς να έχει προηγηθεί αναλογιστική μελέτη. Η κυρία Μπουζάνη είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν μπορεί να διατεθεί χρόνος για τέτοιες μελέτες , λες και μιλάμε για την μελέτη για το Ρίο- Αντίρριο. Είναι πρωτοφανές να λέγεται κάτι τέτοιο. Αν κάποιος μπει στις ιστοσελίδες Δήμων και κοιτάξει στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, θα δει σειρά τέτοιων μελετών .Επιπλέον , φαίνεται ότι οι σημερινοί διοικούντες τον Δήμο ,αν και εκπαιδευτικοί σε μεγάλο βαθμό, δεν κατανοούν( ; ) ότι οι αναλογιστικές μελέτες σε περιπτώσεις συστεγαζόμενων σχολικών μονάδων είναι υποχρεωτικό να γίνονται και δεν επαφίεται στην καλή θέληση κανενός. Νομίζω ότι είμαι σαφής ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμα τουλάχιστον παρατυπία.
-       Αποδέχτηκαν ότι η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής έκανε τρεις αναλήψεις ποσών από τον Τραπεζικό Λογαριασμό του Εργαστηριακού Κέντρου Δραπετσώνας χωρίς να έχει συνεννοηθεί με τον Διευθυντή ! Είπαν δε, ότι κάτι τέτοιο είναι νόμιμο, αφού η Πρόεδρος θα μπορούσε να πληρώνει η ίδια όλους τους λογαριασμούς των Σχολείων χωρίς να κατανέμονται ποσά στα σχολεία ! Μ΄αυτό συμφώνησε και ο Δήμαρχος και τέως αγωνιστής δάσκαλος Χρήστος Βρετάκος. Ας το κάνουν αν το θεωρούν σωστό. Γιατί αυτό που έπραξε η Πρόεδρος είναι χειρότερο. Τροφοδοτεί ανασφάλεια στους Διευθυντές που μπορεί να μην είναι αρεστοί στην Δημοτική Επιχείρηση . Υποβαθμίζει τον ρόλο τους. Αγνοεί, ότι οι Διευθυντές έχουν ευθύνη για την διαχείριση των λειτουργικών κονδυλίων και αποδίδουν Απολογισμό. Τι Απολογισμό λοιπόν να δώσει ένας Διευθυντής όταν η Πρόεδρος θεωρεί σωστό να μπαίνει στον Λογαριασμό του Σχολείου και να κάνει αναλήψεις χωρίς να μιλάει με τον Διευθυντή; Τι λειτουργία είναι άραγε αυτή; Που την βρήκαν ;
-       Σιώπησαν ασφαλώς στην επαναφορά του αδιαμφισβήτητου γεγονότος ότι πριν λίγους μήνες υπήρξε εικονική  συνεδρίαση της Επιτροπής, κάτι που είχα καταγγείλει και είχε αποδεχτεί ότι συνέβη η Πρόεδρος της Επιτροπής ! Τι γίνεται τέλος πάντων στον Δήμο ;
-       Δεν είχαν να πουν τίποτα στην αναφορά μου ότι η κατανομή των κονδυλίων στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση γινόταν κατά περίπου δύο χρόνια παράτυπα και ότι αυτό συνεχίστηκε και μετά από συστάσεις του Γ.Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, παρά την παρέμβαση του πρόσφατα καρατομημένου Διευθυντή του Εργαστηριακού Κέντρου. Τι να πούν άλλωστε . Τώρα πια υπάρχει απόφαση και της Επιτροπής του Α.152 με την οποία συμμορφώθηκαν. Το πρόβλημα είναι όμως, ότι αυτό που έγινε, έχει αφήσει κενό χρηματοδότησης στο Εργαστηριακό Κέντρο ( έπρεπε να παίρνει περισσότερα ).Ποιος θα πληρώσει αυτό το κενό; Ο Δήμαρχος η η Πρόεδρος από την τσέπη τους;
Αυτά και άλλα πολλά συνέβησαν χθές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν μου κάνει πια εντύπωση. Ο Δήμαρχος και ένας αριθμός συμβούλων της Παράταξής του δεν ακούν, δεν τους νοιάζει η ουσία, δεν ενδιαφέρονται για το τι αναφέρει ένας Δημοτικός Σύμβουλος η ένας πολίτης. Απλά κάνουν αυτό που θέλουν. Αν χρειάζεται με το έτσι θέλω, με το έτσι θέλω. Αν χρειάζεται με αδιαφάνεια, με αδιαφάνεια. Θα προτιμούσαν δε να μην μιλάει κανείς, να μην ρωτά καν. Για κάποιους από την Διοίκηση του Δήμου, οι ενστάσεις της Αντιπολίτευσης είναι κάτι σαν ζαλάδα. Είναι και αυτό άλλο ένα στοιχείο δημοκρατικότητας.
-       Χθες για παράδειγμα ο Δήμαρχος έκανε κριτική στον Δημοτικό Σύμβουλο της « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» Νίκο Βρετάκο γιατί προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για παρατυπία στην λειτουργία της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής , για την οποία κιόλας δικαιώθηκε ! Μάλλον δεν έχει καταλάβει, ότι όσο συνεχίζει να λειτουργεί με τον γνωστό τρόπο, η Αντιπολίτευση θα αναζητεί άκρη και προς άλλες Αρχές . Ας το ξέρει αυτό.
-       Χθες για παράδειγμα, άκουσα από τον Δήμαρχο και πάλι , να λέει ότι δεν μπορεί να ασχολείται με το αν δίνονται απαντήσεις σε έγγραφα ερωτήματα Δημοτικών Συμβούλων. Μάλλον ήθελε να εμφυσήσει αυτοπεποίθηση (;) στους δικούς του δια της εμφάνισης αγέρωχου προφίλ, γιατί λίγες μέρες πριν μου έστελνε άρον άρον απάντηση σε ερώτημα που του απηύθυνα επί μήνες και με αγνοούσε αφού του πήγε σύσταση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση , ενώ ταυτόχρονα ακυρώνονταν όλες οι αποφάσεις συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής μετά από την παρέμβαση του Νίκου Βρετάκου στην Αποκεντρωμένη και πάλι. Το ίδιο θα κάνει σίγουρα και για τα άλλα τουλάχιστον  τέσσερα ερωτήματα που έχω υποβάλλει ,αν βρεθεί μπροστά σε νέες συστάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η και μπροστά σε εισαγγελική παραγγελία. Ας αφήσει λοιπόν τα μεγάλα λόγια, ας λειτουργήσει θεσμικά σωστά, ας λειτουργήσει ως Προϊστάμενος των Υπηρεσιών για να συστήσει και στους υπηρεσιακούς παράγοντες να απαντούν στα ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων γιατί μπορεί να βρεθούν και αυτοί υπόλογοι.
-       Χθες για παράδειγμα , μου έκανε εντύπωση ότι ενώ αναφέρθηκα στο θέμα της αμαρτωλής, υπερχρεωμένης διαδημοτικής Επιχείρησης « ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ» , για την οποία τον τελευταίο χρόνο έχει δεσμευτεί πολλάκις μετά από προτάσεις μου ότι θα έρθει ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο , επικράτησε σιωπή ! Γιατί άραγε ;

ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΒΟΜΕΝΟΣ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ « ΛΕΞΕΙΣ» ΟΠΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ,ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ , ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ.

Μπορεί ασφαλώς να συνεχίσει με μια από τα ίδια. Εγώ και η « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους πολίτες, να κάνουμε γνωστές τις προτάσεις μας και να προσφεύγουμε όπου εμείς θα κρίνουμε όταν θα διαπιστώνουμε προβληματικές καταστάσεις. Αυτός είναι άλλωστε ο θεσμικός μας ρόλος.