Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Η ΑΡΧΗ ΕΓΙΝΕ



Και  ξαφνικά ένα ανθρώπινο ποτάμι 200.000 πολιτών εμφανίστηκαν και πάλι, έδωσαν το παρόν, ψήφισαν για το νέο κόμμα του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Το περίμεναν πολλοί; Δεν το πιστεύω. Και όσοι oμως έβλεπαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απλά το ψιθύριζαν.Φοβόντουσαν ότι θα διαψευστούν.

Ωστόσο, την Κυριακή που πέρασε ζήσαμε μια μεγάλη αφύπνιση, το ισχυρό μήνυμα ενός ολόκληρου κόσμου. Ενός κόσμου που πέρασε πολλά τα τελευταία χρόνια, που έζησε ύβρεις και φραστικούς προπηλακισμούς από όσους έστησαν την μεγαλύτερη μεταπολιτευτική πολιτική απάτη, που ενοχοποιήθηκε και στάθηκε όρθιος, που έζησε τον κατακερματισμό, την πολυδιάσπαση και την μιζέρια. Που ζει μια Κυβέρνηση που μπολιάζει την κοινωνία ψέμα, κοροϊδία, ψευδαισθήσεις, μίσος. Ήρθε η ώρα που αυτός ο καταπονημένος, χτυπημένος κόσμος ήθελε να δειξει την οργή του για όσα ζει από μια απαράδεκτη Κυβέρνηση και την απόφασή του να κάνει το μεγάλο come back.

Ξάφνιασε λοιπόν τους πάντες .Έστησε μια μεγάλη γιορτή Δημοκρατίας και αυθεντικής λαικής συμμετοχής που μόνο κάποιοι μεμψίμοιροι η πανικόβλητοι η στημένοι αμφισβήτησαν. Η ΕΡΤ ,αλλά και κάποια τηλεοπτικά κανάλια έπαιξαν αυτό το γεγονός δεύτερη η και τρίτη είδηση. Κάποιοι ανακάλυψαν χιλιάδες νεοδημοκράτες να πηγαίνουν να ψηφίζουν. Ο νέος Κουρής Κώστας Βαξεβάνης τιτίβησε ότι οι εκλογές στην Κεντροαριστερά έγιναν για να ξεκαθαρίσει ποιοι θα πάνε στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τις Βρυξέλλες προσπάθησε απελπισμένα να υποβαθμίσει το γεγονός. Ποιος τους υπολογίζει όμως όλους αυτούς τους εκφραστές ενός καθεστώντος σε κατάρρευση  ;Ίσα ίσα που αυτές αντιδράσεις δείχνουν ποιοι φοβούνται περισσότερο, ποιοι πανικοβλήθηκαν.

Αυτός ο κόσμος έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα και αυτό προυποθέτει μια μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, ένα νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς με καθαρή ευρωπαϊκή αντίληψη και μεταρρυθμιστική ορμή. Ότι δεν έχει μέλλον ο τωρινός γιαλαντζί δικομματισμός και ότι ήρθε η ώρα ριζικής  αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών. Ας μην βαυκαλίζονται κάποιοι. 200.000 πολίτες που ψηφίζουν για τον αρχηγό ενός νέου κόμματος παραπέμπει – αν δεν γίνουν τραγικά λάθη – σε δυνατά διψήφιο ποσοστό στις Βουλευτικές Εκλογές όποτε και αν γίνουν. Αυτό δε το Κόμμα δεν είναι ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με την Ν.Δ , είναι με τις ιδέες του, τις προτάσεις και τους ανθρώπους του και θα αποτελεί δύναμη ευθύνης απέναντι στην χώρα μη αφήνοντάς την ακυβέρνητη για να αναπνεύσουν όσοι ζουν από την πολιτική αποσταθεροποίηση και την αναταραχή.

Αυτός ο κόσμος έστειλε όμως και σαφές αντικυβερνητικό μήνυμα. Αυτός ο κόσμος είναι οργισμένος με όσα έγιναν, όσα γίνονται.Μπορούν δε να αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο επιστροφής χιλιάδων έντιμων πολιτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες και που ήθελαν να στείλουν μήνυμα απέναντι στις παθογένειες του κυβερνοπασοκ. Έτσι, όσοι αντιδεξιοί πολίτες εγκαταλείπουν απογοητευμένοι το περίεργο αυτό μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν χώρο να πάνε,να ψηφίσουν , να ενταχθούν. Ας μην γελιούνται κάποιοι. Μπορεί κάποιες δυνάμεις να μην εκφραστούν από το νέο κόμμα και να οδηγηθουν στην Ν.Δ η από την άλλη μπορεί κάποιες δυνάμεις που από ένα έντονο ανισυριζαισμό  θα ψήφιζαν Ν.Δ να αλλάξουν πια προσανατολισμό  . Το κύριο όμως για αυτό το νέο κόμμα αυτή την στιγμή είναι να εργαστεί για την πλήρη αποκαθήλωση του Τσίπρα και την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ , διεκδικώντας τον κόσμο του. Όχι ασφαλώς  τους Σπρίτζηδες και τους Κουρουμπλήδες, αλλά όλους αυτούς που εξαπατήθηκαν.

Μια νέα δυναμική απελευθερώθηκε την Κυριακή που πέρασε. Μια δυναμική που πρέπει να αξιοποιηθεί για να οικοδομηθεί ένα σύγχρονο μεταρρυθμιστικό κόμμα, για να υπάρξει τόλμη σε ιδέες και ανανέωση προσώπων, επανασύνδεση με την κοινωνία και  σύγχρονο προγραμματικό λόγο που θα συγκινήσει και θα πείσει.Είναι δεδομένα όλα αυτά; Ασφαλώς όχι. Οι προκλήσεις όμως είναι μπροστά και δεν αφορά μόνο τον ηγέτη που θα εκλεγεί και θα επωμιστεί τεράστιες ευθύνες ,αλλά και όσους συμμετέχοντας στις εκλογές έδειξαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν αναπαλαίωση, λάθη αντίστοιχα με το παρελθόν.

Ένα είναι σίγουρο.Η αρχή έγινε και δεν μπορούσε να είναι καλύτερη.

Το γνωρίζουν πολύ καλά και πριν απ΄όλους οι στεγαζόμενοι αυτή την περίοδο στο Μέγαρο Μαξίμου.



                                                                                               zzoupis@gmail.com