Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

ΑΝΑΦΟΡΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ » ΝΙΚΟΥ ΒΡΕΤΑΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ


Πρωτοβουλία ευθύνης, σοβαρότητας, σεβασμού της Νομιμότητας και της διαφάνειας
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ »

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ » έχει κατ΄επανάληψη αναδείξει με ανακοινώσεις , όπως και με παρεμβάσεις του επικεφαλής της Ζαχαρία Ζούπη , προβληματικές πλευρές της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου- Δραπετσώνας. Μία πλευρά είναι η συστηματική απουσία δημοτικών συμβούλων από τις συνεδριάσεις. Δεν μας ενδιαφέρει αν αυτοί προέρχονται από την Αντιπολίτευση ή την Συμπολίτευση. Μας ενδιέφερε και μας ενδιαφέρει σταθερά η δυνατότητα κατ΄αρχήν να συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Μας ανησυχεί ότι έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση να γίνεται απαρτία οριακά με 21,άντε 22-23 δημοτικούς συμβούλους ( από τους 41 )  και να μην έχουν αποφευχθεί αναβολές συνεδριάσεων.
Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να λείπουν δημοτικοί σύμβουλοι επί δύο και παραπάνω χρόνια. Θεωρούμε απαράδεκτο που υπάρχουν επικεφαλής παρατάξεων που η παραιτήθηκαν « με το καλημέρα» η δεν συμμετέχουν ουσιαστικά η εμφανίζονται όποτε θυμηθούν για να δηλώσουν παρών όταν παίρνονται οι απουσίες για να τρέξουν να φλυγουν αμέσως μετά. Όλα αυτά πρέπει να τα γνωρίζουν όσοι τίμησαν υποψήφιους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους που στην συνέχεια δεν τίμησαν αυτή την ψήφο και δημιουργούν προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν είναι ένα τυπικό θέμα. Είναι θέμα ευθύνης, δημοκρατικής ατίληψης απέναντι στους πολίτες.
Γι αυτό χαιρόμαστε που ο επικεφαλής μας είναι ο μόνος από τους υποψήφιους Δημάρχους που είναι στην Αντιπολίτευση που έχει τόσο μεγάλο ποσοστό συμμετοχής ,αλλά και συνεχείς παρεμβάσεις ,δηλώσεις, προτάσεις. Για αυτό θεωρούμε σημαντικό που ο άλλος ένας σύμβουλος που εκλέξαμε, ο Νίκος Βρετάκος , δίνει σταθερά το ενεργό παρόν. Πρόκειται για υποχρέωσή μας, για υποχρεωσή τους απέναντι στην οποία δείχνουμε ευθύνη και σοβαρότητα. Επίσης , θέλουμε να θυμίσουμε ότι ο επικεφαλής μας έχει ασκήσει κατ΄επανάληψη δημόσια κριτική απέναντι σ΄αυτό το φαινόμενο. Έχει καταθέσει δε προτάσεις για την τήρηση της νομιμότητας από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου που προβλέπει ενημέρωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ώστε να λαμβάνονται τα μέτρα που προβλέπονται στον Νόμο. Επίσης για την κοινοποίηση στο site του Δήμου των παρουσιών/ απουσιών και των 41 δημοτικών συμβούλων ,ώστε να ενημερώνονται όλοι οι πολίτες. Τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει. Το μόνο που έγινε ήταν μια σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων που συγκαλέστηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ πριν ένα, ενάμισυ χρόνο – υπό την πίεση των παρεμβάσεών μας – και στην οποία επαναλάβαμε τις προτάσεις μας. Σημειώσαμε ταυτόχρονα ότι ο Πρόεδρος έχει χρέος , αυτός και κανένας άλλος, να αντιμετωπίσει την κατάσταση με βάση τις προβλέψεις του Νόμου.
Ένα , ενάμισυ χρόνο μετά από αυτή την σύσκεψη δεν ελήφθη κανένα μέτρο από τον Πρόεδρο ως ώφειλε. Ο Νίκος Βρετάκος επέμεινε σ΄αυτή την κατεύθυνση, χωρίς καιπάλι να αναληφθεί καμία πρωτοβουλία. Έτσι, κατέθεσε Αναφορά- Καταγγελία κατά του Προέδρου του Δ.Σ προς τον Γ.Γ Της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής , στην οποία τον  καταγγέλει για σοβαρή παράβαση καθήκοντος σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3852/2010. Στο κείμενο της Αναφοράς του που συνοδεύει με τα Απουσιολόγια των ετών 2014, 2015, 2016, 2017 ( στα οποία φαίνονται οι απουσίες όλων των δημοτικών συμβούλων) επισημαίνει ότι βάσει του Νόμου « Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου υποχρεούται να ενημερώνει γραπτώς τον Ελεγκτή Νομιμότητας για κάθε περιπτωση αδικαιολόγητης απουσίας συμβούλου σε τρεις συνεχείς συνεδριάσεις, καθώς και σε κάθε περίπτωση μη εκτέλεσης των υποχρεώσεων συμβούλου για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις συνεχείς μήνες . Η παράλειψη αυτής της υποχρέωσης από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος».
Ήταν μια επιβεβλημένη κίνηση που δείχνει ευθύνη, σοβαρότητα και πίστη στην ανάγκη να τηρείται η Νομιμότητα.


Επισημαίνουμε ότι αυτή η Αναφορά θα έχει λογικά σοβαρές παρενέργειες, για τις οποίες όμως την πλήρη ευθύνη έχει ο Πρόεδρος και προφανώς ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή . Η άποψη ότι δεν πειράζει και να μην εφαρμόζεται ο Νόμος αρκεί να μην « μας πάρουν χαμπάρι» δεν ταιριάζει σε εμάς.