Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

ΑΝ ΘΕΛΕΙ Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΕΙ


Το ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής αποτελεί πια παρελθόν. Το 2ο μετά την εκλογή Προέδρου βήμα για την ίδρυση ενός νέου, ενιαίου Κόμματος της Κεντροαριστεράς έγινε. Μεταξύ αυτών των δύο γεγονότων υπήρξε μια πτώση του αρχικού ενθουσιασμού Αυτό δεν συνέβη τυχαία. Όσα λάθη μπορούσαν να γίνουν στην πορεία για το Συνέδριο, έγιναν και οφείλονται σε καχυποψίες και κύρια σε διαφορετικές στρατηγικές.
Ένα θετικό γεγονός για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος είναι ότι διαφορετικές δυνάμεις βρίσκονται πια μαζί. Αυτό έχει περισσότερη αξία αφού η πρωτοβουλία ελήφθη σε μια περίοδο που το 80% των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα είναι σε χειρότερο σημείο απ΄ότι το 2015 ( πρόσφατη έρευνα Opinion Poll ) και το 63% πιστεύει ότι η χώρα πάει σε λάθος κατεύθυνση ( έρευνα Pulse ). Αυτή η κατάσταση αποτελεί θεωρητικά εύφορο έδαφος για ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς.
Τα παραπάνω αναδεικνύουν την ανάγκη – για όσους θέλουν το Κίνημα πρωταγωνιστή –να λυθούν στην πράξη όσα υποτίθεται ότι θα έλυνε το Συνέδριο , π.χ :
-          Οι αναφορές γενικά σε αρχές και αξίες δεν αρκούν. Η κοινωνία αναζητεί προτάσεις για το μέλλον σε μια χώρα που συρρικνώνεται, σε μια Ελλάδα που αδυνατίζει ο διεθνής ρόλος της..
-          Όι ηρωικές  αναφορές  σε κατακτήσεις βασικά του ΠΑΣΟΚ θα φέρουν και πάλι νέους ψηφοφόρους, αποτελεί αυταπάτη. Το ζητούμενο πια είναι το σχέδιο των μεταρρυθμιστικών ανατροπών την δεκαετία του 2020 και του 2030.
-          Η αποφυγή δεσμεύσεων για την επομένη των εκλογών,απλά αυξάνουν την θολούρα ενός πολιτικού λόγου που δεν μπορεί να πείσει και θυμίζει Βαβέλ.
-          Το δίλημα « Με την Ν.Δ η με τον ΣΥΡΙΖΑ » είναι ψεύτικο. Όλα δείχνουν ότι πρώτο κόμμα θα αναδειχτεί η Ν.Δ και επομένως μόνο μ΄αυτή μπορεί να σχηματιστεί Κυβέρνηση. Το πραγματικό δίλημα θα είναι: να φύγει η όχι ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία και πως θα κυβερνηθεί ο τόπος.
-          Όσοι στο διάστημα μέχρι τις εκλογές δώσουν χέρι βοηθείας σε μια Κυβέρνηση που ήδη έχει κλείσει τον κύκλο της, επικαλούμενοι πατριωτικούς η αλλους λόγους, θα διαπράξουν ένα τεράστιο λάθος.

Η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή Κεντροαριστερά. Ωστόσο χρειάζεται και η Κεντροαριστερά να αποδείξει ότι μπορεί η κοινωνία να στηριχτεί σ΄αυτήν.