Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΜΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ , ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ


Δήλωση Ζαχαρία Ζούπη, Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου – Δραπετσώνας , επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

Η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ( 16-10-2017) επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την ροπή του Δημάρχου και της Διοίκησης του Δήμου προς αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, αδιαφάνεια και υποβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου.  Άφησε ταυτόχρονα αναπάντητα πολλά ερωτηματικά .
 Εξ αρχής δηλώνω ότι αυτά που συμβαίνουν στον Δήμο που δημιουργούν θλίψη και οργή και ότι όσο περνάει από το χέρι μου δεν θα μείνουν αναπάντητα, ενώ θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να ενημερωθούν οι δημότες. Έχω χρέος να ενημερώσω για όσα καινοφανή συμβαίνουν στον Δήμο και που με τίποτα δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά.

Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τι συνέβη:

1.       Καλεστήκαμε ως Δημοτικοί Σύμβουλοι να συμμετέχουμε σε συνεδρίαση με δύο θέματα: Συζήτηση-Ενημέρωση για την Διαδημοτική Επιχείρηση Α.Ε  ΚΑΙ Συζήτηση- Ενημέρωση για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου στην περιοχή της Ανάπλασης σε συνεργασία με το ΚΔΒΜ ΙΙ που αποτελεί Δημοτική Α.Ε ( το μέχρι πρότινος γνωστό ως Κ.Ε.Κ ). 
Προσέξτε τώρα!
Για δύο τόσο σοβαρά θέματα , δεν δόθηκε  στους δημοτικούς συμβούλους καμία εισήγηση , όπως και κανένα οικονομικό στοιχείο εκ των προτέρων !Ραντεβού στα τυφλά δηλαδή , συζήτηση χωρίς καμία βάση .Πρόκειται γα νέα ήθη, νέα έθιμα.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό.
Και τα δύο θέματα είχαν χαρακτήρα « Συζήτησης – ενημέρωσης ».Τι σημαίνει πρακτικά αυτό ; Ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είχε το δικαίωμα να συζητήσει  γενικώς και αναφέραμε πως και με ποια στοιχεία, δεν μπορούσε όμως να πάρει απόφαση για … τίποτα!
Μιλάμε για τον θρίαμβο της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς και της υποβάθμισης του Δημοτικού Συμβουλίου. Έλεος !


2.       Σημειώνω , για να μην υπάρχουν θολά σημεία, ότι και για τα δύο αυτά θέματα προσωπικά είχα ζητήσει εγγράφως να υπάρξει συνεδρίαση! Για την δε περίφημη « ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ Α.Ε » το είχα ζητήσει εγγράφως τέσσερεις φορές τα τελευταία δύο χρόνια και το λιγότερο άλλες τόσες με παρεμβάσεις μου μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο , ενώ με δηλώσεις μου είχα καταγγείλει σειρά φαινομένων.
Ήταν όμως φανερό , ότι με τις προϋποθέσεις αυτές  δεν μπορούσε να γίνει συγκροτημένη, ουσιαστική συζήτηση. Επαναλαμβάνω: Χωρίς εισήγηση- Χωρίς στοιχεία – Χωρίς δικαίωμα καμίας απόφασης  !

Γι αυτό πρότεινα να αναβληθεί η συνεδρίαση και να συζητήσουμε τα θέματα έχοντας εξασφαλίσει στοιχειώδεις όρους  διαφάνειας, δημοκρατικής λειτουργίας. Η πρόταση αυτή απορρίφτηκε από τον Δήμαρχο , με εξηγήσεις που δύσκολα μπορεί κάποιος να κατανοήσει. . Την έβαλα λοιπόν σε ψηφοφορία και την υπερψήφισαν οκτώ από τους εννέα παρόντες δημοτικούς συμβούλους της Αντιπολίτευσης από πέντε διαφορετικές παρατάξεις! Την καταψήφισαν 16 παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Δημάρχου και ένας της Αντιπολίτευσης.

Θέλω να εκφράσω δημόσια την απορία μου για την στάση όσων καταψήφισαν. Πιστεύουν στα αλήθεια, ότι μπορεί να συνεδριάζει μ΄αυτούς τους όρους το Δημοτικό Συμβούλιο; Έτσι αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους και την συμμετοχή τους ;

3.       Το πρώτο θέμα ήταν η συζήτηση για την « ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ Α.Ε ». Αν και πολλοί συνάδελφοι ήθελαν να φύγουμε προς ένδειξη διαμαρτυρίας για το όλο κλίμα και συμπεριφορά, κάτσαμε στην συνεδρίαση. Δεν θέλαμε να αφήσουμε κανένα περιθώριο σε κανένα να πει ότι υπεκφεύγουμε.
Άλλωστε άλλοι υπέκφευγαν και μάλιστα δύο χρόνια. Αναφέρομαι πριν απ όλα στον Δήμαρχο Χρήστο Βρετάκο που επί δύο χρόνια στα λόγια μου απαντούσε ότι « ασφαλώς και θα συζητήσουμε το θέμα» κάτι που δεν έγινε ποτέ και χωρίς καμία εξήγηση ! Επιπλέον , ενώ επί δύο χρόνια υπήρχε πέπλο σιωπής , το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αφού είχε προηγηθεί απόφαση της Γ.Σ  της Εταιρείας για λύση της , χωρίς να έχει ζητηθεί καμία άποψη από το Δημοτικό Συμβούλιο  .Εν ολίγοις ο Δήμαρχος ο Δήμαρχος θυμήθηκε να φέρει το θέμα , αφού όλα είχαν λήξει!
Θέλω να του απευθύνω συγχαρητήρια για αυτή την παρελκυστική τακτική που κράτησε επί τρία περίπου χρόνια. Συγχαρητήρια Δήμαρχε που τελικά μας κορόιδευες και ενώ έλεγες ότι το θέμα θα συζητηθεί , το έφερες όταν όλα έληξαν.

4.       Η συζήτηση για την « ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ Α.Ε » ήταν γενική, άνευ ουσίας και με κάποιες επιλεκτικές αναφορές . Το ίδιο και η εισήγηση του Δημάρχου που απλά προσδιόρισε όλο το πρόβλημα σε μια συγκεκριμένη περίοδο από τα 25 χρόνια που υπήρχε η Εταιρεία, λες και όλα τα άλλα χρόνια όλα πήγαιναν φοβερά ( αν ήταν έτσι γιατί πήραν απόφαση να την κλείσουν άραγε; )

              Αναρωτιέμαι ειλικρινά :
-          Γιατί δεν έφερε το θέμα ο Δήμαρχος δύο χρόνια τώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο;
-          Γιατί δεν δόθηκαν όλα τα στοιχεία της οικονομικής πορείας της Εταιρείας, που σημειωτέον είχε 25 χρόνια ζωής;
-          Γιατί στην συνεδρίαση δεν καλέστηκαν να συμμετέχουν ο νυν Πρόεδρος της ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ Α.Ε Δήμαρχος Περάματος κ .Γ. Λαγουδάκης , αλλά και άλλοι τέως Πρόεδροι, Διευθύνοντες Σύμβουλοι η και μέλη των Δοικήσεων της , ώστε να γίνει μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση και να υπάρξει μια πλήρης εικόνα;
-          Γιατί κυριολεκτικά έτρεξαν να πάρουν απόφαση της Γ.Σ για να πάρει απόφαση λύσης της , χωρίς να έχει ζητηθεί η άποψη από πριν των τριών Δημοτικών Συμβουλίων ; Τι απέφευγαν; Τι δεν ήθελαν να συζητηθεί ;
-          Γιατί βιαζόντουσαν τόσο ώστε να μην δώσουν ούτε για μία από τις τρεις καθορισμένες ημερομηνίες για την Γενική Συνέλευση πρόσκληση στους Δημοτικούς Συμβούλους ; Γιατί ο Δήμαρχος και ο προερχόμενος από τον Δήμο μας Διευθύνων Σύμβουλος Σ. Δασκαλάκης δεν φρόντισαν να δώσουν προσκλήσεις;  Πως μιλάνε γα δημοκρατία και διαφάνεια όταν έγινε Γ.Σ σε συνθήκες που ποτέ δεν έγινε, αφού πάντα παίρναμε πρόσκληση και εισηγήσεις; 
-          Γιατί ενώ ο Δήμαρχος αφήνει να εννοηθεί ότι σε κάποιες περιόδους υπήρχε κακοδιαχείριση , δεν έφερε το θέμα στο προηγούμενο διάστημα ώστε να αποφασίσει  το Δημοτικό Συμβούλιο γενικευμένο οικονομικό – διαχειριστικό έλεγχο όλης της 25ετίας από το σώμα των ορκωτών λογιστών η από τους Οικονομικούς  Επιθεωρητές;
-          Γιατί ακόμα δεν έχω πάρει απάντηση σε αίτημα  που έχω υποβάλει εγγράφως από τον Δεκέμβριο του 2016(!) να μου δοθούν οι πλήρες κοστολογήσεις των αναθέσεων που έδωσε ο Δήμος στην « ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ Α.Ε»  ;
-          Ποιες ήταν οι προσπάθειες της απερχόμενης Διοίκησης να στηρίξουν την ύπαρξη της Εταιρείας που τόσο ήθελε ο κ. Βρετάκος; Τι πρωτοβουλίες πήρε ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος ; Πως πίστευαν ότι θα κάνουν βήματα όταν το απερχόμενο και τελευταίο Δ.Σ της Επιχείρησης  δεν συνεδρίασε ποτέ από τότε που εκλέχτηκε;

Αυτά τα ερωτήματα δεν πήραν απαντήσεις και μάλλον δεν θα πάρουν .Κάποιοι αρέσκονται να εμφανίζονται ως λάτρεις της διαφάνειας ,αλλά μόνο στα λόγια.
Ο δε Δήμαρχος έχει δικαίωμα να λέει ότι θέλει, δεν έχει δικαίωμα όμως να επιτίθεται κατά δημοτικών συμβούλων που θέτουν ζητήματα . Όπως δεν έχει και δικαίωμα να υποβαθμίζει τόσο κατάφορα το Δημοτικό Συμβούλιο

Ελπίζω να καταλάβει ότι το ίδιο δεν μπορεί να συμβεί και στην συζήτηση για τις Καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου που αναβλήθηκε λόγω ώρας για επόμενο Συμβούλιο. Δεν μπορεί να γίνονται επιλογές κόστους για το Δήμο 1,2 εκατομ. ευρώ, να έχουν τεθεί ζητήματα σκεπτικού, ασφάλειας, διαφάνειας  κ.ά και να πάμε σε μια συζήτηση χωρίς εισήγηση- πλήρη στοιχεία και δυνατότητα ψηφοφορίας στο τέλος.

Αυτά ας τα ξεχάσει.

Συνένοχος στην διάλυση κάθε δημοκρατικής λειτουργίας του Δήμου δεν γίνομαι και πιστεύω , ότι δεν είμαι είμαι ο μόνος