Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ- ΠΟΛΛΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ΠΑΡΑΤΥΠΙΩΝ, ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ


ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΡΑΠΟΙΩΝΤΑΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Του Ζαχαρία Ζούπη, δημοτικού συμβούλου Κερατσινίου – Δραπετσώνας / επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ »

 Με συνέντευξή του στο μπλογκ  drapetsini και στην ιστοσελίδα stagona4u.gr , ο Δήμαρχος της πόλης για τις παρεμβάσεις στον χώρο της Ανάπλασης των Λιπασμάτων  ομολογεί την αυθαιρεσία του,  την αντιδημοκρατικότητά του και την απουσία κάθε σεβασμού απέναντι στους Δημοτικούς Συμβούλους και το Δημοτικό Συμβούλιο , τον μη σεβασμό των νομοθετικών προβλέψεων σε ότι έχει κάνει , την αυξημένη επικινδυνότητα του χώρου που με δική του επιλογή πραγματοποιήθηκαν πέρυσι οι εκδηλώσεις , την απουσία κάθε ουσιαστικού σχεδίου για μια συνολική Ανάπλαση το χώρου.
Στο εισαγωγικό της συνέντευξης , οι Ν. Χάνος και Λ. Ιγνατιάδης σημειώνουν: « Η γνώμη μας είναι πως αξίζει να διαβαστεί, γιατί προέκυψε μια συνέντευξη που ενθαρρύνει το να σκεφτόμαστε και να συζητάμε πράγματα που μας αφορούν άμεσα». Δεν μπορώ βέβαια να γνωρίζω τι εννοούν οι δύο φίλοι που πήραν την συνέντευξη.  Ωστόσο , θα μπορούσα και να το συνυπογράψω . Πράγματι η συνέντευξη με έκανε  να σκεφτώ. Να σκεφτώ πως ο Δήμαρχος  ενός από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας μπορεί να μιλάει με τόση αυταρέσκεια , με τόση προσπάθεια να εξωραΐσει καταστάσεις και αυθαιρεσίες , με τόσο εμφανή απουσία κάθε στοιχείου δημοκρατικότητας, με τόση ειρωνεία για το όργανο που διοικεί τον Δήμο και είναι η θα έπρεπε να είναι  το Δημοτικό Συμβούλιο. Με έκανε να σκεφτώ και να αισθανθώ πραγματική θλίψη που το όραμα πολλών δημοτών για χρόνια  για μια Ανάπλαση της περιοχής των Λιπασμάτων που θα αναβαθμίζει την περιοχή και το περιβάλλον και θα ανοίγει τον δρόμο για παρεμβάσεις που θα δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και προοπτικές  δυναμικής ανάπτυξης. Κρίμα ! Κρίμα για τον Δήμο !
Το σύνολο των απαντήσεων του Δημάρχου συνιστούν ένα απαράδεκτο κείμενο. Ας σταθούμε σε κάποια σημεία :
1.       Ο Δήμαρχος ομολογεί πως ότι έχει κάνει στην περιοχή είναι παράνομο ! Ο ίδιος αναφέρει  ότι « έργο στην περιοχή των Λιπασμάτων , με βάση την Ελληνική Νομοθεσία δεν έγινε »! Συγχαρητήρια Δήμαρχε ! Παραδέχεσαι αυτά που εγώ και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης τονίζουμε από πέρυσι και εσύ μας καθύβριζες δημόσια . Δείχνεις για άλλη μια φορά την πάγια, απαράδεκτη τακτική σου να διαψεύδεις την Αντιπολίτευση και μετά να παραδέχεσαι την αλήθεια Προσέφερες μόνος σου υλικό για ότι ακολουθήσει.

Ο Δήμαρχος βέβαια, όπως για κάθε τι έχει μια εξήγηση. Δεν υπήρχε λέει η κυριότητα του χώρου και γι αυτό οι παρεμβάσεις έγιναν όπως έγιναν . Σώπα ! Αφού δεν υπήρχε κυριότητα του χώρου , πως έγινε έργπ σ΄αυτόν ; Και φέτος  τότε , γιατί συνεχίζεις τα ίδια στην περιοχή στον όρμο Κράκαρη, αφού η παραχώρηση έγινε στα τέλη του 2017 ; Γιατί πάλι δεν προηγήθηκε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, Μελέτη για το συνολικό έργο , κατάρτιση συνολικού Προϋπολογισμού έργου ; Γιατί επαναλαμβάνεις την « πρωτότυπη » διαδικασία της κατάτμησης του έργου και της υλοποίησης του κάθε υποέργου πάλι χωρίς Μελέτη και κάνοντας απλά προμήθειες; Από πότε αυτή η διαδικασία είναι νόμιμη ; Από πότε αυτή η διαδικασία προσφέρει διαφάνεια;


2.       Ο Δήμαρχος για να καλύψει τις αυθαιρεσίες του , καταφεύγει στην λάσπη. Για να καλύψει αυτό που ο ίδιος αναφέρει περί μη ένταξης σε πλαίσιο Νόμου των κατασκευών που έγιναν συγκρίνει το κόστος των εργασιών με το κόστος έργων όπως η Ανάπλαση της Π. Φύσσα, της Πλ. Ευγενείας και του γκρεμού στην Δραπετσώνα αφήνοντας σκιές. Τα έργα αυτά πραγματοποιήθηκαν επί θητειών τριών διαφορετικών Δημάρχων και χρήσιμο θα ήταν να μιλήσουν οι ίδιοι.

Ωστόσο, εγώ οφείλω  να ρωτήσω ευθέως : Με αυτά που λες Δήμαρχε , υπονοείς κάτι; Υπονοείς ότι υπάρχουν θέματα ηθικής τάξης, υπερκοστολογήσεων η και χρηματισμού σ΄αυτά τα έργα ; Αν ναι και έχεις στοιχεία, τότε κακώς τα αναφέρεις αυτά στην συνέντευξη και δεν έχεις προσφύγει στην Δικαιοσύνη.  Αν όχι, τότε γιατί τα αναφέρεις ; Γιατί ρίχνεις σκιές και αφήνεις υπονοούμενα; Αυτό θα μπορούσε να το ονομάσει κάποιος « φτηνή λασπολογία ».Δεν το βλέπω και πολύ πολιτικά ηθικό.

Σημειώνω πάντως γενικά , ότι θέματα ηθικής τάξης μπορούν να εμφανιστούν και σε μεγάλα και μικρά έργα και σε μικρά ποσά και σε μεγάλα ποσά. Επισημαίνω , ότι κανείς δεν είναι « άγιος » εξ ορισμού. Όπως και οφείλω να σημειώσω σαν γενική άποψη, ότι αποφυγή ερωτημάτων και αμφιβολιών προυποθέτει σεβασμό της νομιμότητας και των προβλεπομένων διαδικασιών, διασφάλιση πλήρους διαφάνειας, αποφάσεις από συλλογικά όργανα και όχι από στενούς κύκλους εξουσίας. Αυτά σαν γενικές απόψεις και σαν συμβουλές προς όσους μιλάνε στο όνομα της ηθικής, την ίδια ώρα που αφήνουν να αιωρούνται διάφορα για άλλους.

Τονίζω επίσης Δήμαρχε, ότι αυτή την τακτική  της κατηγορίας ή δημιουργίας κλίματος αμφιβολιών όσων διαφωνείς πολιτικά μαζί τους την έχουμε μάθει πια. Όπως και τις συγγνώμες που ζητάς εκ των υστέρων , αν κάποιος από αυτούς που κατηγορείς παρέμβει και ζητήσει εξηγήσεις. Αναφέρω τα όσα είχες αναφέρει για τον π. βουλευτή Κανέλλο Λάλο που από την μια τον είχες αποκαλέσει « πολιτικό εγκληματία της πόλης » και από την άλλη είχες αφήσει υπονοούμενα για την θητεία του στο Νεκροταφείο και έσπευσες μετά να ζητήσεις συγγνώμη.

Τα συνηθίσαμε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια και ξέρουμε. Η μεγαλοστομία σου είναι άνευ περιεχομένου. Άλλωστε κατηγορούσες την Μελέτη για την ανακατασκευή του γηπέδου « Π. Σαλπέας » ως Μελέτη ύποπτη για  υπερτιμολογήσεις από τους προηγούμενους και σε λίγο έκανες διαγωνισμό με βάση αυτή την Μελέτη .
Εν πάσει  περιπτώσει , αν έχεις κάτι να πεις για αυτά τα τρία έργα , ας το πεις. Αλλιώς έχω χρέος να σου πω, ότι η σιωπή είναι συχνά πράξη στοιχειώδους πολιτικού αυτοσεβασμού.
3.  Ο Δήμαρχος θολώνει συνειδητά τα νερά για το κόστος των περυσινών εκδηλώσεων. « Δώσαμε 200.000 ευρώ για τις συναυλίες » απαντάει σε σχετική ερώτηση και βέβαια επιτίθεται για άλλη μια φορα στην Αντιπολίτευση ότι ψεύδεται όταν αναφέρεται σε πολύ υψηλότερα ποσά για το κόστος . Ωστόσο αυτοδιαψεύδεται λίγο παρακάτω όταν ουσιαστικά λέει ότι αν συνυπολογιστούν και άλλα έξοδα ( λειτουργία χώρου, εγκαταστάσεις ) πράγματι το κόστος φτάνει κοντά στο 1,2 εκατομ. ευρώ! Αφού διαψεύδει δηλαδή την Αντιπολίτευση ( έχει αρχίσει και έχει πλάκα αυτή η στάση του) , στο τέλος δέχεται αυτό που του λέμε και μας καταγγέλει. Γιατί, σαφώς όλοι αναφερόμαστε στο συνολικό κόστος κόστος της διοργάνωσης και όχι μόνο στο κόστος των καλλιτεχνών. Δεν έφερε και τους Scorpions για να κοστίσουν μόνο οι συναυλίες 1,2 εκατομ. ευρώ! Ο Δήμαρχος άραγε δεν ξέρει ότι το συνολικό κόστος προκύπτει από τις δύο αμφισβητούμενης νομιμότητας Προγραμματικές Συμβάσεις με το ΚΔΒΜ ΙΙ  500.000 ευρώ ( 250.000 για τις συναυλίες και 250.000 ευρώ για την λειτουργία του χώρου ) συν το κόστος του έργου, των κατασκευών.
Ας σημειώσω δε εδώ , ότι καλό είναι ο Δήμαρχός μας να μην αυτοεμφανίζεται ως ο φιλολαικός Δήμαρχος που έκανε για εμάς τους ιθαγενείς δωρεάν συναυλίες για τις οποίες οφείλουμε να του είμαστε ευγνώμονες . Βρήκε και τα κάνει, γιατί βρήκε 17 εκατομ. ευρώ ως αποθεματικό του Δήμου. Τσάμπα φιλολαικότητα δηλαδή. Επίσης, ας μη λέει ότι αυτή η κίνηση δεν έφερε μειώσεις σε κονδύλια για άλλες δραστηριότητες. Θυμίζω , ότι πρωτευόντως ο Κώστας Κούβαρης και δευτερευόντως εγώ, είχαμε σημειώσει στην συζήτηση για τον Προυπολογισμό ότι υπάρχει μείωση των κονδυλίων για την Κοινωνική Μέριμνα. Τονίζω δε, ότι με μια άλλη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, θα μπορούσαν πολλοί περισσότεροι να βηθούνται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο ή να σιτίζονται.
Ο Δήμαρχος όμως χρησιμοποιεί ένα αποτυχημένο παράδειγμα για να αποδείξει ότι υπήρχαν και έσοδα που επομένως μείωσαν το πραγματικό κόστος των εκδηλώσεων. Άθελά του όμως αναδεικνύει ένα πρόβλημα που το έχω θέσει στο Δ.Σ του ΚΔΒΜ ΙΙ .Αναφέρομαι σ΄αυτό που με υπερηφάνεια (!) αναφέρει ο Δήμαρχος ότι ο τζίρος του κυλικείου ήταν 150.000 ευρώ! Ωστόσο, μετριοπαθείς υπολογισμοί ανεβάζουν στους 100.000 πολίτες αυτούς που επισκέφτηκαν τον χώρο στο διάστημα λειτουργίας του. Να θεωρήσω ότι με όλο αυτόν τον κόσμο οι 150.000 ευρώ τζίρος συνιστά επιτυχία; Για μένα συνιστά απόδειξη, ότι υπήρχαν διαφυγόντα έσοδα. Κανένα άλλο σχόλιο επ΄αυτού.

4Ο Δήμαρχος παραδέχεται ότι γνωρίζει,πως ο χώρος που έγιναν οι εκδηλώσεις έχει αυξημένη επικινδυνότητα για τους πολίτες ! Δεν αναφέρομαι στο ανοικτό ερώτημα για την ύπαρξη ή όχι ραδιενέργειας στον χώρο, κάτι που αναφέρω από πέρυσι για να εισπράτω το ανεύθυνο καλαμπούρι κάποια πιστά στελέχη του Χρήστου Βρετάκου, χωρίς όμως να έχουν ζητήσει να γίνουν μετρήσεις από τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ ή την ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ που θα μπορούσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες. Δεν αναφέρομαι γιατι δεν υπήρχε σχετική ερώτηση.
Αναφέρομαι όμως με οργή, ότι ο Δήμαρχος δέχεται ότι ο χώρος γύρω από τις εγκαταστάσεις παρουσιάζει επικινδυνότητα επιπέδου ΣΕΒΕΖΟ ! Το δέχεται σαν να μην τρέχει τίποτα. Φοβερό και τρομερό επιχείρημά του είναι ότι αν συμβεί κάποιο τραγικό γεγονός δεν θα ήταν θύματα μόνο οι επισκέπτες του χώρου, αλλά και όσοι μένουν και λίγο μακρύτερα ! Ας θαυμάσουμε την υπευθυνότητα και την ευαισθησία για την ζωή των δημοτών του, ενός αγωνιστή Δημάρχου  !
Όμως ο Δήμαρχος και πάλι κρύβεται πίσω από μια ακόμα απαράδεκτη επίθεση κατά της Αντιπολίτευσης, λέγοντας το απαράδεκτο και πολιτικά θρασύ, ότι η Αντιπολίτευση δεν ήθελε δήθεν να ανοίξει ο χώρος για να πάνε οι πολίτες ! Ντρέπομαι για λογαριασμό του. Επιπλέον, οφείλω να πω ότι είναι πολιτικά ανήθικο να χρησιμοποιεί την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις δωρεάν συναυλίες για να ξεπλύνει τις ευθύνες του, την παράβλεψη της ομολογημένης πια από τον ίδιο της επικινδυνότητας  του χώρου, τις τουλάχιστον παρατυπίες στο πως έγιναν οι εγκαταστάσεις. Κρύβεται πίσω από την συμμετοχή , λες και οι πολίτες είχαν ενημερωθεί για όλα αυτά. Βασική ευθύνη έχουμε όλοι μας, Αντιπολίτευση , Μέσα Ενημέρωσης , φορείς, κόμματα  που είδαν με « δέος» της εκδηλώσεις και σχεδόν κρύφτηκαν όλα αυτά που συζητάμε, προσφέροντας μια ακατανόητη ασυλία στον Δήμαρχο.
Η απαράδεκτη συμπεριφορά όμως του  Δημάρχου συνεχίζεται και όταν ερωτόμενος  για τις εγκαταστάσεις της OIL ONE ψεύδεται επιτιθέμενος στην Αντιπολίτευση , ερωτώντας που ήταν όταν ο π. Υπουργός Μανιάτης έκανε τις γνωστές απαράδεκτες ρυθμίσεις για τις χρήσεις γης. Προφανώς ο κ. Βρετάκος ήταν αλλού, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο  με ομόφωνες αποφάσεις καταδίκαζε αυτές τις ρυθμίσεις και ζητούσε την αλλαγή τους. Η ήταν αλλού ή προβοκάρει συνειδητά δείχνοντας ότι δεν « κολάει πουθενά» .
Ας τον ρωτήσω όμως δημόσια : Που ήσουν εσύ Δήμαρχε όταν δινόταν η δεύτερη άδεια στον κ. Μελισσανίδη για την εμπορία καυσίμων από τις εγκαταστάσεις; ; Πως και δεν το αντελήφθης ; Πως και κατάφερες και το έμαθες τρεις μήνες μετά, από ερώτηση δημοτικού συμβούλου στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εμφανιστείς δήθεν μάχιμος; Επίσης, Έχεις καταλάβει Δημαρχε ότι οργανώνοντας τις εκδηλώσεις γυρω από τον χώρο της OIL ONE εξωράισες την λειτουργία του διυλιστηρίου, αφού στην πράξη φαινοταν απολύτως συμβατή η λειτουργία της OIL ONE με όμορφες πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις ; Γιατί στις τρεις συναντήσεις σου με τον Μελισσανιδη ( όπως ο ίδιος έχει δεχτεί ) και αφού σ΄αυτές συζητήθηκαν οι θέσεις του Δήμου για απομάκρυνση των εγκαταστάσεων, δεν κάλεσες και εκπροσώπους της Αντιπολίτευσης και φορέων που παλεύουν για αυτούς τους στόχους ;
5. Ο Δήμαρχος αυτοαποκαλύπτεται για την αντίληψή του περί Δημοκρατίας και του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε σχετική ερώτηση, γιατί δεν συζητήθηκαν οι παρεμβάσεις ως όφειλε πρώτα στο Δημοτικο Συμβούλιο , ειρωνεύεται με περισσή αλαζονεία λέγοντας « « Ευχαριστώ που μέσα από την ερώτησή σας έμαθα ότι στην χώρα μας υπάρχει δημοκρατικό πλαίσιο άσκησης της πολιτικής. Εγώ και εκατομύρια συμπατριώτες μας από την εμπειρία μας είχαμε άλλη αντίληψη» !
Δεν γνωρίζω σε ποια Δημοκρατία πιστεύει ο κ. Βρετάκος, μετά όμως από αυτη την προβολή μιας άποψης βαθύτατα αντιδημοκρατικής και ολοκληρωτικής καταλαβαίνω καλύτερα γιατί γράφει συστηματικά το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημοτικού συμβούλους. Από τη απάντηση φαίνεται επίσης, ότι δεν καταλαβαίνει ότι να το να λαμβάνονται οι αποφάσεις πρώτα στο Δημοτικό Συμβούλιοκαι να ην κάνει αυτός και μια στενή παρέα ότι θέλει δεν ειναι θέμα απλά Δημοκρατίας,αλλά και υποχρεωτικη, θεσμική λειτουργία με βαση ότι προβλέπεται από Νόμους, ρυθμίσεις, διατάξεις για την λειτουργία του Δήμου. Όλα τα άλλα συνιστούν διαρκές πραξικόπημα, υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου , ανάδειξη μιας αντίληψης με βάση την οποία ο Δήμαρχος μπορεί να λειτουργεί περίπου ως τσιφλικάς.
Και πάλι όμως , επιτίθεται συλλήβδην κατά τις Αντιπολίτευσης διατυπώνοντας το θρασύ επιχείρημα , ότι θα πρέπει και οι δημοτικοί σύμβουλοι  να συμμετέχουν. Ας το πει αυτό στον Πρόεδρο του Δ.Σ και στέλεχος της παράταξής του για τον οποίο έχει κατατεθεί αναφορά στον Γ.Γ της Περιφέρειας γιατί δεν έχει λάβει τα μέτρα που προβλέπονται για όσους επί μήνες δεν συμετέχουν. Ας τα αφήσει αυτά ο αντιδημοκράτης Δήμαρχος. Δεν έχει καταλάβει όμως άραγε, ότι όλο το τελευταίο διάστημα το  Δ.Σ συνεδριάζει γιατί δίνουν το παρόν σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης , μιας και δεν έχουν εμφανιστεί πάνω από 15 ( από τους 24 που διαθέτει ), ενώ η απαρτία απαιτεί 21 συμβούλους; Ας αφήσει τις υπεκφυγές. Αρέσκεται να αποφασίζει μόνος του, άντε με μια παρέα, ούτε καν με το σύνολο της παράταξής του, πολύ περισσότερο με το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αυτά προς το παρόν. Δεν αναφέρομαι στις απαντήσεις του Δημάρχου για την υπόθεση συνολικά της Ανάπλασης . Δεν αξίζει. Πλήττει κάποιος από την ανούσια φλυαρία, την απουσία σχεδίου. Πλήτει και θλίβεται. Δυστυχώς φαινεται να έχει προσανατολισμό σε μικρές παρεμβασούλες για « να προλάβουμε να μαζέψουμε κανένα ψηφαλάκι». Ο Χρηστος Βρετάκος βοηθούμενος από την Κυβέρνηση και από τη Περιφέρεια θα μπορούσε να είναι ο Δήμαρχος που θα έβαζε την σφραγίδα του σε μια Ανάπλαση  που θα σηματοδοτούσε μια νέα πορεία της περιοχής. Φαίνεται, ότι θα είναι ο αδύναμος Δήμαρχος που μπορεί να ενταφιάσει το όραμα χιλιάδων πολιτών.