Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

TA ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΣΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ !


Άλλη μια επιτυχία του Δημάρχου Χρήτου Βρετάκου και της Δημοτικής Αρχής
Δήλωση Ζαχαρία Ζούπη, Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα ψηφίστηκε Νόμος, ο 4521/2018 με βάση τον οποίο όλα τα παιδιά 4 χρόνων και πάνω θα μπορούν να ενταχθούν στις δομές των Νηπιαγωγείων. Πρόκειται για ρύθμιση που αφορά ΟΛΑ τα παιδιά  και που μπαίνει σε λειτουργία από φέτος. Ακριβώς η καθολική πρόβλεψη συνιστά θετικό βήμα, αφού είναι γνωστό ότι πολλά παιδιά αυτών των ηλικιών έμεναν εκτός Δημοτικών Παιδικών Σταθμών. Ασφαλώς υπάρχουν σιρά παραγόντων που θέλουν μελέτη και πρόβλεψη. Ενδεικτικά αναφέρω : Τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης σε υποδομές και εκπαιδευτιλο προσωπικό. Ωστόσο αυτά είναι προβλήματα που το Υπουργείο και οι Δήμοι πρέπι να λύσουν στο επόμενο διάστημα, ώστε να λειτουργήσει το νέο σύστημα.

Απ΄ότι πληροφορήθηκα από Μέσα Ενημέρωσης κα βασικά από τις αντικρουόμενες ανακοινώσεις των συλλόγων Εκπαιδευτικών ΠΕ στους οποίους ανήκουν οι εκπαιδευτικοί των 28 Νηπιαγωγείων της περιοχής μας ( « Ν.ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ» στον οποίο ανήκουν τα 21 Νηπιαγωγεία , « ΠΡΟΟΔΟΣ» στον οποίο ανήκουν 7 Νηπιαγωγεία) , αποφασίστηκε φέτος να μην ισχύσει το μέτρο στο Κερατσίνι και την Δραπετσώνα!
Προσέξτε τώρα πως πάρθηκε αυτή η σοβαρή απόφαση που αφορά την ζωή 1.561 παιδιών και των οικογενειών τους :
1.       Αναφέρω ότι ενημερώθηκα από τα Μέσα Ενημέρωσης, γιατί ο κύριος Δήμαρχός μας δεν έχει φέρει το σοβαρότατο αυτό θέμα ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης υποτιμώντας το για άλλη μια φορά, αλλά ούτε στην Επιτροπή Παιδείας και την Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου ως όφειλε. Απέδειξε για άλλη μια φορά ότι λέξεις όπως δημοκρατική λειτουργία, διαφάνεια, διάλογος, σύνθεση του είναι άγνωστες. Πήγε λοιπόν στην Τριμερή Επιτροπή που προβλέπει ο Νόμος για την εφαρμογη της ρύθισης και στην οποία συμμετέχει ο Προιστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης , ο Δήμαρχος και εκπρόσωπος το βασικού Συλλόγου Εκπαιδευτικών ( στην περίπτωσή μας από τον « Ν.ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ») μεταφέροντας αυστηρά προσωπικές του απόψεις. Μόνος του αποφάσισε για την ζωή 1.561 παιδιών και των οικογενειών τους !
2.       Η απόφαση ( πάντα με όσα γράφουν στις ανακοινώσεις τους οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ξεκινώντας από την « ΠΡΟΟΔΟ ») πάρθηκε ως εξής: Ο Προιστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έκανε εισήγηση ότι δεν υπάρχουν οι υποδομές για να εφαρμοστεί από φέτος του μέτρου ( λείπουν 15 αίθουσες) . Ας μου επιτραπεί να εκφράσω την έκπληξή μου για αυτή την εισήγηση του Προισταμένου που εκ του ρόλου του θα ανάμενε κάποιος να επιμένει στους τρόπους που μπορεί να λυθεί το όποιο πρόβλημα .αλλά και γιατί ο ίδιος σε συνάντηση με τους Δημάρχους των Δήμων του Αργοσαρωνικού εκώφευσε σττα προβλήματα που ανέφεραν οι Δήμαρχοι και επέβαλε την εφαρμογή του μέτρου από φέτος ! Που οφείλεται άραγε αυτή η διαφοροποιημένη στάση. Γιατί η « ΠΡΟΟΔΟΣ » στην ανακοίνωσή της στην  οποία διατυπώνεται η θέση να εφαρμοστεί από φέτος το μέτρο, δεν βρίσκει κουνέντα να πει για την στάση του Προισταμένου; Περίεργο....

Ο Δήμαρχός μας ( πάντα κατά την ανακοίνωση της « ΠΡΟΟΔΟΥ ») φέρεται να δήλωσε ότι  αν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς  στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων τους βοηθήσουν μπορεί να εξασφαλίσει και να εξοπλίσει τις 15 απαιτούμενες αίθουσες. Συγγνώμη , αλλά πρόκειται για τον ορισμό του συνδικαλιστικού χειρισμού. Δεν έχει καταλάβει ότι για τις υποδομές την ευθύνη την έχουν εκ του Νόμου  οι Δήμοι εδώ και χρόνια; Τι σημαίνει πάλι το ΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ και ΑΝ ΟΛΟΙ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ και άλλα λόγια χωρίς νόημα; Γιατί πήρε αυτή την θέση , χωρίς θέση του Δημοτικού Συμβουλίου, θέση που φούνταρε κάθε δυνατότητα έστω να γίνουν οι αναγκαίες προσπάθειες ; Γιατί άραγε η « ΠΡΟΟΔΟΣ » δεν ασκεί καμία κριτική στον Δήμαρχο, ενώ είναι λαλίστατη στην κριτική στον βασικό Σύλλογο στην πόλη μας, τον « Ν.ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ; Από πότε μια συνδικαλιστική οργάνωση επιτίθεται κατά άλλης , ότι και καλά αυτή φταίει για την μη εφαρμογή του μέτρου, όταν είναι σαφές ότι καλύπτει τους δύο βασικούς παράγοντες ( Προιστάμενο και Δήμαρχο ) που θα μπορούσαν να αναζητλησουν τρόπους επίλυσης των προβλημάτων που εντοπίζονταν ; Σε τελευταία ανάλυση, αν αυτοί οι δύο συμφωνούσαν θα ήταν δύο στους τρεις και θα παιρνόταν απόφαση. Θα μπορούσε να παρθεί έστω απόφασης διερελυνησς και όχι κατεβάσματος των ρολών.


Ο εκπρόσωπος του Συλόγου « Ν.ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ » ( πάντα κατά την ανακοίνωση της « ΠΡΟΟΔΟΥ »)  κατέθεσε μια σειρά προυποθέσεων και όρων που ουσιαστικά οδηγούσε σε φούντο την λειτουργία από φέτος .Εγώ διαβάζοντας τις θέσεις  του δεν καταλαβα κάτι τέτοιο . Όμως αλήθεια , αν και διαφωνώ με κάποιους όρους που τέθηκαν ,αναρωτιέμαι: Η « ΠΡΟΟΔΟΣ » πως έχει καθορισει τον ρόλο της; Γιατί εμφανίζεται ως επιτιθέμενη στους συναδέλφους της, την ίδια ώρα που δίνει απλόχερα άλλοθι στον Προιστάμενο και τον Δήμαρχο ; Γιατί αισθάνεται μια τέτοια ανάγκη;  Περίεργα πράγματα, περίεργες καταστάσεις....

Πολύ περισσότερο, όταν στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο « Ν. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ» για να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχτηκε, μαθαίνουμε διάφορα αποκαλυπτικά για την τοποθέτηση του Δηάρχου , ο οποίος δεν φέρεται να είπε ακριβώς αυτά που λέει η ανακοίνωση της « ΠΡΟΟΔΟΥ ». Εμφανίζεται  να λέει ότι θα μπορούσε να καταγγείλει την Κυβέρνηση για υποκριτική και προσχηματική θεσμοθέτση της Δίχρονης Π.Α ( γιατί άραγε δεν το κάνει; ), ότι η Κυβέρνηση βολεύεται ενώ στον Δήμο θα βγει η ψυχή ( πως θα γίνει αυτό αφού οδήγησε εξ αρχής και στα γρήγορα σε αδιέξοδο η υπόθεση) και άλλα σπουδαία.

ΑΣ ΜΗ ΤΟ ΚΟΥΡΑΖΟΥΜΕ ΑΛΛΟ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΤΙ ΕΓΙΝΕ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΒΡΕΤΑΚΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΛΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ. ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ ΑΠΟ ΤΗΝ « ΠΡΟΟΔΟ» ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΗΘΕΛΕ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΑ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΥς ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΦΑΙΝΕΤΑ ΕΝΤΑΞΕΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΤΡΟ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΕ -ΟΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΑΧΘΕΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ,ΟΛΑ ΟΚ.

Γι αυτό και δεν συζήτησε το θέμα στην Επιτροπή Παιδείας Δήμου και στο Δημοτικό Συμβούλιο . Γι αυτό και δεν διερελυνησε τις δυνατότητες  που υπάρχουν στα σχολικά συγκροτήματα , χωρίς ασφαλώς να χτυπηθούν δραστηριότητες .

ΩΣΤΟΣΟ , ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΘΥΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ , ΤΑ 1.561 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ Ι ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ;


ΜΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΣ !