Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ;



Το ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής αποτελεί πια παρελθόν. Το 2ο μετά την εκλογή Προέδρου βήμα για την ίδρυση ενός νέου, ενιαίου Κόμματος της Κεντροαριστεράς έγινε. Μεταξύ αυτών των δύο γεγονότων υπήρξε μια πτώση του αρχικού ενθουσιασμού και των δημοσκοπικών επιδόσεων και αυτά δεν συνέβησαν τυχαία. Όσα λάθη μπορούσαν να γίνουν στην πορεία για το Συνέδριο, έγιναν: Απουσία πολιτικής και επομένως επικράτηση εσωστρέφειας, παραλυτικές ισορροπίες που κατέληξαν σε τραγικές αποφάσεις για διορισμό όλων των συνέδρων αρχικά και διορισμό όλης της Κεντρικής Επιτροπής, εικόνα τιμαριούχων που απλά νέμονται μια εσωκομματική εξουσία, επικράτηση των μηχανισμών. Οι 220.000 πολίτες που ψήφισαν για Πρόεδρο βρέθηκαν επομένως στο περιθώριο. Πρόκειται για θέματα, για πληγές που θα ακολουθούν την πορεία του νέου εγχειρήματος, αφού δεν οφείλονται σε οργανωτικά λάθη. Οφείλονται σε καχυποψίες, έλλειψη εμπιστοσύνης και κύρια σε διαφορετικές στρατηγικές.
Ας κρατήσουμε , ότι ένα θετικό γεγονός για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος είναι ότι διαφορετικές δυνάμεις βρίσκονται πια μαζί, συμπορεύονται. Αυτό έχει αξία, αφού η πολυδιάσπαση και ο κατακερματισμός απαξίωναν παραπέρα τον χώρο και οδηγούσε στην παραπέρα συρρίκνωσή του. Αυτό έχει περισσότερη αξία αφού η πρωτοβουλία ελήφθη σε μια περίοδο που το 80% των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα είναι σε χειρότερο σημείο απ΄ότι το 2015 ( πρόσφατη έρευνα Opinion Poll ) και το 63% πιστεύει ότι η χώρα πάει σε λάθος κατεύθυνση ( έρευνα Pulse ). Επομένως η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε κοινωνική και πολιτική απομόνωση .Αυτή η κατάσταση αποτελεί εύφορο έδαφος για ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς που θα εμφανιστεί με πρόταση διακυβέρνησης, με προτάσεις για την βελτίωση της θέσης της χώρας και την ζωή των πολιτών. Πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής, οι πρώτοι μήνες του νέου φορέα δεν έδειξε την δυνατότητα προσέγγισης ούτε ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ,ούτε της μεγάλης δεξαμενής των πολιτών που αμφισβητούν τους πάντες.
Τα παραπάνω αναδεικνύουν την ανάγκη – για όσους θέλουν το Κίνημα πρωταγωνιστή και όχι ένα μικρό συμπαθητικό μόρφωμα – να ξεχαστεί αυτό το προβληματικό Συνέδριο και να λυθούν στην πράξη όσα υποτίθεται ότι αυτό θα έλυνε.

Ορισμένες παρατηρήσεις επ΄αυτού :
-          Όσοι πιστεύουν ότι αναφερόμενοι γενικά σε αρχές και αξίες και μόνο θα συγκινήσουν αυταπατώνται. Η κοινωνία αναζητεί προτάσεις για το μέλλον σε μια χώρα που συρρικνώνεται, σε μια Ελλάδα που αδυνατίζει ο διεθνής ρόλος της. Αναζητεί συγκεκριμένες προτάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση, για νέες θέσεις εργασίας, για μια ανάταξη συνολική.
-          Όσοι πιστεύουν ότι οι ηρωικές  αναφορές  σε κατακτήσεις βασικά του ΠΑΣΟΚ στα χρόνια που κυβέρνησε θα φέρουν και πάλι νέους ψηφοφόρους, μάλλον δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει. Αν μη τι άλλο, για όσα έκανε τιμήθηκε ασκώντας εξουσία επί 21 συνολικά χρόνια.Το ζητούμενο πια είναι τι μεταρρυθμιστικές ανατροπές θα φέρει ο νέος φορέας την δεκαετία του 2020 και του 2030.
-          Όσοι αποφεύγουν στο να ξεκαθαρίσουν από τώρα σε τι δεσμεύονται για την επομένη των εκλογών,απλά αυξάνουν την θολούρα ενός πολιτικού λόγου που δεν μπορεί να πείσει. Η εμπιστοσύνη των πολιτών κατακτάται με συγκεκριμένες επιλογές και όχι με μια λευκώ εξουσιοδότηση ενός φορέα που ακόμα θυμίζει Βαβέλ.
-          Το δίλημα « Με την Ν.Δ η με τον ΣΥΡΙΖΑ » είναι ψεύτικο, αφού όλα δείχνουν ότι πρώτο κόμμα θα αναδειχτεί η Ν.Δ και επομένως μόνο μ΄αυτή μπορεί να σχηματιστεί Κυβέρνηση στην βάση προγραμματικής συφωνίας , συμφωνίας αλλαγής του εκλογικού νόμου και επιλογής προσώπου που θα ψηφιστεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το πραγματικό δίλημα θα είναι: να φύγει η όχι ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία και πως θα κυβερνηθεί ο τόπος.Όσοι θεωρούν ότι μπορούν να σύρουν την χώρα – αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία- σε νέες εκλογές με απλή αναλογική και άρα σε συνεχείς εκλογές σε μια περίοδο κρίσιμη για την Οικονομία και τα εθνικά θέματα, προσφέρουν κακές υπηρεσίες απέναντι στην Κεντροαριστερά και κυρίως απέναντι στην χώρα.
-          Όσοι στο διάστημα μέχρι τις εκλογές δώσουν χέρι βοηθείας σε μια Κυβέρνηση που ήδη έχει κλείσει τον κύκλο της, επικαλούμενοι πατριωτικούς η αλλους λόγους, θα διαπράξουν ένα τεράστιο λάθος και θα θέσουν σε δοκιμασία την συνοχή του νέου φορέα.
-          Τέλος, το νέο κόμμα η θα γίνει στο ορατό μέλλον πραγματικά ενιαίο κόμμα με δημοκρατικές λειτουργίες και εκλεγμένα όργανα η θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα.

Τα πράγματα στην Πολιτική είναι απλά τελικά. Μόνο που απαιτεί συγκεκριμένες απαντήσεις στις προκλήσεις της κάθε εποχής. Διαφορετικά αποδεικνύεται πολύ σκληρή... Η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή Κεντροαριστερά. Ωστόσο χρειάζεται και η Κεντροαριστερά να αποδείξει ότι μπορεί η κοινωνία να συηριχτεί σ΄αυτήν.