Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ, ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ, ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ


Δήλωση Ζαχαρία Ζούπη, Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, επικεφαλής " ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ"

Μέσα από μια υποβαθμισμένη διαδικασία, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική συμμετοχική διαδικασία ψηφίστηκαν το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προυπολογισμός του Δήμου για το 2018, που σημειωτέον είναι η τελευταία χρονιά θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου. Αποσπασματικά έργα και αριθμοί αραδιασμένοι στο χαρτί , χωρίς συνεκτικότητα, σχέδιο και συγκεκριμένη στόχευση για το μέλλον της πόλης ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία.

Όπως σημείωσα στις παρεμβάσεις μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημοτική Αρχή αν και παρέλαβε « προίκα» 17 εκατομ. ευρώ όταν ξεκινούσε , μαζί με σειρά έργων εγκεκριμένων έργων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής δεν μπόρεσε αυτά τα χρόνια να καταρτίσει ένα εναίο σχέδιο αντιμετώπισης των αναπτυξιακών, κοινωνικών, οικονομικών προβλημάτων και αναγκών της πόλης . Η αδυναμία της αυτή φάνηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, φάνηκε και στο Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προυπολογισμό του 2018.Έτσι πορεύεται προς το τέλος της δίχως αποτύπωμα, δίχως κάτι το σημαντικό για την πορεία της χώρας παρά την αυταρέσκεια που την χαρακτηρίζει. Είναι πολύ χαρακτηριστικό, ότι δεν υπήρχε καν Εισηγητική Έκθεση που να περιγράφει στόχους.

Διαβάζοντας το Τεχνικό Πρόγραμμα η απουσία σχεδίου ήταν φανερή. Είναι φανερή δε , για να αναφέρουμε ένα παράδειγμα , η έλλειψη στόχευσης στον χώρο της Ανάπλασης των Λιπασμάτων, που αντιμετωπίζεται ως « κουρελού» αποσπασματικών έργων χωρίς μάλιστα την ύπαρξη μελετών  κομμάτι-κομμάτι χωρίς να λαμβάνεται καν υπόψη ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός της Περιφέρειας, πολύ περισσότερο άλλες απόψεις που εχουν κατατεθεί. Με τον τρόπο αυτό υπονομεύεται στο όνομα δημοσίων σχέσεεων συνολικά μια Ανάπλαση που θα έβαζε την περιοχή σε νέα πορεία ανάπτυξης με την δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και περιβαλλοντικής αναβάθμισης.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό.
-          Η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να παρουσιάσει ως δικά της έργα για τα οποία έχουν εργαστεί όλες οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές , όπως το Κέντρο Υγείας που πρώτος πρότεινε και δρομολόγησε ο Δημήτρης Σαράφογλου από το 2002 η το Καστράκι για το οποίο υπήρχαν πολύχρονες προσπάθειες. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η Δημοτική Αρχη θα περάσει ως μια Δημοτική Αρχή που δεν πρότεινε και ασφαλώς δεν ξεκίνησε κανένα νέο έργο σε κανένα τομέα.
-          Στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν υπήρχε καμμία πολιτική αύξησης του πρασίνου σε ένα Δήμο από αυτούς που λεχουν πολύ χαμηλό συνελεστή τετραγωνικών μέτρων πρασίνου ανά κάτοικο. Δεν υπήρχε καμμία πολιτική νέων υποδομών στον αθλητισμό , την κοινωνική πρόνοια η την πολιτιστική δραστηριότητα. Δεν αποτυπωνόταν καμμία πολιτική σε κανένα τομέα. Όπως αποδέχτηκε ο εισηγητής πρώτη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι η συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών.Ποιων υποδομών; Αυτών που κατασκεύασαν όλες οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, που ο κ. Χρήστος Βρετάκος καταγγέλει πως ...κατάστρεψαν την πόλη !
-          Στο Τεχνικό Πρόγραμμα καταγράφεται η αδυναμία να προωθηθούν με τους ρυθμούς που θα έπρεπε έργα εγκεκριμένα εδώ και τρία- τέσσερα χρόνια από την Περιφέρεια Αττικής και η Δημοτική Αρχή αδυνατεί να τελειώσει. Μια βόλτα στις γειτονιές της πόλης αρκεί για να δει κάποιος 15 εγκαταλελειμέμες και κλειστές Παιδικές Χαρές για τις οποίες έχουν εγκροθεί χρήματα από ...το 2013 ; Αυτός όμως δεν ήταν και ο λόγος που ο κ.Χρήστος Βρετάκος κατάφερε να χάσει ο Δήμος 300.000 ευρώ που η Περιφέρεια Αττικής είχε εγκρίνει για την ανακατασκευή του γηπέδου « ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΛΠΕΑΣ», με αποτέλεσμα να γίνουν πετσοκομένες παρεμβάσεις με χρήματα από το Ταμείο του Δήμου;
-          Δεν υπάρχει καμμία πρόταση, κανένα σχέδιο για την ΝΑΦΘΑ η τον ΚΑΧΡΑΜΑΝΟΓΛΟΥ .Σημειωτέον δε, ότι σε ένα ολόκληρο παλιό εργοστάσιο που αγόρασε ο Δήμος πριν 12 χρόνια, το μόνο που έχει φτιαχτεί είναι ...μία Αποθήκη!
-          Δεν πάρχουν προτάσες και μελέτες γα κρίσμα προβλήματα, όπως την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, η ανάγκη των οποίων φάνηκε πρόσφατα όταν στην Γρ. Λαμπράκη « κολυμούσαν» κάδοι και κινδύνευσαν ‘ανθρωποι.
Διαβάζοντας τον Προυπολογισμό , επιβεβαιώνονται τα παραπάνω συμπεράσματα στο έπακρο και μπορεί κάποιος να δει :
-          Την μείωση των κονδυλίων για την Κοινωνική Πολιτική από 1,241 εκατομ. ευρώ σε 898 εκατομ. ευρώ σε μια πόλη χτυπημένη από την κρίση !
-          Την σπατάλη χρημάτων που βρήκε έτοιμα η Δημοτική Αρχή και τα χειρίζεται με « άνεση ». Οι εκδηλώσεις του Καλοκαιριού γα παράδειγμα κόστισαν ( κόστος συναυλιών,παρεμβάσεις συν λειτουργικά έξοδα ) ..1.3 εκατομ. ευρώ!
Ο δε Δήμαρχος έχοντας πάρει δυνατό Ταμείο από όσους « κατάστρεψαν» την πόλη λανσάρεται σαν φιλολαικός γιατί όλες ήταν δωρεάν για τους δημότες ( στο Κερατσίνι σημειωτέον δεν έγινε καμμία συναυλία ) και την ίδια ώρα μειώνει τα κονδύλια γα την κοινωνική πολιτική η εξυπηρετεί τους μισούς απ΄όσους έχουν κάνει αίτηση στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.
-          Την σπατάλη των δημοτικών πόρων σε εκατοντάδες προσλήψεις στο όνομα ...της μείωσης της ανεργίας.Σήμερα, σε συνθήκες κρίσης και με τον Δήμρχο να καταγγέλει τα Μνημίνια και άλλα πολλά, ο Δήμος έχει τους περισσότερους συμβασιούχους που είχε ποτέ διαχρονικά . Ο Δήμος διαθέτει 336 μόνιμους και 226 αορίστου χρόνου και την ίδια ώρα ...406 συμβασιούχους 95 από Προγράμματα ! Ας μην γελιόμαστε! Αυτή δεν είναι πολιτική κατά της ανεργίας η πολιτική κάλυψης των αναγκών του Δήμου. Είναι παλαιοκομματική πολιτική με αντίληψη πελατείας .
-          Την μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων του Δήμου προς το ΚΔΒΜ ΙΙ ύψους πάνω από 2 εκατομ. ευρώ για δραστηριότητες που θα μπορούσε να υλοποιήσει ο Δήμος ( συναυλίες, καλλιτεχνικά τμήματα κ.λ.π )
-          Την απουσία κάθε διεκδίκησης πόρων η χρηματοδότησης έργων από κοινοτικούς πόρους,άλλες χρηματοδοτικές πηγές όπως Πράσινο Ταμείο.
-          Την απουσία κάθε σχεδίου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου ( ΝΑΦΘΑ, ΚΑΧΡΑΜΑΝΟΓΛΟΥ κ.ά ) σε συνεργασία με ιδιώτες η αξιοποιώντας πόρους από προγράμματα.

Αυτό είναι το στίγμα του τελευταίου Τεχνικού Προγράμματος και Προυπολογισμού του κυρίου Βρετάκου.Στίγμα φτωχό, αναντίστοιχο με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της πόλης, μίζερο. Αυτό άλλωστε ήταν το στίγμα όλων των τελευταίων χρόνων. 

Αυτό ήταν το κόστος για την πόλη των παιγνίων που έγιναν στις εκλογές του 2014 και εμπόδισαν την εκλογή μιας δυναμικής Δημοτικής Αρχής με σχέδιο,μέθοδο,αποτελεσματικότητα.

Ας κοιτάξουμε μπροστά.Ο χρόνος του κυρίου Βρετάκου μετράει ανάποδα. Ας δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια νέα δυναμική , μια νέα μεγάλη παράταξη με ανανέωση, με όραμα , με νέους και ικανούς ανθρώπους.

Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα αξίζουν καλύτερες μέτες, μια άλλη προοπτική !