Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ




Ας μου επιτρέψουν οι φίλοι από το Κίνημα Αλλαγής, αλλά είναι ακατανόητος ο ενθουσιασμός τους για την ανάλειψη της Πρωθυπουργίας στην Ισπανία από τον Πέδρο Σάντσεθ. Πρώτον, γιατί το γεγονός αυτό δεν συσχετίζεται καθόλου με τις εξελίξεις στην χώρα μας ούτε δείχνει κάποιο νέο ρεύμα στην Ευρώπη. Δεύτερο γιατί είναι μια ανάδειξη που μοιάζει με το να πετύχεις εξάρες ρίχνοντας τα ζάρια.Τρίτο, γιατί οι σοσιαλιστές στην Ισπανία πέτυχαν την χειρότερη εκλογική επίδοση στις τελευταίες εκλογές από το 1977. Τέταρτο, γιατί απ΄ότι φαίνεται πολύ γρήγορα την Ισπανία θα έχουμε εκλογές αφού δεν νοείται Κυβέρνηση που ως σίγουρο, βασικό κορμό στήριξης έχει 84 βουλευτές από τους 350 του Ισπανικού Κοινοβουλίου. Ως γνωστόν, τόσοι είναι οι βουλευτές των σοσιαλιστών. Ας μου επιτρέψουν επίσης κάποιοι που δηλώνουν αριστεροί στο Κίνημα Αλλαγής, ότι βιάστηκαν να δουν και να εκτιμήσουν ως θετική εξέλιξη την συνεργασία Σοσιαλιστών- Podemos.Πριν ο αλλέκτωρ λαλήσει ο Πέδρο Σάντσεθ απέκλεισε τετοια προοπτική.

Ας μην βιάζονται λοιπόν κάποιοι και ας στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Διαφορετικά ο ενθουσιασμός που στηρίζεται στον αέρα μετατρέπεται εύκολα σε απογοήτευση και τάσεις φυγής. Άλλωστε το Κίνημα Αλλαγής έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί ειδικά αυτη την περίοδο. Μετά από ένα διάστημα δημοσκοπικής κατάρρευσης, δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Αναφέρω χαρακτηριστικά επιδόσεις ( με αναγωγή επί των εγκύρων )  όπως καταγράφηκαν από αλεπάλληλες έρευνες της OPINION POLL : Δεκέμβριος 2017 8.9%, Φεβρουάριος 2018 5.8%, Απρίλος 2018 5.9%, Μάιος 2018 7.6% .Για τη ιστορία και για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, τον Σεπτέμβριο του 2017 οι αντίστοιχες επιδόσεις ήταν για την ΔΗΣΥ 4.2% και το ΠΟΤΑΜΙ 1% , Δηλαδή άθροισμα 5.2%.
Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται κατ΄αρχήν, ότι στην προοπτική πολωτικών και με έντονα διλήματα εκλογών, αν δε γινόταν το βήμα ένωσης όλων των δυνάμεων που σήμερα αποτελούν το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΟΤΑΜΙ κινδύνευε από εξαύλωση και η ΔΗΣΥ να δίνει αγχωτική μάχη επιβίωσης λιγότερο ή περισσότερο άνετης. Γι΄αυτό και ας μην επαναφέρουν κάποιοι την συζήτηση περί της αναγκαιότητας της πρωτοβουλίας. Δεύτερο, η διαδικασία εκλογής της Προέδρου δραστηριοποίησε πολίτες, επανέφερε ελπίδα και προσδοκίες. Για αυτό και και υπήρξε μια σημαντική δημοσκοπική άνοδος. Τα όσα επακολούθησαν μετά ( Συνέδριο διορισμένων , διορισμένα όργανα, μη αποσαφήνιση φυσιογνωμίας και στρατηγικής στόχευσης, απουσία προτάσεων για τα καυτά θέματα, χαωτική κατάσταση από τις πιο διαφορετικές προσεγγίσεις, εικόνα διανομής μιας κομματικής εξουσίας σε κόμματα και ομάδες ) οδήγησαν σε κατάρρευση και σε μια κατάσταση που το Κίημα φαινόταν να δίνει μάχη με την Χρυσή Αυγή για την τρίτη θέση.

Το τελευταίο διάστημα σημειώθηκε μια αξιοσημείωτη δημοσκοπική άνοδος. Που να οφείλεται άραγε; Δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη εξήγηση από την παρέμβαση της Προέδρου να ζητήσει εκλογές. Σε πολλές αναλύσεις έχουν γραφτεί πολλά για τους λόγους που την οδήγησαν σ΄αυτή την πρωτοβουλία. Δεν έχει νόημα να τις αναφέρουμε και πάλι .Σημασία στην Πολιτική έχει το αποτέλεσμα.  Φάνηκε λοιπόν  ότι το αίτημα για άμεσες εκλογές επανασυσπείρωσε ένα κοινό που θελει καθαρή γραμμή, όχι εικόνα παιχνιδισμάτων και πολιτικών φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ ή την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πορεία προς τις εκλογές με στόχο την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν ήθελε και πολυ μυαλό να δει κάποιος ότι το Κίνημα Αλλαγής θα δυναμώσει αν δείξει έμπρακτα ότι είναι δύναμη απαλλαγής. Έτσι αισθάνονται όσοι άντεξαν στα πέτρινα χρόνια και ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ ή μετά ΔΗΣΥ και ΠΟΤΑΜΙ. Έτσι αισθάνεται όμως πια η συντριπτική πλειψηφία του λαού που κατά 55%-60% ζητάει εκλογές και κατά 80%-85% αισθανεται ότι τα τελευταία χρόνια τα πράγματα πήγαν χειρότερα για την χώρα και την ζωή του και μη ικανοποιημένο από το έργο της Κυβέρνησης ( από μετρήσεις της OPINION POLL ). Όσοι λοιπόν θυμούνται θεσμικού τύπου ευαισθησίες ή ξαναθυμούνται ότι είναι ολίγον αριστεροί, μάλλον βρίσκονται εκτός κοινωνικής πραγματικότητας.

Αυτή φαίνεται να είναι η γραμμή που μπορεί να φέρει οφέλη στο Κίνημα Αλλαγής και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ ή την Ν.Δ. Αυτή με την ταυτόχρονη ανάγκη να αποσαφηνίσει την θέση του για την διακυβέρνηση της χώρας, τις προτάσεις του για όσα πραγματικά καίνε τους πολίτες ( ανάπτυξη/ απασχόληση, ασφαλιστικό και επίπεδο συντάξεων, οικονομική κατάσταση κ.λ.π) , να βάλει τέλος στην χαώδη κατάσταση ανάμεσα σε ηγέτες και ηγετίσκους που θα όφειλαν να συμβάλουν σε μια σταδιακή εμβάθυνση της ενοποίησης του χώρου αντί να εμφανίζονται «καθαροί»  και αδικαιολόγητα δικαιωμένοι . Αυτά είναι τα « μυστικά » της επιτυχίας. Διαφορετικά μπορεί όλοι μαζί να βρεθούν προ απρόπτων και θα ήταν κρίμα.
Θα ήταν κρίμα γοατί υπάρχουν δεξαμενές άντλησης δυνάμεω,Δεν είναι μόνο αυτοί που από το ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, που μεγάλο τμήμα τους είναι απογοητευμένο και αναζητεί μα νέα ελπίδα. Είναι και η μισή Ελλάδα που δεν ψήφισε τον Σεπτέμβριο του 2015, που δηλώνει λευκό,άκυρο,αναποφάσιστη, αποχή. Με αυτά τα ακροατήρια πρέπει να επανασυνδεθεί. Το στοίχημα είναι αυτό και οι δυνατότητες μεγάλες. ΑΝ ...